Πολιτική | 15.12.2020 22:43

Βουλή: Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2021

Αλέξανδρος Διαμάντης

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2021. Συγκεκριμένα, «ναι» είπαν 158 βουλευτές (ο Γ. Πλακιωτάκης ψήφισε με επιστολή, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται νοσηλευόμενος) ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση είπε όχι. Σε ότι αφορά τον προυπολογισμό για την εθνική άμυνα της χώρας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν παρών μαζί με το ΜεΡΑ25 ενώ υπερψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης. Καταψήφισε το ΚΚΕ.

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

Νέα μέτρα ανακούφισης για τις επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο μειώνεται κατά 80% το ενοίκιο που θα πρέπει να δώσουν. «Εάν μια επιχείρηση πληρώνει 1.000 ευρώ ενοίκιο για τους δύο μήνες θα πληρώσει 200», εξήγησε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα αναρωτήθηκε: «Κι αυτό είναι αντικειμενικό μέτρο, είναι για το μεγάλο κεφάλαιο».

Επίσης, από το βήμα της Βουλής εξήγγειλε ότι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο5 θα έχει κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ. Ουσιαστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μείωση ενοικίου κατά 80% για τις κλειστές επιχειρήσεις λόγω του κορονοϊού, με ταυτόχρονη αποζημίωση των ιδιοκτητών από το κράτος σε ποσοστό 60%. 

Στο μεταξύ, προανήγγειλε ότι αύριο αναμένεται να γίνει γνωστή μια ακόμη σημαντική επένδυση από εταιρεία που ασχολείται με την ηλεκτροκίνηση, μετά τις σχετικές επενδύσεις από εταιρείες όπως η Pfizer. «Λίγη υπομονή», ζήτησε ο πρωθυπουργός που επέλεξε να μην επεκταθεί περαιτέρω.

Επανερχόμενος, στα οικονομικά δεδομένα υπενθύμισε ότι η χώρα πριν από την επίθεση του κορονοϊού η ανάπτυξη είχε ξεπεράσει για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και άνοιξε ο δρόμος για τον ευνοϊκό δανεισμό. «Σας ακούγαμε μήνες ολόκληρους να μιλάτε για ύφεση Μητσοτάκη επικαλούμενος προσωρινά στοιχεία και να ισχυριστείτε ότι η ύφεση είχε προηγηθεί της πανδημίας. Σήμερα που τα στοιχεία αναθεωρήθηκαν δεν είχατε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη για όσα λέγατε κ. Τσίπρα», είπε και κατέθεσε στα πρακτικά έναν πίνακα που αποδεικνύει ότι η χώρα δανείστηκε 16 δις ευρώ με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

Αναφερόμενος στα στα οικονομικά στοιχεία της χώρας, αφού κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει με τους επιχειρηματίες για να τους ρωτήσει αν είναι ευχαριστημένοι με την επιστρεπτέα προκαταβολή, υπενθύμισε ότι η προστασία της συνοχής των πολιτών έγινε χωρίς κανένα νέο φόρο. Για πρώτη φορά μια έκτακτη κατάσταση δεν προκάλεσε επιβολή πρόσθετων βαρών στους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά και παράλληλα τόνισε ότι αντιθέτως έγιναν πράξη οι δεσμεύσεις για φοροελαφρύνσεις. «Προχώρησε η μείωση και τελικά όπως δεσμευτήκαμε η κατάργηση ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά. Επίσης, προχώρησε η μείωση ΦΠΑ σε προϊόντα, καθώς και η μείωση κατά 4 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών όπως είχαμε υποσχεθεί και όπως δεν ψηφίσατε», είπε και προσέθεσε ότι με αυτά τα μέτρα αποφεύχθηκε η έκρηξη της ανεργίας. «Ποτέ δεν κρύψαμε ότι η προτεραιότητά μας ήταν να θωρακιστεί η απασχόληση», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Σε λίγες μέρες οι υπογραφές για αγορά 18 αεροσκαφών Rafale

