Πολιτική | 10.11.2020 14:29

Σκυλακάκης: Το β' τρίμηνο του 2021 βγαίνουμε από την κρίση

Σοφία Σπίγγου

Την έξοδο της χώρας από την κρίση στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 προσδιόρισε χρονικά ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, κάνοντας πρόβλεψη για ποσοστό ανάπτυξης κοντά στο 5%. Στη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την κύρωση του οικονομικού απολογισμού και ισολογισμού του Κράτους για το 2018 ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε σε έκρηξη δαπανών λόγω της πανδημίας με την Κρατικό Προϋπολογισμό του 2020 να αναφέρεται σε ποσό το οποίο ξεπερνά τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Περνάμε τη μεγαλύτερη ύφεση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση. Η Ελλάδα μπήκε ευάλωτη και στις δύο κρίσεις. Έχει γηραιό πληθυσμό, έχουμε δύο τεράστια αστικά κέντρα  και έχουμε και τέσσερις πηγές εισόδου (τουρισμός, άνθρωποι μας στο εξωτερικό, εργάτες γης και μετανάστες). Όλα αυτά καθιστούν τη χώρα ευάλωτη στον κορονοϊό. Και στην οικονομία η χώρα έγινε ευάλωτη» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

Σχετικά με τις κρατικές δαπάνες ύψους 70 δισεκατομμυρίων ευρώ εξήγησε ότι πρόκειται για χρήματα τα οποία  δανειζόμαστε από το μέλλον: «Αν ακολουθούσαμε την αντιπολίτευση που πιστεύει ότι υπάρχει λεφτόδεντρο θα μπαίναμε σε περιπέτεια αντίστοιχη με αυτή που περάσαμε τα τελευταία χρόνια» και συμπλήρωσε:

«Στο δεύτερο τρίμηνο του 21 θα βγούμε από την κρίση. Οι πιθανότητες είναι συντριπτικές. Θα βγούμε σε εκείνο το σημείο. Η ανάκαμψη μπορεί και θα είναι δυναμική. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις.  Στην καρδιά της πανδημίας η Moody's μας αναβάθμισε. Δεν την τσίμπησε μύγα. Κάτι είδε. Ήρθαν μεγάλες εταιρείες  

και αυτές που θα έρθουν θα είναι πολύ περισσότερες. Μπροστά μας έχουμε έξι δύσκολους μήνες. Και υγειονομικά και θα χρειαστεί η ατομική ευθύνη γιατί δεν υπάρχει καμία κοινωνία που να μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ατομική ευθύνη. Δεν είναι κακή λέξη η ευθύνη. Είναι η βάση της καλής λειτουργίας των κοινωνιών» κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης. 

Θεόδωρος Σκυλακάκης