Πολιτική|13.01.2019 14:44

Θρίλερ με την ψήφο εμπιστοσύνης - Κοντά στα 151 «ΝΑΙ» η Κυβέρνηση

Newsroom

Ραγδαίες εξελίξεις στη χώρα, μετά την απόφαση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και παράλληλα να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρώην πλέον υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεκαθάρισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και απείλησε με διαγραφές όσους ξεφύγουν από την κεντρική εντολή. Πλέον η Κυβέρνηση χρειάζεται 151 «ναι» για να αποφύγει τις εκλογές και οι δηλώσεις του Καμμένου άνοιξαν τη συζήτηση για το ποιοι βουλευτές θα παρέχουν στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πάνος Καμμένος εξέφρασε αμφιβολία μόνο για τους υπουργούς Κουντουρά και Κόκκαλη, τόνισε ότι ο κ. Παπαχριστόπουλος έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό τη θέση του, ενώ αποκάλυψε ότι ο Κώστας Ζουράρις έχει δεσμευτεί να παραιτηθεί από τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής. Ωστόσο, στο τέλος της συνέντευξης Τύπου και απαντώντας σε ερωτήσεις, άφησε να εννοηθεί πως ο Ζουράρις θα παραιτηθεί μεν από τη θέση του, αλλά σκοπεύει να ψηφίσει «ναι» στη ψήφο εμπιστοσύνης. Το μυστήριο λύθηκε λίγη ώρα αργότερα με τον ίδιο τον Ζουράρι να ξεκαθαρίζει πως θα ψηφίσει «ναι» στη ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν θα στηρίξει την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Π. Καμμένος ζήτησε τη διενέργεια δημοψηφίσματος προκειμένου να απαντήσει ο λαός στο «ναι» ή «όχι» για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Βγαίνουν» οι 151

Με δεδομένα τα παραπάνω, οι ισορροπίες στη Βουλή αλλάζουν, ωστόσο η Κυβέρνηση έχει τους 151 που χρειάζεται για να αποφύγει τις εκλογές. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος, οι σίγουροι για να στηρίξουν την Κυβέρνηση είναι οι: Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά, Κόκκαλης, Παπακώστα, Ζουράρις και Δανέλλης. Ερωτηματικό υπάρχει και για τους Λυκούδη και Θεοχαρόπουλο, οι οποίοι δύσκολα προς το παρόν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. 

Η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης

Η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης ξεκινά την Τρίτη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός ζητά ψήφο εμπιστοσύνης αυτόματα παγώνει κάθε άλλη κοινοβουλευτική εργασία που μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη και ενεργοποιούνται συγκεκριμένοι μηχανισμοί όπως αυτοί προσδιορίζονται από το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής.

  • Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
  • Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.
  • Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
  • Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη.
  • Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξή της.
  • Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.
Πάνος Καμμένοςψήφος εμπιστοσύνηςΑΝΕΛ