Την υπογραφή της σύμβασης με τη Γαλλία για την αγορά 18 αεροσκαφών Rafale ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί του προϋπολογισμού. Μάλιστα, αυτό αναμένεται να γίνει «εντός λίγων ημερών» ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ενημερώσει σχετικά τα κόμματα. Ο πρωθυπουργός, αφότου ενημέρωσε για τη αγορά των αεροσκαφών, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για το «παρών» που αναμένεται να ψηφίσει στις αμυντικές δαπάνες της χώρας. Μίλησε για πατριωτισμό με ξένα κόλλυβα και αναρωτήθηκε εάν εντός του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησαν άλλες δυνάμεις ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «υποκριτικό παρών». «Είστε απόντες από το εθνικό μέτωπο», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Ξεκινώντας την ομιλία του, αναφορικά με τον προϋπολογισμό, σχολίασε ότι το 2021 ουσιαστικά ενσωματώνει δύο χρονιές σε μια. «Στο πρώτο τρίμηνο και ελπίζουμε να σταματήσουμε εκεί, επεκτείνουμε τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που λάβαμε το 2020. Σε όλη τη χρονιά προωθούμε μεταρρυθμίσεις για δυναμική τροχιά ανάπτυξης», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι ο υπό ψήφιση προυπολογισμός συντάχθηκε υπό πρωτόγνωρες συνθήκες. Σύμφωνα με τον ίδιο, «απαντά σε τρέχοντα ζητήματα», ωστόσο παραμένει μια δυναμική εξίσωση με πολλούς αγνώστους.

Σε κάθε περίπτωση, εξήγησε, η κυβέρνηση έχει δώσει 24 δισ ευρώ που διοχετεύτηκαν σε 3 κεντρικές προτεραιότητες, που είναι η θωράκιση του ΕΣΥ, η φροντίδα εργαζομένων και ανέργων και η διαφύλαξη βιωσιμότητας επιχειρήσεων. Ειδικότερα, σχετικά με τις πρωτοβουλίες για την στήριξη της κοινωνίας υπενθιμησε ότι το κράτος ανέλαβε τις αμοιβές όσων βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας, ενώ καθολικός εργοδότης της χώρας και του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, καλύπτονται, όπως είπε, οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται και τα ενοίκια επιδοτούνται. «Στο πρώτο μέτωπο οι έκτακτες δαπάνες για την υγεία αυξήθηκαν κατά 25% - 780 εκατ. ευρώ περισσότερα», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Προανήγγειλε νέα μεγάλη επένδυση στη χώρα

Στο μεταξύ, προανήγγειλε ότι την Τετάρτη (16/12) αναμένεται να γίνει γνωστή μια ακόμη σημαντική επένδυση από εταιρεία που ασχολείται με την ηλεκτροκίνηση, μετά τις σχετικές επενδύσεις από εταιρείες όπως η Pfizer. «Λίγη υπομονή», ζήτησε ο πρωθυπουργός που επέλεξε να μην επεκταθεί περαιτέρω. Επανερχόμενος, στα οικονομικά δεδομένα υπενθύμισε ότι η χώρα πριν από την επίθεση του κορωνοϊού η ανάπτυξη είχε ξεπεράσει για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και άνοιξε ο δρόμος για τον ευνοϊκό δανεισμό.

«Σας ακούγαμε μήνες ολόκληρους να μιλάτε για ύφεση Μητσοτάκη επικαλούμενος προσωρινά στοιχεία και να ισχυριστείτε ότι η ύφεση είχε προηγηθεί της πανδημίας. Σήμερα που τα στοιχεία αναθεωρήθηκαν δεν είχατε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη για όσα λέγατε κ. Τσίπρα», είπε και κατέθεσε στα πρακτικά έναν πίνακα που αποδεικνύει ότι η χώρα δανείστηκε 16 δις ευρώ με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

Αναφερόμενος στα στα οικονομικά στοιχεία της χώρας, αφού κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να μιλήσει με τους επιχειρηματίες για να τους ρωτήσει αν είναι ευχαριστημένοι με την επιστρεπτέα προκαταβολή, υπενθύμισε ότι η προστασία της συνοχής των πολιτών έγινε χωρίς κανένα νέο φόρο. Για πρώτη φορά μια έκτακτη κατάσταση δεν προκάλεσε επιβολή πρόσθετων βαρών στους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά και παράλληλα τόνισε ότι αντιθέτως έγιναν πράξη οι δεσμεύσεις για φοροελαφρύνσεις.

