Μητσοτάκης: Ψηφιακή αναβάθμιση μικρών επιχειρήσεων και φοροαπαλλαγές
Μαρία ΛιλιοπούλουΕμφαση στην ψηφιακή ενδυνάμωση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, μέσα από στοχευμένα προγράμματα και φοροαπαλλαγές για επενδύσεις που θα ενισχύσουν το ψηφιακό προφίλ κάθε ελληνικής επιχείρησης, ασχέτως μεγέθους, θα δώσει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα, όπως προανήγγειλε λίγο νωρίτερα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας τις διαδικτυακές εργασίες του συνεδρίου digital economy forum 2020 του Συνδέσμου Επιχερήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιάς Ελλάδας (ΣΕΠΕ).
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα γι΄αυτό το σκοπό προσθέτοντας πως «η τεχνολογία μετατρέπει το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων από αδυναμία σε πλεονέκτημα. Και αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη. Βλέπουμε, άλλωστε, τις λύσεις που βρίσκουμε για τη λειτουργία του εμπορίου σε συνθήκες πανδημίας χάρη σε ψηφιακές εφαρμογές, όπως το click-away».
Ο ίδιος συνέδεσε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και με τη λειτουργία του ταμείου «Φαιστός» στους επόμενους μήνες με πόρους που θα προέρχονται από τα έσοδα της δημοπρασίας του 5G με στόχο να ενισχύσει επενδύσεις που αξιοποιούν την καινοτομία και την τεχνολογία.
«Πρόκειται για πρωτοβουλίες που συνθέτουν ένα εξαιρετικά γόνιμο περιβάλλον για επενδύσεις υψηλής παραγωγικότητας σε τεχνολογίες αιχμής. Γιατί ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει μεταβληθεί, πλέον, από εκκρεμότητα σε αναγκαιότητα» υπογράμμισε.
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμη και η εφαρμογή του gov.gr, της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου για έξυπνα κινητά τηλέφωνα, η οποία θα καταστήσει ακόμα πιο εύκολη την πρόσβαση των πολιτών στις εκατοντάδες παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες.
Βάσει των στοιχείων που παρέθεσε, το gov.gr, το οποίο ήδη συγκεντρώνει 724 ηλεκτρονικές υπηρεσίες έχει να επιδείξει έναν πλούσιο απολογισμό. Μέχρι τώρα έχει δεχτεί 7 εκατομμύρια επισκέψεις, εξέδωσε 772.000 ψηφιακά έγγραφα, ενώ διεκπεραίωσε 6,6 εκατομμύρια άυλες συνταγές και ακόμη 2,3 εκατομμύρια άυλα παραπεμπτικά.
Στόχος είναι πολύ σύντομα ο αριθμός των διαθέσιμων ψηφιακών υπηρεσιών να φτάσει τις 1.000 και να εμπλουτίζεται διαρκώς ώστε να μετατραπεί, τελικά, στον μόνο ψηφιακό δίαυλο επαφής του κράτους και του πολίτη.
Αναφορικά με τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η δημοπρασία ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες και κινητοποιεί ήδη σημαντικές επενδύσεις, που θέτουν τη χώρα μας στην πρωτοπορία της ψηφιακής μετάβασης. Με την ολοκλήρωση της δημοπρασίας, ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα και κάθε εβδομάδα από τις αρχές του 2021 και μετά τα πρώτα εμπορικά δίκτυα θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται το ένα μετά το άλλο.
Στο επίπεδο των τηλεπικοινωνιών προχωρεί επίσης με εγκεκριμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και η ανάπτυξη υποδομών για τις οπτικές ίνες, με αποδέκτες πάνω από 2,4 εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις.
Αναφερόμενος στη λειτουργία της πανδημίας ως επιταχυντή των ψηφιακών εξελίξεων, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «εμπλούτισε και επιτάχυνε την εμπειρία μας σε πολλούς τομείς. Από την άμεση ενημέρωση των πολιτών μέχρι την εκπαίδευση εξ αποστάσεως. Και νομίζω ότι η χώρα έχει κάνει, πλέον, τα αναγκαία βήματα που θα την οδηγήσουν και στο μεγάλο άλμα».
