Πολιτική|13.10.2020 20:38

Θρίλερ με την πορεία του Oruc Reis: Έφτασε στα 22 μίλια από το Καστελόριζο

Newsroom

Ο πλους του Oruc Reis έχει θέσει σε συναγερμό την Αθήνα και έχει προκαλέσει εντονότατη δυσαρέσκεια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Το τουρκικό ερευνητικό έχει ποντίσει καλώδια, σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώτατη στρατιωτική πηγή στο OPEN, χωρίς ωστόσο να διεξάγει ήδη έρευνες.  Το τελευταίο στίγμα του τουρκικού ερευνητικού κατεγράφη πριν από περισσότερο από εννέα ώρες, ενώ γράφεται -ψευδώς- στα στοιχεία ότι ο προορισμός του είναι ο κόλπος της Αττάλειας.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Open Κώστα Αλατζά, το Oruc Reis δεν εκπέμπει σήμα εδώ και αρκετές ώρες και λίγο μετά τις 7μ.μ. βρισκόταν 28 μίλια νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, ενώ λίγο νωρίτερα είχε φτάσει στο κοντινότερο σημείο από τις ελληνικές ακτές, στα 22 μίλια νοτιοανατολικά του Καστελόριζου. Σύμφωνα με την εικόνα που έχει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το τουρκικό ερευνητικό έχει χαράξει μια πορεία βόρεια- βορειοανατολικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τις επόμενες ώρες δεν θα αντιστρέψει ξανά την πορεία του.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το πλοίο πλέει με ταχύτητα 8 κόμβων και συνοδεύεται από τουλάχιστον πέντε τουρκικά πολεμικά σκάφη και δύο βοηθητικά. Πάντως, υπάρχει μια θολή εικόνα γύρω από τις δραστηριότητες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους. Ανώτατη στρατιωτική πηγή μιλώντας στο Open, ανέφερε ότι το Oruc Reis έχει ποντίσει καλώδια, χωρίς όμως να φαίνεται ότι κάνει έρευνες, πληροφορία που δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στην περιοχή υπάρχουν ελληνικά πλοία υποβρύχια που παρακολουθούν διακριτικά, από την αρχή της εξόδου του Oruc Reis, ενώ ταυτόχρονα σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το Oruc Reis από τη Δευτέρα το απόγευμα βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και την Τρίτη το πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε ενημέρωση από τους αρχηγούς των επιτελείων και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ αργότερα έγινε σύσκεψη στο Μαξίμου ανάμεσα στον υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι πληροφορίες του Open αναφέρουν ότι παραβρέθηκε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Η σύσκεψη είχε ως σκοπό την αποτίμηση της κατάστασης και τις περαιτέρω ενέργειες που μπορεί να χρειαστεί να κάνει η ελληνική πλευρά. Το μήνυμα της Αθήνας είναι πάντως ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί τη στρατιωτική κλιμάκωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου.

Oι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας

«Όσο παραμένουν πλοία, όπως το Oruc Reis στην περιοχή, δεν πρόκειται να πάμε σε διερευνητικές επαφές, αυτό είναι ξεκάθαρο», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Υπογράμμισε επίσης πως «η ελληνική πλευρά δεν ξαφνιάστηκε» από τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός στην επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε να συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και είπε πως αν η Τουρκία «συνεχίσει της εντάσεις θα αντιμετωπίσει κυρώσεις». Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, «το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι η διευθέτηση της μόνης μας διαφοράς, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Μετά τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις, με τη νέα παράνομη NAVTEX της Τουρκίας και την επανεμφάνιση του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή και ο βαθμός ετοιμότητας είναι αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Ενδεικτικό είναι ότι, το πρωί της Τρίτης 13 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Πεντάγωνο, όπου οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων ενημέρωσαν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.  Όπως μετέδωσε το OPEN TV, στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε μια αποτίμηση της κατάστασης, ενώ ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού βρέθηκε το μεσημέρι στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, ώστε να παρακολουθήσει ο ίδιος τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Το θέμα συνολικά θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης για την Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.  Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης - 16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Χάικο Μάας : H Τουρκία να σταματήσει τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και προκλήσεων

Πολύ ενοχλημένη είναι η Γερμανία με την Τουρκία. Άλλωστε με αυτή τη νέα πρόκληση ο Ερντογάν τορπίλισε την πρωτοβουλία της Άνγκελα Μέρκελ για αποκλιμάκωση και διάλογο. Την σφοδρή ενόχληση του Βερολίνου για την κλιμάκωση της Άγκυρας με το Oruc Reis, καταδεικνύουν οι σημερινές δηλώσεις του Χάικο Μάας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Παντελή Βαλασόπουλου για το Open.Η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο, εταίρους της στην ΕΕ. Μάλιστα δήλωσε ότι συνειδητά δεν πήγε στην Τουρκία, εξαιτίας των τελευταίων προκλήσεων.

«H Τουρκία να σταματήσει τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και προκλήσεων, αν η κυβέρνησή της ενδιαφέρεται για συνομιλίες, όπως έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα», επισήμανε ο Μάας προτού αναχωρήσει από το Βερολίνο για επίσημες επισκέψεις στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών παρότρυνε την Τουρκία να παραμείνει ανοικτή στον διάλογο, και να μην επαναλάβει τις έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα αερίου, γιατί αυτό θα έχει συνέπειες για τη σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ, ενώ δίνεται προθεσμία στην Τουρκία μέχρι τον Δεκέμβριο. Το Βερολίνο πιστεύει ότι η Τουρκία θέλει να ενισχύσει την διαπραγματευτική της θέση απέναντι στην Ελλάδα και να θέσει και άλλα ζητήματα πέραν των θαλάσσιων ζωνών.

Παρόμοιο είναι και το μήνυμα που έστειλε στην Τουρκία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα. 

Ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τον Γερμανό υπουργό, τόνισε πως κανείς δεν πρέπει να είναι ικανοποιημένος με τις εξελίξεις, καθώς η Τουρκία αγνοεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προχωρεί σε μονομερείς ενέργειες και απειλές κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου με το Oruc Reis και τα Βαρώσια

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Μάας υπογράμμισε ότι έχει απόλυτη κατανόηση για τη στάση της Ελλάδας και την αντίδρασή της μετά την προκλητική – όπως τη χαρακτήρισε – στάση της Τουρκίας που οδηγεί, κατά τον ίδιο, στη διακοπή των σχέσεων και της δυνατότητας επαναφοράς του διαλόγου μέσα από τις διερευνητικές επαφές, ενώ χαρακτήρισε ως «παράδοξες καταστάσεις» όσα συμβαίνουν με το Oruc Reis και τα Βαρώσια

κρίση στη Μεσόγειοελληνική ΑΟΖυφαλοκρηπίδαΤουρκίαΚαστελόριζο12 ναυτικά μίλιαOruc Reis