Πολιτική|27.01.2021 07:18

Κορονοϊός: H διπλή αγωνία της κυβέρνησης - Εμβόλια και μεταλλάξεις

Αλέξανδρος Διαμάντης

Το βλέμμα στραμμένο στις φαρμακευτικές εταιρείες έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού μια ενδεχόμενη επιπλέον καθυστέρηση στις παραλαβές εμβολίων για τον κορονοϊό ίσως να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα. Ήδη από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει φανεί επιφυλακτικός ως προς τον αριθμό των εμβολίων και μάλιστα Σύνοδο Κορυφής αλλά και σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του, έχει καλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέσει τις εταιρείες προκειμένου να φανούν συνεπείς στον αριθμό των δόσεων που έχουν υποσχεθεί σε κάθε χώρα. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου, επί της ουσίας, θέλουν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ε.Ε. να έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός μέχρι τις αρχές καλοκαιριού. Κι αυτό διότι, το μεγάλο στοίχημα του πρωθυπουργού είναι ο Τουρισμός. Η ανοσία του πληθυσμού, λένε χαρακτηριστικά από το κυβερνών κόμμα, είναι αυτή που ανοίξει τον τουρισμό και η χώρα μας δεν θα υποστεί ένα νέο – τεράστιο – οικονομικό πλήγμα Σήμερα, πάντως, έγιναν 18.406 εμβολιασμοί και συνολικά από τις 27 Δεκεμβρίου 195.783.Ο στόχος, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, που είχε τεθεί για 200.000 εμβολιασμούς ως το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται υπερκαλυφθεί ενώ ο μηχανισμός είναι έτοιμος για πολύ περισσότερους εμβολιασμούς καθημερινά. Επιπλέον, η Κυβέρνηση έχει επιλέξει να είναι απολύτως εξασφαλισμένη για όσους εμβολιάζονται και η δεύτερη δόση, στα προβλεπόμενα χρονικά όρια. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν χαθεί λιγότερες από 500 δόσεις μέχρι στιγμής και αυτό οφείλεται κυρίως στους εργαζόμενους των εμβολιαστικών Κέντρων. Ήδη, εξάλλου, έχει αναπτυχθεί ένας μηχανισμός αναπλήρωσης των αδιάθετων δόσεων, με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να μην χάνονται δόσεις σε περίπτωση που κάποιος δεν προσέλθει στο ραντεβού.

Η δεύτερη μεγάλη αγωνία είναι οι μεταλλάξεις. Ειδική μνεία έκανε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ενδεικτικό είναι ότι τόνισε πως απαιτείται αυξημένη προσοχή και διαρκής, εβδομαδιαία ανάλυση από τους επιδημιολόγους των επιπτώσεων της σταδιακής χαλάρωσης, πολύ περισσότερο τώρα που υπάρχουν οι νέες μεταλλάξεις που φαίνεται να έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ECDC προχωρά στη δημιουργία ενός Δικτύου για την ενίσχυση της επαγρύπνησης, της επιτήρησης και της διάγνωσης νέων στελεχών, σε όλη την Ελλάδα , ενώ πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή έχει αναλάβει το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, απαιτείται μεγάλη προσοχή και σχολαστική τήρηση των μέτρων ατομικής και συλλογικής προστασίας από όλες και όλους μας. Αν δεν προσέξουμε μπορεί πολύ γρήγορα τα δεδομένα να ανατραπούν.

Κυριάκος Μητσοτάκηςκυβέρνησημετάλλαξηεμβόλιο