Ακάρ: Αναμένουμε τους Ελληνες γείτονές μας στην Αγκυρα
Μαρία ΖαχαράκηΤο θέμα των επαφών που έχουν ξεκινήσει με την Ελλάδα και της προμήθειας αμυντικού εξοπλισμού πρόταξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στις συνομιλίες που είχε με τη Γερμανίδα ομόλογό του χθες στο Βερολίνο.
«Αποφασίστηκε να συσταθεί ένας μηχανισμός αποτροπής συγκρούσεων προκειμένου να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης και της επίλυσης προβλημάτων στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Μέχρι στιγμής πραγματοποιήθηκαν 8 συναντήσεις και περιμένουμε να συνεχιστούν. Περιμένουμε από τη γειτονική μας Ελλάδα να δείξει λίγο μεγαλύτερη σπουδή σε αυτό το ζήτημα. Αυτές οι συναντήσεις αναμένεται να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικές το επόμενο διάστημα.
Από την άλλη, ξεκίνησαν –όπως γνωρίζετε- και οι διαβουλεύσεις για το Αιγαίο, οι διερευνητικές δηλαδή όπως ήταν το παλιό τους όνομα».
Όπως είπε σε Τούρκους δημοσιογράφους ο Χουλουσί Ακάρ μετά τη συνάντησή του με τη Κραμπ Καρενμπάουερ απηύθυνε νέα πρόσκληση στην Αθήνα για συνάντηση στην Άγκυρα για τα ΜΟΕ.
«Γίνονται διεργασίες και στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που έχουμε ήδη ξεκινήσει. Δύο από αυτές τις συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα, μία στην Αθήνα. Για την τέταρτη έχουμε ενημερώσει τους ομολόγους μας ότι είμαστε έτοιμοι να τους φιλοξενήσουμε. Αναμένουμε τους Έλληνες γειτόνους μας να έρθουν στην Άγκυρα για τη συνέχιση αυτών των επαφών».
Ο Χουλουσί Ακάρ έδωσε μεγάλη σημασία για άλλη μια φορά, πέρα από τις διερευνητικές επαφές, που είναι κατά βάση πολιτικές, στις στρατιωτικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Πάντα αναφέρεται σε αυτές που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στις συνομιλίες για τα ΜΟΕ. Γιατί πρέπει να υπάρξει ενδεχομένως συμβιβασμός πρώτα σε στρατιωτικό επίπεδο, ώστε να οδηγήσει σε κάποια πολιτική λύση.
Αυτό δήλωσε και σήμερα ότι «διατηρώντας το διάλογο ελπίζουμε να βρούμε πολιτικές και ειρηνικές λύσεις στα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Είμαστε εξαιρετικά πρόθυμοι για αυτό. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν ότι είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στην επίλυση αυτών των προβλημάτων».
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επέμεινε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην ανατ. Μεσόγειο είναι καθαρά ερευνητικές και επιστημονικές, ενώ αντίθετα κατηγόρησε την Ελλάδα ότι με την πολιτική των Navtex κλιμακώνει την ένταση.
«Αν εξετάσετε όλες τις δραστηριότητες της Τουρκίας και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, πραγματικά δεν διενεργούμε κάποια άλλη δραστηριότητα με τα ερευνητικά μας πλοία πέραν των τεχνικών και επιστημονικών ερευνών.
Αλλά η γείτονάς μας η Ελλάδα ανακοινώνει π.χ. ένα σωρό NAVTEX, από τις οποίες χρησιμοποιεί ελάχιστες. Είμαστε εξαιρετικά ευαίσθητοι και προσεκτικοί σε αυτά τα θέματα και αποφεύγουμε οποιαδήποτε συμπεριφορά ή δράση που θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Αλλά από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που έχουμε κι εμείς δίκιο. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι παρακολουθούμε όλα αυτά τα ζητήματα από κοντά».
Ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της συνεργασίας με τη Γερμανία στον αμυντικό τομέα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις σε αυτό το ζήτημα.
«Στο θέμα της άμυνας, έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία με τη Γερμανία όσον αφορά την προμήθεια οπλικών συστημάτων, εργαλείων, εξοπλισμών και ανταλλακτικών που χρειάζονται οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Υπό αυτήν την έννοια, αναμένουμε θετικές εξελίξεις το προσεχές διάστημα.
Εμείς δηλώσαμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας σε πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών».
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