Πολιτική | 13.10.2020 08:37

Μήνυμα Μητσοτάκη στη Μέρκελ και στους Ευρωπαίους

Φώφη Γιωτάκη

Μήνυμα στην Άνγκελα Μέρκελ, να σταματήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων και να τραβήξει το «μαστίγιο» των κυρώσεων προς την Τουρκία, θα στείλει ως φαίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας κατά τη συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, που είναι σε ανοιχτή γραμμή με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, σπεύδει να ξεκαθαρίσει -εν όψει και της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής την προσεχή Πέμπτη- ότι θα θέσει εκ νέου το ζήτημα της σοβαρής κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας μετά τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου. Το είπε χθες και στον Σαρλ Μισέλ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν- την ίδια στιγμή δε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ακύρωνε την επίσκεψή του στην Άγκυρα. Ωστόσο  ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, αν και στηλίτευσε την παράνομη τουρκική Navtex, έκανε λόγο για «διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή» νότια του Καστελόριζου, ενώ ερωτηθείς σχετικά απέφυγε να πει οτιδήποτε για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οι κυρώσεις δεν είναι ο αυτοσκοπός αλλά ένα μέσο ώστε να εξαναγκαστεί η Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι υπό όρους που θα ερείδονται στο Διεθνές Δίκαιο», λέει χαρακτηριστικά ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης εκτιμώντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνεδριάζει την Πέμπτη και την Παρασκευή «θα τοποθετηθεί με τον τρόπο που αρμόζει σε τέτοιες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου». Σύμφωνα με τον στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη «η ελληνική διπλωματία έχει καταφέρει να έχει τις κυρώσεις διαρκώς στο τραπέζι». Ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας χθες το βράδυ στην δημόσια τηλεόραση υποστήριξε ότι η Ε.Ε. έχει ήδη καταρτίσει ένα μενού κυρώσεων οι οποίες περιλαμβάνουν και πολύ σκληρές απειλές εις βάρος της Τουρκίας τόσο κατά κρατικών δομών όσο και ιδιωτών- κάτι που είναι μια σοβαρότατη κατάκτηση.

Να σημειωθεί ότι η Αθήνα που ήταν «προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο» υπογραμμίζει ότι η ευρωπαϊκή διπλωματία έθεσε ως όριο το τέλος Δεκεμβρίου- αποφάσισε δηλαδή ότι σε περίπτωση που κλιμακώσει η Τουρκία τότε θα τεθεί το θέμα των κυρώσεων. Ο κ. Γεραπετρίτης βέβαια με την δημόσια παρέμβασή του, λίγες ώρες πριν την συνάντηση Μητσοτάκη- Μάας στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι όσο κι αν ήμαστε υπέρ της συζήτησης, τέτοιου τύπου επιθετικές ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη στην περιοχή, δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα ούτε από την Ευρώπη.

Ο υπουργός Επικρατείας προσθέτει με νόημα ότι «όταν ο φερόμενος συνομιλητής σου είναι ο Πρόεδρος της Τουρκίας τίποτε δεν είναι απολύτως προβλέψιμο». Και εμείς; «Είχαμε προνοήσει ώστε εγκαίρως να έχουμε μέσα στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μια αποστροφή, που είναι πολύ συγκεκριμένη: δηλαδή ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να γίνουν υπό όρους ειρήνης, διαφορετικά ως τον Δεκέμβριο θα αναθεωρηθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», συμπληρώνει ο υπουργός αναγνωρίζοντας ότι η «αμετροεπής ενέργεια» να ανοίξουν τα Βαρώσια και με το Oruc Reis σαφώς και επηρεάζει την έναρξη των διερευνητικών επαφών. «Υπό τις συνθήκες που η Τουρκία έχει επιβάλει, είναι αδύνατο να υπάρξει οποιαδήποτε συνομιλία. Και η Ελλάδα έθεσε ως αποκλειστική προϋπόθεση για να κατέλθει σε μια συζήτηση με βάση το Διεθνές Δίκαιο μόνο το ότι δεν θα υπάρξει καμία ενέργεια με επιθετικό χαρακτήρα. Όταν συζητάς για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δεν μπορεί το ένα από τα δύο μέρη να παραβιάζει αυτές τις ίδιες τις θαλάσσιες ζώνες», επαναλαμβάνουν κυβερνητικά στελέχη μετά τον κ. Γεραπετρίτη και ξεκαθαρίζουν ότι «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι η συζήτηση, αλλά συζήτηση υπό όρους εκβίασης και απειλής δεν πρόκειται να ανεχθεί η Ελληνική Δημοκρατία».

Είναι πασιφανές ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως και ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης θα προσέλθουν με συγκεκριμένο πλαίσιο στη Σύνοδο Κορυφής, αναμένοντας από τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες να στείλουν καθαρό μήνυμα, αυτή την φορά, στην Τουρκία. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, εν’ όψει της Συνόδου Κορυφής και κατ’ ιδίαν επαφές με κορυφαίους παίκτες της Ευρώπης στους οποίους και θα επιχειρήσει να καταδείξει την διαφορά μεταξύ του «καρότου» και του «μαστιγίου» έναντι στην Τουρκία μετά την σοβαρή κλιμάκωση τη έντασης στην περιοχή. Στη «γραμμή» της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία αν συνεχίσει στον ίδιο επιθετικό τόνο είναι και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν από τον πρωθυπουργό να πιέσει την Ευρώπη προς αυτήν την κατεύθυνση.

Άνγκελα ΜέρκελΚυριάκος ΜητσοτάκηςΤουρκίακρίση στη Μεσόγειο