Προκαλεί ο Ερντογάν στο παρά πέντε των διερευνητικών: Σταματήστε τις εντάσεις
Μαρία ΖαχαράκηΩς απαρχή μιας νέας εποχής χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τις διερευνητικές επαφές που θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιανουαρίου, υποδεικνύοντας παράλληλα την Ελλάδα υπεύθυνη για την ένταση.
«Σκοπός της Ελλάδας είναι, χρησιμοποιώντας μόνο το 10% των δυνατοτήτων της να μετατρέψει μία συγκεκριμένη διεθνή δυνατότητα, όπως π.χ. τη δυνατότητα έκδοσης NAVTEX, σε μια νέα αιτία έντασης. Καλούμε την Ελλάδα να εγκαταλείψει ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση τα τελευταία χρόνια με παρενοχλήσεις αεροσκαφών στον εναέριο χώρο και με τη στρατικοποίηση των νησιών. Πιστεύω ότι οι διερευνητικές επαφές με τη γείτονά μας Ελλάδα, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου, θα σηματοδοτήσουν την απαρχή μιας νέας εποχής», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στους πρέσβεις της ΕΕ στην Άγκυρα.
Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε παράλληλα την ΕΕ σε μία αυτοκριτική για τη στήριξη που δίνει σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος προσπάθησαν εκμεταλλευόμενες την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να βρουν λύσεις μέσω της Ευρώπης.
«Η ΕΕ πρέπει να κάνει μια ειλικρινή αυτοκριτική σε αυτά τα θέματα και το Κυπριακό. Η ΕΕ έχει ξεχάσει τις δεσμεύσεις της έναντι των Τουρκοκυπρίων, ενώ ανταμείβει με πλήρη ένταξη την ελληνο-κυπριακή πλευρά, η οποία είπε ‘όχι’ στη λύση στην Κύπρο. Περιμένουμε να τα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Ορισμένα κράτη μέλη που έχουν διμερή προβλήματα με την Τουρκία κατέλαβαν προσπάθειες για λύση μέσω των διαδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τουρκο-ευρωπαϊκή ατζέντα υπό το πρόσχημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης έχει υποστεί κακώσεις. Αυτή η προσέγγιση από τη μία στοχεύει τις βαθιές μας ρίζες κι από την άλλη υπονομεύει την αντίληψη περί παγκόσμιας δύναμης της Ένωσης. Το πλέον περίτρανο παράδειγμα αυτής της στάσης, την οποία ονομάζουμε ‘στρατηγική τύφλωση’, είναι ο χειρισμός του ζητήματος της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου. Η Τουρκία έχει αδικηθεί σοβαρότατα. Η Τουρκία είναι η χώρα που διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο. Έχουμε συμβάλει σημαντικά στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης με τα ενεργειακά έργα που εφαρμόζουμε. Δεν απαιτούμε τίποτα το οποίο δεν δικαιούμαστε στην ανατολική Μεσόγειο. Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα νόμιμα συμφέροντα της χώρας μας και του έθνους μας στο θέμα των υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην περιοχή. Αντιδρούμε μόνο στις προσπάθειες αποκλεισμού της χώρας μας στις ακτές της μέσω μαξιμαλιστικών χαρτών που δεν έχουν καμία ισχύ.
Υπογραμμίζω ότι η Τουρκία είναι υπέρ της συνεργασίας και της δικαιοσύνης στη Μεσόγειο κι όχι της έντασης. Η Μεσόγειος δεν είναι μια θάλασσα που μας χωρίζει, είναι μια θάλασσα που μας φέρνει όλους πιο κοντά, ενώνει και ενισχύει τη συνεργασία μας. Κι έτσι πρέπει να είναι. Η Μεσόγειος είναι το επιστέγαστρο της μεγάλης οικογένειας των χωρών, από την Αλγερία μέχρι την Αίγυπτο, από την Παλαιστίνη μέχρι το Ισραήλ, από την Τουρκία μέχρι την Ελλάδα, από την Ιταλία μέχρι την Ισπανία, και των δικαιωμάτων μας. Πρέπει να μετατρέψουμε την ανατολική Μεσόγειο σε λεκάνη συνεργασίας κι ό χι σε πεδίο ανταγωνισμού», ανέφερε
Επικαιροποίηση συμφωνίας μεταναστευτικού
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι θέλει να δημιουργήσει μία θετική ατζέντα με την ΕΕ και περιμένει την ίδια βούληση από τις ευρωπαϊκές χώρες. «Κλειδί» -ωστόσο- για τη βελτίωση θεωρεί την επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό.
«Εμείς, ως χώρα, είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα. Περιμένουμε από τους Ευρωπαίους φίλους μας να δείξουν την ίδια βούληση. Το κλειδί για αυτήν τη θετική ατζέντα είναι η επικαιροποίηση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, η οποία συμπληρώνει πλέον 5 χρόνια. Η επικαιροποίηση πρέπει να γίνει με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στο μεταναστευτικό.
Η Τουρκία είναι η χώρα που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο τα τελευταία 6 χρόνια. Όλα είναι προφανή. Οι δαπάνες είναι τεράστιες. Διαθέτουμε καταυλισμούς όχι μόνο σε ένα μέρος της χώρας μας αλλά σε πολλές περιοχές, όπου εξασφαλίσαμε έναν ανθρώπινο τρόπο ζωής για αυτούς τους μετανάστες. Θα ήθελα να αποτελεί είναι ένα παράδειγμα στον κόσμο. Φιλοξενούμε σχεδόν 4 εκατομμύρια άτομα από τη Συρία και μόνο. Η ΕΕ σε μία χώρα που φιλοξενεί 100 χιλιάδες πρόσφυγες/μετανάστες την έχει στηρίξει με 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ την Τουρκία με 4 εκατομμύρια πρόσφυγες δεν έχει αποδώσει ακόμη τα 3 + 3 δισεκατομμύρια ευρώ;», αναρωτήθηκε, αφήνοντας πάλι αιχμές για την Ελλάδα.
«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι τα σύνορα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ ξεκινούν από τα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας. Είμαστε μαζί σας στο ΝΑΤΟ. Δεν πρέπει να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα μαζί; Δεδομένου ότι δεν αφήνουμε καμία χώρα του ΝΑΤΟ μόνη της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, γιατί άλλα μέλη του ΝΑΤΟ μας αφήνουν μόνους μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας;»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανάφερε την πρόταση για άμεσες επαφές σε ανώτατο επίπεδο με την ΕΕ, κάτι που οι Βρυξέλλες αποδέχτηκαν, όπως είπε.
«Ως Τουρκία κάναμε ό,τι μας αναλογούσε, αλλά δεν λάβαμε ανταπόκριση από την Ευρώπη. Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε ξανά τις τακτικές συναντήσεις κορυφής Τουρκίας-ΕΕ και το διάλογος σε ανώτατο επίπεδο. Στις επαφές που είχα πρόσφατα πρότεινα να υπάρξει μία συνάντηση στο τέλος αυτού του μήνα μαζί τους κι έγινε δεκτή».
- Δεκατρείς γυναικοκτονίες από τις αρχές του 2024: Τα στοιχεία-σοκ για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα
- Επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Το «παγωμένο» κλίμα και η θερμή χειραψία με τον Μπάιντεν στις κάμερες – Τι συζήτησαν οι δυο άνδρες
- Οι αναφορές της ΕΥΠ για τις σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας πριν το πραξικόπημα: «Ο Μακάριος εκβιάζει την Ελληνικήν Κυβέρνησιν»
- Ιβάν Γιοβάνοβιτς: «Μπροστά σε 60.000 κόσμο πάμε μόνο για τη νίκη»