Πολιτική|11.12.2020 13:45

Click away για ορισμένα καταστήματα - Τα εμπορικά κέντρα δεν θα λειτουργήσουν

Newsroom

Διευκρινίσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν ενόψει των Χριστουγέννων και το άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων αναμένεται να ανακοινώσουν στις 11:00 ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Λίγες μόλις ώρες πριν από τις ανακοινώσεις, ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΑΝΤ1, πως τα μέτρα θα έχουν μια χρονική διάρκεια προκειμένου να μπορέσει να μπει τέλος στα σενάρια που κυκλοφορούν και προκαλούν σύγχυση. «Θα υπάρξει ρύθμιση για τη δίκαιη λειτουργία χονδρικής και λιανικής», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας ότι τα εμπορικά κέντρα δεν θα λειτουργήσουν. Πιο συγκεκριμένα για το click away, ανέφερε πως δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν όλα τα καταστήματα, αλλά μόνο όσα έχουν είσοδο στον δρόμο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε, επίσης, πως τα μέτρα που θα ανακοινωθούν είναι αυτά με το μικρότερο δυνατό ρίσκο, υπενθυμίζοντας ότι «ο κορονοϊός μεταδίδεται από την κινητικότητα των ανθρώπων». Και πρόσθεσε: «Εμείς στο υπουργείο δουλεύαμε κάποια σενάρια. Ήμασταν προετοιμασμένοι και για το σενάριο, στο οποίο καταλήξαμε. Οι λοιμωξιολόγοι μας έκαναν αναλυτική παρουσίαση με βάση τα σενάρια που είχαμε καταρτίσει».

Όπως ανέφερε, η εισήγηση των ειδικών δεν ήταν αυτή που θα ήθελε, εξαιτίας του αριθμού των κρουσμάτων που παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, εξήγησε: «Υπάρχει πρόβλεψη και για τα καταστήματα που δεν έχουν e-shop. Είμαστε μια κυβέρνηση για όλους, όχι μόνο για τους μεγάλους. Θα τα ανακοινώσουμε όλα συγκροτημένα». 

Ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν μόνο με click away

Αδωνις Γεωργιάδης και Στέλιος Πέτσας αναμένεται να ανακοινώσουν ποια εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away. Οπως εξήγησε σήμερα ο Αδωνις Γεωργιάδης δεν θα λειτουργήσουν καθόλου τα εμπορικά κέντρα, αλλά θα λειτουργήσουν όλα τα καταστήματα που έχουν πρόσοψη σε δρόμο, ανεξαρτήτως μεγέθους. Ετσι, από Δευτέρα, με τη μέθοδο του click away αναμένεται να λειτουργήσουν καταστήματα παιχνιδιών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, καταστήματα ρούχων και υποδημάτων.

«Είναι βέβαιο ότι δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί», τόνιζε ήδη από το πρωί της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «Είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, δεν πέφτουν ακόμα τα κρούσματα, δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ με τον βαθμό που θα θέλαμε. Οι επιστήμονες είναι πολύ επιφυλακτικοί για οποιοδήποτε περαιτέρω άνοιγμα», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Πάντως, το πρόβλημα με το άνοιγμα στους παραπάνω κλάδους είναι πως πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν με τη μέθοδο click away, με τους εμπόρους να εκφράζουν τις ενστάσεις τους. Εντωμεταξύ, ανοιχτά μπορούν να μείνουν την ερχόμενη Κυριακή τα σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα, ωστόσο η λειτουργία τους θα είναι προαιρετική.

Παράταση στο lockdown

Στο μεταξύ, με τα μέχρι τώρα δεδομένα για το επιδημιολογικό φορτίο, το πιο πιθανό είναι ότι το lockdown θα παραταθεί για τουλάχιστον ακόμη μια εβδομάδα. Η αποστολή των sms στο 13033 θα συνεχιστεί, οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο θα επιτραπούν για τα ψώνια, ενώ δεδομένη θεωρείται η τροποποίηση του ωραρίου κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, προκειμένου να έχουν το περιθώριο οι εργαζόμενοι αλλά και οι πελάτες να επιστρέψουν σπίτι τους μετά τις αγορές.

Τροποποιήσεις αναμένεται να γίνουν ως προς το ωράριο και τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ενώ σε κάθε περίπτωση θα απαγορευτούν Οπως έχει ξεκαθαριστεί, πάντως, στις γιορτές όπως και τώρα θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, με εξαιρέσεις για εργαζόμενους και φοιτητές.

ΚορονοϊόςΆδωνις Γεωργιάδηςclick awayλιανεμπόριο