Ανάλυση Δεσποτόπουλου: Πιο κοντά από ποτέ οι κυρώσεις στην Τουρκία
Μαίρη Τσίνου«Παρακολουθώντας τις επιθέσεις στη Γαλλία βλέπουμε ότι η σύγκρουση της Τουρκίας με τη Δύση αποκτά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά, που δεν έχουν να κάνουν μόνο με το χριστιανισμό, αλλά συνιστώνται και σε μία εσωτερική διαίρεση των μουσουλμάνων. Με θρησκευτικούς όρους, η Τουρκία πλέον βρίσκεται σε αντιπαράθεση και με άλλες μουσουλμανικές χώρες» διαπιστώνει ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος. Ο διεθνολόγος σχολιάζει στο ethnos.gr τις νέες δολοφονικές επιθέσεις στην Γαλλία και αποτιμά το κλίμα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία γεγονότα στη Γαλλία δείχνουν αδιαμφισβήτητα ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ριζοσπαστικοποίηση νεαρών μουσουλμάνων, ριζοσπαστικοποίηση κατοίκων της Δύσης οι οποίοι εμφανίζουν αποσχιστικές τάσεις από τις κοινωνίες στις οποίες ζουν.
Μετά την δημόσια αντιπαράθεση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γάλλο πρόεδρο Eμανουέλ Mακρόν και μετά την θρησκευτικοποίηση του λόγου του Ερντογάν, ακολουθεί ένα κύμα αντιδράσεων εξτρεμιστικών στοιχείων, αντίστοιχα με εκείνα που είχαμε δει παλαιότερα στη Γαλλία. «Είναι κάτι επικίνδυνο και φαίνεται ότι η Τουρκία δεν έχει επιλέξει απλά την ένταση με την Ελλάδα και την Κύπρο για τα ενεργειακά κοιτάσματα της Μεσογείου, αλλά έχει επιλέξει μία ολική αντιπαράθεση με τη Δύση, με την Ευρώπη, τις ΗΠΑ αλλά και με πολλά μουσουλμανικά κράτη της Μεσογείου, έχοντας ένα συγκεκριμένο όραμα και έναν στόχο. Πρώτον, να έχει μία ανεξάρτητη παρουσία από τη Δύση, την οποία βλέπει πια σαν αποικιοκρατική δύναμη και σαν φορέα καταπίεσης και δεύτερον, να αναδείξει την Τουρκία ως τον ισχυρότερο πόλο του ισλαμικού κόσμου, να γίνει δηλαδή η Τουρκία το σημείο αναφοράς. Αυτά δεν τα υποστηρίζει σήμερα η Τουρκία και ο θρησκευτικός κλάδος του Ερντογάν, τα υποστηρίζει πάνω από μια δεκαετία αλλά φαίνεται ότι τώρα έχει μπει σε μία λογική να τα κάνει πράξη» επισημαίνει ο κ. Δεσποτόπουλος.
Όπως αναφέρει ο διεθνολόγος, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί ναι υψώνει τους τόνους αφού, ακόμα και εν μέσω προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, έκανε τεστ με τους s-400. «Προφανώς εκτιμά ότι την επομένη των αμερικανικών εκλογών θα έχει ξεχαστεί το θέμα αυτό ή, πολύ πιο πιθανό, έχει αποφασίσει να έρθει σε μία ευθεία σύγκρουση με τον Δυτικό κόσμο, σε ένα νέου τύπου θρησκευτικό πόλεμο. Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει μάθει να εργαλειοποιεί διάφορα θέματα και δυστυχώς τώρα εργαλειοποιεί τη θρησκεία» τονίζει.
Πιο κοντά από ποτέ οι κυρώσεις - Επικίνδυνος ο Ερντογάν για τον δυτικό κόσμο
Σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπουλο η αντίδρασή της Γαλλίας ενέχει τον κίνδυνο να ανοιχτεί ένα νέο μέτωπο με όλο το μουσουλμανικό κόσμο, όχι βέβαια λόγω της αντίδρασης της Γαλλίας στον ισλαμικό εξτρεμισμό αλλά στον τρόπο που η Τουρκία παρουσιάζει την αντίδραση αυτή στον ισλαμικό κόσμο.
