Πολιτική|13.10.2020 20:43

Τσαβούσογλου – Ανν Λίντε: Άγρια «κόντρα» και διάσταση απόψεων για Ελλάδα, Κύπρο, Συρία

Μαρία Ζαχαράκη

Σε… τερέν μετατράπηκε η συνέντευξη τύπου μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τη Σουηδή ομόλογό του Άνν Λίντε, μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε τη Σουηδή ομόλογό του για δύο μέτρα και δύο σταθμά σε μία σειρά θεμάτων από τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ μέχρι την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Θα πρέπει να απαντήσω σε κάποιες δηλώσεις της ομολόγου μου, Ανν Λίντε, που έκανε κατά την τοποθέτησή της, όπως για παράδειγμα ‘ζητάμε από την Τουρκία να αποσυρθεί από τη Συρία. Δηλ. προειδοποιούμε την Τουρκία να αποσυρθεί από τη Συρία’. Καταρχάς το να χρησιμοποιείται από τη διπλωματία η λέξη ‘ζητάμε’, σαν να μας κοιτάζουν αφ’ υψηλού, δεν είναι σωστή προσέγγιση, αυτή η λέξη είναι λάθος. Θα μπορούσατε να πείτε ‘καλούμε…’ και είναι εντάξει. Αλλά εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής: Από ποιον πήρατε την εξουσία να λέτε στην Τουρκία ότι θέλετε να αποσυρθεί από τη Συρία ή να προειδοποιείτε την Τουρκία;», ρώτησε εκνευρισμένος ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Γιατί δεν επικρίνετε την Ελλάδα και την Κύπρο;»

Το δεύτερο σημείο της διαφωνίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου-Ανν Λίντε είχε να κάνει με την ανατoλική Μεσόγειο και δη την Ελλάδα και την Κύπρο, λόγω της αλληλεγγύης που επιδεικνύει η Σουηδία.

«Δεύτερον, εσείς λέτε ότι ‘είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου’. Γιατί, άραγε, δεν αναφέρεστε ποτέ στα δικαιώματα των Τ/Κ; Ως Σουηδία, ως σκανδιναβική χώρα, επικαλείστε συνεχώς το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι εμείς πάντα υποδεικνύουμε ως παράδειγμα σε αυτά τα θέματα τη Σκανδιναβία, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας. Αλλά με τα δικαιώματα των Τ/Κ τί θα γίνει; Δεν έχουν δικαίωμα στις πηγές υδρογονανθράκων; Γιατί δεν τονίζεται τη δίκαιη κατανομή τους; Μπορείτε να το κάνετε, αλλά δεν το κάνετε. Γιατί; Εσείς τονίσατε λόγω της αλληλεγγύης μεταξύ της ΕΕ. Τώρα η αλληλεγγύη όταν εκδηλώνεται σε σωστά πράγματα είναι καλή, ωφέλιμη, αλλά όταν εκδηλώνεται για να στηρίξει αδικίες, τυφλώνει και τους ανθρώπους και την ΕΕ. Και απομακρύνεται από τη δικαιοσύνη.

Αλληλεγγύη απέναντι σε αδικίες δεν πρέπει υπάρχει. Δηλ. ό,τι και να γίνεται, ό,τι και να κάνει η Ε/Κ πλευρά και η Ελλάδα έχουν δίκιο. Αλλά αυτή η αντίληψη δεν είναι δίκαιη. Στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο θέμα των προσφύγων είστε ευαίσθητοι και μας ευχαριστήσατε. Άραγε το να σκοτώνει, να βυθίζει σκάφη και να τους σπρώχνει πίσω η Ελλάδα στα σύνορα και στο Αιγαίο τόσους Σύρους και γενικά πρόσφυγες, χωρίς να τους διαχωρίζει, γιατί δεν επικρίνετε την Ελλάδα, αφού είστε τόσο ευαίσθητοι στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Αυτοί δεν είναι άνθρωποι; Γιατί;

Γιατί η Ελλάδα εμποδίζει τους πρόσφυγες να έρθουν στην Ευρώπη. Γιατί; Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και πρέπει να υπάρχει πνεύμα αλληλεγγύης, γι’ αυτό δεν την επικρίνουμε. Εκφράζω την ένστασή μας και το λέω με κάθε ειλικρίνεια, ότι αυτό αποτελεί δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ξεφύγετε από αυτό. Στη δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις ελευθερίες, στο διεθνές δίκαιο το να είσαι μέλος κάπου ή όχι δεν έχει σημασία. Ισχύουν τα ίδια για όλους. Πραγματικά, έχετε δίκιο, υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ μας κι εκφράζετε τις απόψεις σας, αλλά κι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να εκφράζουμε ανοιχτά τις απόψεις μας εκ μέρους των 83 εκατομμυρίων συμπολιτών μας», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών διασταύρωσαν τα ξίφη τους και στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Η Σουηδή ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «είμαστε βαθιά ανήσυχοι για αυτές τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που συνεχίζονται παρά την εκεχειρία της 10ης Οκτωβρίου. Αυτές οι συγκρούσεις πρέπει να σταματήσουν και προσκαλώ όλα τα μέρη να συμμορφωθούν στη συμφωνία», για να απαντήσει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η διεθνής κοινότητα δεν προβαίνει σε βήματα για την ειρήνη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, παρά τις εκκλήσεις σε επίπεδο λεκτικής.

«Δεν κάνουμε την ίδια έκκληση (για ειρήνη) στο θέμα του Καραμπάχ, παρά τις τόσες αποφάσεις», ανέφερε.

Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΤουρκίαΑνατολική ΜεσόγειοςΣουηδίακρίση στη Μεσόγειο