«Προχώρησε η μείωση και τελικά όπως δεσμευτήκαμε η κατάργηση ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά. Επίσης, προχώρησε η μείωση ΦΠΑ σε προϊόντα, καθώς και η μείωση κατά 4 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών όπως είχαμε υποσχεθεί και όπως δεν ψηφίσατε», είπε και προσέθεσε ότι με αυτά τα μέτρα αποφεύχθηκε η έκρηξη της ανεργίας. «Ποτέ δεν κρύψαμε ότι η προτεραιότητά μας ήταν να θωρακιστεί η απασχόληση», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Οι προτάσεις Τσίπρα

Η λέξη "αποτυχία" χαρακτηρίζει σε όλα τα επίπεδα την κυβέρνηση Μητσοτάκη είτε αφορούν την διαχείριση της πανδημίας είτε των εθνικών θεμάτων.  Με αυτήν την διαπίστωση ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στην συζήτηση επί του προϋπολογισμού για το 2021 σχολιάζοντας μάλιστα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι "ανέμελος και στην Ελλάδα με την πανδημία, ανέμελος και στην Ευρώπη με την Τουρκία".

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης "πιάστηκε" από την τελευταία φράση της Φώφης Γεννηματά που είχε μιλήσει αμέσως πριν τονίζοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη ώστε να υπάρξει μία άλλη κυβέρνηση, μία προοδευτική κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν καταπέλτης για τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα με αφορμή και τα αποτέλεσμα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής. Ανέφερε πως στις Βρυξέλλες έγιναν βήματα προς τα πίσω, σχολίασε πως "όταν βγήκατε έξω κάνατε ότι ήσασταν σε άλλη Σύνοδο" και παρατήρησε δηκτικά: "Χαίρομαι που γυρίσατε. Γιατί ο κυβερνητικός σας εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι αν δεν παίρνατε κυρώσεις που δαγκώνουν δεν θα γυρνούσατε πίσω αλλά θα μένατε εκεί. Ήταν τότε που δεν έλεγε πως οι κυρώσεις δεν είναι ούτε σκοπός, ούτε αυτοσκοπός".

Τόνισε επίσης με νόημα: "Σας προειδοποιώ ότι η προχθεσινή διπλωματική ήττα μπορεί να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εθνική ήττα της γενιάς μας αν συνεχίσετε έτσι" καθιστώντας σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν πρόκειται να δεχθεί Συμβούλιο Πoλιτικών αρχηγών που θα είναι εκεί για να επικυρώσει απλώς τις αποφάσεις.  Συμπλήρωσε λέγοντας πως οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις και σήμερα, όπως πάντα είναι οι πρώτες που θα στηρίξουν έναν έντιμο διάλογο και μία έντιμη λύση με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, χωρίς εκβιασμούς. Όμως, συνέχισε θέτοντας το πλαίσιο της συναίνεσης πως "δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε συζήτηση για γκρίζες ζώνες στην κυριαρχία των νησιών μας, ούτε συζήτηση για αποστρατιωτικοποιημένα νησιά, ούτε εγγυήσεις ή παραμονή κατοχικού στρατού στην Κύπρο".