Όσον αφορά στο ζήτημα των κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Δεσποτόπουλος υπογραμμίζει: «Η αφύπνιση της Γαλλίας σε σχέση με τον τρόπο που έχει λειτουργήσει ο Ερντογάν το τελευταίο διάστημα φέρνει την Ευρώπη πιο κοντά στην υιοθέτηση κυρώσεων. Δεν χωρά αμφιβολία ότι ο Ερντογάν πλέον έχει στρέψει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης -και σε επίπεδο πολιτικών ελίτ αλλά και σε επίπεδο κοινής γνώμης- εναντίον του. Η γαλλική κοινωνία βράζει, ζει τη φρίκη του ισλαμικού εξτρεμισμού, νιώθει τον θρησκευτικό απομονωτισμό πολλών ανθρώπων και το φόβο του ισλαμικού φανατισμού, κάτι το οποίο χρεώνει σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική της Τουρκίας και όχι αναίτια. Η ρητορική που έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος Ερντογάν είναι επικίνδυνη για τον δυτικό κόσμο, αφού ξεπερνάει κατά πολύ τις τυπικές διαφορές δύο κρατών μελών με μία τρίτη χώρα και αγγίζει την καρδιά λειτουργίας της Ευρώπης και γενικότερα της Δύσης. Νομίζω ότι οι κυρώσεις προς την Τουρκία αυτή τη φορά είναι πιο κοντά από ποτέ».
Πώς μπορεί να ευνοηθεί η Ελλάδα
Τα γεγονότα αυτά μπορούν να ευνοήσουν την Ελλάδα, σύμφωνα με τον διεθνολόγο, στη λογική ότι η Ευρώπη θα έχει παραπάνω λόγους από την αντιμετώπιση της πίεσης της Ελλάδας και της Κύπρου και θα ασχοληθεί πλέον σοβαρά και αποφασιστικά με την Τουρκία. Σημειώνει όμως ότι η Ελλάδα, επειδή είναι προπύργιο της Δύσης, βρίσκεται στο όριο της Δύσης με την Τουρκία, «είναι πολύ επικίνδυνο να αντιμετωπίσει φαινόμενα αντίστοιχα με αυτά της Γαλλίας, φαινόμενα που μέχρι σήμερα δεν είχαμε στη χώρα μας. Μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ζητήματα ισλαμικού εξτρεμισμού».
Έτσι λοιπόν έχουμε την δυνατότητα να πιέσουμε περισσότερο την Ευρώπη, η οποία αντιλαμβάνεται πια ότι ο Ερντογάν είναι επικίνδυνος, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά για όλο τον Δυτικό κόσμο και όλες τις δυτικές αξίες. Ο κ. Δεσποτόπουλος σημειώνει ότι «σε αυτή τη λογική πιθανώς η Ευρώπη να αντιδράσει πιο αποφασιστικά απέναντι στην Τουρκία. Η ρήξη όμως με θρησκευτικά χαρακτηριστικά μεταξύ Τουρκίας και Δύσης μπορεί να φέρει την Ελλάδα σε περιπέτειες που δεν είχε μέχρι σήμερα».
Ακούστε την ανάλυση του Αλέξανδρου Δεσποτόπουλου
- Σε «ήρεμα νερά» η συνάντηση Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν
- Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι διοικητές νοσοκομείων για 3η και 7η Υγειονομική Περιφέρεια - Όλα τα ονόματα
- Συντάξεις Δεκεμβρίου: Νωρίτερα οι πληρωμές - Πότε καταβάλλονται
- Από πού ξεκίνησε η Singles’ Day που... κοντράρει την Black Friday - Γιατί ονομάστηκε έτσι