Πολιτική|24.02.2021 08:10

Υπουργικό συμβούλιο: Στο τραπέζι Μενδώνη - Λιγνάδης, lockdown

Newsroom

Συνεδριάζει στις 11:00 υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης, το υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στο τεράστιο θέμα που έχει ανοίξει με τις σεξουαλικές κακοποιήσεις, και με το κύμα που έχει σηκωθεί κατά της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη ζητώντας την παραίτησή της για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, που αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες. Η κυβέρνηση στηρίζει και προστατεύει την υπουργό που δέχεται πυρά από σύσσωμη την αντιπολίτευση κι αναμένεται να επισημανθεί και από τα χείλη του κ. Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε, φέρνει το ελληνικό metoo στη Βουλή, καθώς έχει ζητήσει για αύριο συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στο κοινοβούλιο.

Διαβάστε ακόμη: Γεραπετρίτης: Ποια συγκάλυψη; Η Μενδώνη ζήτησε την παραίτηση Λιγνάδη

Η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου

  • Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων
  • Παρουσίαση από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την τηλεργασία
  • Εισήγηση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα σχετικά με την επιλογή υποδιοικητή Τράπεζας της Ελλάδος.

Το νομοσχέδιο για την τηλεργασία στο Δημόσιο

Την εποχή που οι έκτακτες συνθήκες επιβάλλουν την εξ αποστάσεως εργασία, το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την καθιέρωση της τηλεργασίας στο Δημόσιο για την μετά covid εποχή. Έχοντας ως μπούσουλα την επιτυχημένη εφαρμογή του σε αυτή την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, το προαναγγελθέν εδώ και πολλούς μήνες νομοσχέδιο, έχει διαμορφωθεί στις βασικές αρχές του και πλέον θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη.

Πρόθεση του υπουργείου είναι η θεσμοθέτηση για όλους τους δημόσιους φορείς, ενός ενιαίου τρόπου οργάνωσης της εργασίας από το σπίτι, με βάση κοινές αρχές, κανόνες και μεθόδους διαχείρισης, όχι μόνο σε έκτακτες περιόδους όπως η σημερινή, αλλά κυρίως σε συνθήκες κανονικότητας.

Η εφαρμογή του μέτρου θα αφορά πρωτίστως τους υπαλλήλους των υπηρεσιών που δεν σχετίζονται άμεσα με την εξυπηρέτηση πολιτών, δηλαδή των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών και των διευθύνσεων πληροφοριακού τομέα. Οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι δεν θα επηρεαστούν μισθοί και ωράρια εργασίας. Πριν την πλήρη εισαγωγή του στο σύνολο του Δημοσίου, εξετάζεται η πιλοτική εφαρμογή του σε ορισμένους φορείς.

Η καθιέρωση της τηλεργασίας στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, κρίθηκε αναγκαία, καθώς τα οφέλη είναι πολλαπλά, όπως έχει καταδείξει και η διεθνής πρακτική. Η παραγωγικότητα των υπαλλήλων αυξάνεται, καθώς απασχολούνται σε ένα φιλικότερο περιβάλλον, όπως είναι αυτό του σπιτιού τους, χωρίς θορύβους και άλλες οχλήσεις. Εξοικονομούνται πόροι, τόσο από το κράτος λόγω της μείωσης των λειτουργικών εξόδων των υπηρεσιών, όσο και από τους εργαζόμενους, καθώς γλυτώνουν βενζίνες και εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών για την μετάβαση από και προς την υπηρεσία τους. Διευκολύνονται οι εργαζόμενοι με πρόσκαιρα ή μόνιμα προβλήματα υγείας, όπως είναι οι ΑμεΑ, καθώς και οι μητέρες με μικρά παιδιά, ενώ συμβάλει στην ισορροπία επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής (work - life balance) λόγω εξοικονόμησης χρόνου μετακίνησης, ρύθμισης χρόνου εργασίας κ.λπ.

Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να γνωστοποιηθούν μετά το υπουργικό συμβούλιο και όταν το νομοσχέδιο τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, που θα προηγηθεί της κατάθεσης, προς ψήφιση στη Βουλή περί τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

Διαβάστε ακόμη: Ταραντίλης για παρέμβαση στο σπίτι Σακελλαροπούλου: Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται

MeTooΚυριάκος ΜητσοτάκηςΔημήτρης ΛιγνάδηςlockdownΥπουργικό ΣυμβούλιοΛίνα Μενδώνη