Αναφερόμενος στην "αποτυχία" της κυβέρνησης που αφορά τον τομέα της πανδημίας ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για πρωτοφανή τραγωδία και διερωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός δεν φέρει καμία ευθύνη για τις χαμένες ζωές και τις κατεστραμμένες οικογένειες. Σε σχέση με το πρόσφατο περιστατικό στην Πάρνηθα στηλίτευσε την στάση του κ. Μητοστάκη που έσπασε το lockdown όχι γιατί έκανε ένα "λάθος" όπως είπε, αλλά γιατί δεν ζητήσατε συγγνώμη". Δεν είχε ο πρωθυπουργός, παρατήρησε  το θάρρος να βγει στον ελληνικό λαό και να πει αναλαμβάνω την ευθύνη, να βγει και να πει έκανα λάθος. Το πρόβλημα δεν είναι όταν κάνει λάθος, αλλά όταν θέλει να κρύψει το λάθος, παίρνοντας καναλάρχες για να κρύψουν το θέμα.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έψεξε τον πρωθυπουργό διότι δεν κατανοεί την κατάσταση στην οποία οδηγούνται οι πολίτες λόγω της πανδημικής κρίσης: "Τον κατηγορώ και για έλλειψη κατανόησης. Σε διάγγελμα προς ελληνικό λαό είπε ότι έχει εικόνα και κατανοεί ότι υπάρχουν και ορισμένοι Έλληνες συμπολίτες που είναι εξαρτημένοι από τον μισθο τους. Και σε ξένο πρακτορείο είπε επίσης ότι είναι αισιόδοξος για  την πορεία οικονομίας γιατί με πανδημία οι Ελληνες αποταμιεύουν". "Γνωρίζετε ότι κυβερνάτε την Ελλάδα ή μήπως πιστεύετε ότι κυβερνάτε το Λουξεμβούργο;" διερωτήθηκε.

Aκολούθως ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην "αποτυχία" της οικονομίας θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξελέγη με τη σημαία της μεσαίας τάξης -που δεν χαρακτηρίζονται από το εάν φοράνε ή όχι γραβάτα τις γιορτές αλλά από τις ανάγκες τους-  "αλλά τούς προδώσατε". Θύμισε τις λάθος εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την ύφεση "μιλάγατε για ύφεση 4%" και ότι "η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη για την Ελλάδα από όση θα είναι η ύφεση του 2020" και τελικά "έχουμε τη μεγαλύτερη ύφεση σε όλη την Ευρώπη στο τρίτο τρίμηνο".

Σχολίασε πως η Ελλάδα στην πανδημία είναι ουραγός σε όλα "και στην ύφεση και στα μέτρα οικονομικής στήριξης και στην ανεργία και στην απώλεια εισοδήματος και στα λουκέτα στην αγορά και εσχάτως και στους θανάτους" για να σημειώσει πως "αυτό δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά η δική σας αποτυχία". Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση φέρνει διψήφια ύφεση και εκατόμβη νεκρών καθημερινά και προειδοποίησε πως το χρέος φέτος θα αγγίξει το 210% του ΑΕΠ λόγω της εμμονής της σε υφεσιακές πολιτικές. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα πως έρχει ρίξει 24 δισ στην αγορά και τόνισε πως οι κρατικές δαπάνες για την πανδημία μέχρι τέλους Οκτωβρίου ανέρχονται σε μόλις 6,7 δισ εκ των οποίων τα 3,1 δισ είναι δάνεια κάτι που επιβεβαιώνει η εκτέλεση του προϋπολογισμού. Συγχρόνως οι πολίτες στην χώρα βιώνουν τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην λήψη μέτρων με την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων:

  • Μέτρα για την στήριξη της Δημόσιας Υγείας
  • 15.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία
  • Συνταγογράφηση των τεστ για το σύνολο του πληθυσμού
  • Καταβολή του δώρου Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους με δημόσια δαπάνη
  • Εν όψει των εορτών σε παροχή Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία
  • Θεσμοθέτηση μέτρων επιδότησης της εργασίας και όχι της αναστολής της
  • Να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και μέρος του μισθού τους
  • Μετατροπή σε μη επιστρεπτέα την μη επιστρεπτέα προκαταβολή για την ενίσχυση των επιχειρήσεων
  • Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους για τα χρέη που δημιουργήθηκαν στην πανδημία με κούρεμα όχι μόνο τόκων και προσαυξήσεων αλλά και σημαντικού μέρους της βασικής οφειλής
  • Επιδότηση του 40% των ενοικίων και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%
  • Κατάργηση του ειδικού φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο αγροτών
  • Πάγωμα διακοπών ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού,τηλεφωνίας και internet.

προϋπολογισμός 2021Βουλήπροϋπολογισμός