Μίλησε για την Ψηφιακή Βίβλο που βρίσκεται σε διαβούλευση και περιλαμβάνει πάνω από 400 έργα συνολικού ύψους άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα χρόνια, ενώ μέρος αυτού του εθνικού σχεδιασμού έχει ήδη ενταχθεί στην εθνική πρόταση που έχει καταθέσει η Ελλάδα για την αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός βρίσκει εφαρμογές σε κάθε πλευρά της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, όπως και στο μέτωπο της Υγείας συνδέοντάς τον και με τον εμβολιασμό απέναντι στον κορονοιό: «Ο καθολικός εμβολιασμός, για παράδειγμα, αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δημοκρατία μας, για την ανάκτηση της ελευθερίας και της ευημερίας. Και θα απαιτούσε πολύ περισσότερους πόρους, ανθρώπινους και υλικούς, αν δεν διαθέταμε τα ψηφιακά εργαλεία που θα αναλάβουν ρόλο από το κλείσιμο ενός ραντεβού μέχρι την ακριβή καταγραφή των εμβολιασμών και την πιστοποίησή τους».
Προσέθεσε ότι το «Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης» θα αποτελέσει το βασικό όχημα για να διανύσουμε γρήγορα την απόσταση που μας χωρίζει από άλλες χώρες μετατρέποντας την Ελλάδα «σε προορισμό επενδύσεων και εργατών γνώσης, όπως ήδη φαίνεται από τη μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Αττική, της CISCO, της Pfizer στη Θεσσαλονίκη».
Μιλώντας για τις ελληνικές επιχειρήσεις Πληροφορικής και των Επικοινωνιών, εξήρε την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα των 260.000 εργαζομένων του κλάδου, ο οποίος αποτελεί ειδικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας, με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 13 δισεκατομμύρια.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον Γενικό Διευθυντή του ΣΕΠΕ, Γιάννη Σύρρο, ο οποίος είναι ο νέος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνδέσμου Πληροφορικής και Υπηρεσιών Τεχνολογίας. «Στο πρόσωπό του, λοιπόν, αξίζει να συγχαρούμε την ελληνική δημιουργικότητα» σημείωσε.
415.000 νέες θέσεις εργασίας
Τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ προστιθέμενης αξίας στην οικονομία και τη δημιουργία 415.000 νέων θέσεων εργασίας την επόμενη πενταετία θα αγγίξει άμεσα και έμμεσα στο απόλυτα ρεαλιστικό σενάριο “Ανάπτυξης” ο κλάδος Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Αυτό επεσήμανε η πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΕ, Γιώτα Παπαρίδου κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της στο Συνέδριο.
Η κυρία Παπαρίδου αναφέρθηκε σε μια σειρά από δράσεις, που θα αναβαθμίσουν το ψηφιακό μας αποτύπωμα, και πρέπει να επιταχυνθούν:
- Αμεση προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
- Δημιουργία των κατάλληλων προυποθέσεων προκειμένου η Ελλάδα να προσελκύει επενδύσεις στην καινοτομία και στην τεχνολογία.
- Απλούστευση και πλήρης ψηφιοποίηση των διαδικασιών χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021 - 2027.
- Δημιουργία “ψηφιακού προσανατολισμού” στο εκπαιδευτικό σύστημα με πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την “ψηφιακή παιδεία” και την εφαρμογή ενός “Ψηφιακού Προγράμματος Σπουδών” στα ελληνικά σχολεία.
- Ενδυνάμωση της δια βίου ψηφιακής μάθησης μέσα από τη συνεχή επιμόρφωση σε ψηφιακές δεξιότητες.
- Ψηφιακός μετασχηματισμός κάθε ελληνικής πόλης σε «Έξυπνη πόλη» είναι κρίσιμη παράμετρος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας σε μια «Έξυπνη χώρα».
- Ενεργή υποστήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου τεχνολογίας.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων