Πολιτική | 07.01.2019 11:14

Δεν θέλουν «µακεδονική» υπηκοότητα οι Αλβανοί

Χρήστος Τελίδης

Τo «ναρκοπέδιο» των αντιρρήσεων των δύο µικρών αλβανικών κοµµάτων, που διαθέτουν τέσσερις βουλευτές και η ψήφος τους είναι απαραίτητη προκειµένου να συµπληρωθεί η πλειοψηφία των 80 βουλευτών, ώστε να περάσουν οι συνταγµατικές αλλαγές στη Βουλή, επιχειρεί να ξεπεράσει στο... παρά πέντε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Δηµοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν τα δύο κόµµατα να βάζουν όρους και να εµµένουν µέχρι την τελευταία στιγµή στη θέση στις υπό ψήφιση τροπολογίες και στην ενότητα για την ιθαγένειαυπηκοότητα να απαλειφθεί η αναφορά σε «µακεδονική» υπηκοότητα και να µείνει µόνο αυτή του «πολίτη της Βόρειας Μακεδονίας».

Με τον τρόπο αυτό θα αναδεικνύεται η πολυεθνικότητα της χώρας, όπως υποστηρίζουν. Να σηµειωθεί ότι η Επιτροπή Συνταγµατικών Υποθέσεων της Βουλής είχε δεχτεί τελικά για την υπηκοότητα τη διατύπωση «µακεδονική/ πολίτης της Δηµοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», που δεν καθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες.

Επίσης ζητούν να υπάρχει αναφορά στο σύνταγµα και στην αλβανική διασπορά, καθώς και στις άλλες εθνότητες της χώρας και να περιληφθεί στο σύνταγµα η καθιέρωση της αλβανικής ως δεύτερης επίσης γλώσσας της χώρας.

Τα δύο αλβανικά κόµµατα, µάλιστα, έχουν καταθέσει τις τροπολογίες τους επί του σχεδίου των συνταγµατικών αλλαγών της κυβέρνησης µέσα στην προβλεπόµενη προθεσµία, δηλαδή οκτώ ηµέρες πριν ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολοµέλεια της Βουλής την ερχόµενη Τετάρτη.

Σε συµφωνία µε τα αλβανικά κόµµατα πρέπει να έρθει ο Ζόραν Ζάεφ για να εξασφαλίσει την αλλαγή του συντάγµατος

Ο Ζ. Ζάεφ είχε µια κρίσιµη συνάντηση την περασµένη Παρασκευή µε τον ηγέτη του αλβανικού κόµµατος BESA, Mπιλάλ Κισάµι, στην οποία συζήτησαν τις επίµαχες προτάσεις του κόµµατος για τις αλλαγές στο σύνταγµα, χωρίς όµως να ανακοινωθούν λεπτοµέρειες.

Το µόνο που γνωστοποιήθηκε από την κυβέρνηση ήταν ότι συγκροτήθηκε µια επιτροπή εµπειρογνωµόνων µε τη συµµετοχή και µελών του Υπουργικού Συµβουλίου, η οποία θα συνεδριάσει αύριο σε µια προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση, ενώ από την πλευρά του Μπ. Κισάµι µεταφέρθηκε ότι από τα αποτελέσµατα της επιτροπής θα εξαρτηθεί αν θα ψηφίσουν οι βουλευτές του τις συνταγµατικές αλλαγές.

Σήµερα στην ΠΓΔΜ, όπου ακολουθούν το παλιό ηµερολόγιο, γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και αυτό είχε ως αποτέλεσµα η πολιτική δραστηριότητα να έχει «παγώσει» τις τελευταίες ηµέρες.

Επίσης αύριο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα έχει συνάντηση και µε τον ηγέτη του δεύτερου αλβανικού κόµµατος, τον Σιγιαντίν Σέλα, της «Συµµαχίας των Αλβανών», για να συζητήσουν επίσης τις προτάσεις του, σε µια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις. Οι τέσσερις βουλευτές των δύο µικρών αλβανικών κοµµάτων που ανήκουν στην αντιπολίτευση είχαν ψηφίσει τον Οκτώβριο στην κρίσιµη Ολοµέλεια που αποφάσισε µε πλειοψηφία 2/3 την έναρξη της διαδικασίας των συνταγµατικών αλλαγών και η ψήφος τους στην τελική ψηφοφορία στα τέλη της εβδοµάδας είναι ιδιαίτερα κρίσιµη.

ΑλβανίαΖόραν ΖάεφΜακεδονικό