Τουρκικός Τύπος: Εκκληση Ερντογάν να γυρίσουν οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης
Μαρία ΖαχαράκηΣύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ, στο δείπνο ιφτάρ που παρέθεσε προς θρησκευτικούς ηγέτες την Τετάρτη 5 Μαΐου ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσκάλεσε τους Έλληνες, που «εγκατέλειψαν» (sic) την Τουρκία τις προηγούμενες δεκαετίες να επιστρέψουν στον τόπο τους.
Σήμερα, Παρασκευή, το σύνολο σχεδόν των τουρκικών εφημερίδων προβάλλουν το πολύ καλό, οικείο και ζεστό κλίμα που υπήρξε στο ιφτάρ με τους ηγέτες των άλλων θρησκειών στην Τουρκία, γράφοντας χαρακτηριστικά ότι ο Τούρκος ηγέτης «αγκάλιασε» τις μειονότητες. Ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στη διάρκεια του ιφτάρ είπε χαρακτηριστικά: «Να επιστρέψουν στη χώρα τους οι Έλληνες που πήγαν στην Ελλάδα. Αυτή εδώ είναι η χώρα τους. Να έρθουν να διεκδικήσουν τη χώρα τους».
Διαβάστε επίσης: Οκτάι: «Είναι προς το συμφέρον και της Αιγύπτου η συνεργασία μαζί μας»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ελληνικού νοσοκομείου του Βαλουκλί στην Κωνσταντινούπολη, Κωνσταντίνο Ιωαννίδη, που ήταν παρών στο δείπνο μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, «ήταν το καλύτερο περιβάλλον μέχρι σήμερα. Ήταν πολύ, πολύ καλό. Ο πρόεδρος Ερντογάν μίλησε μαζί μας, σε έναν προς έναν. Τόνισε ότι οι μειονότητες είναι οι αξίες αυτής της χώρας και ότι ζούμε σε ενότητα, ισότητα και ειρήνη, χωρίς καμία διάκριση. Αρκεί να κοιτάξουμε το πρόσωπό του για να κατανοήσουμε τον σεβασμό, την αγάπη και την ειλικρίνειά του. Το λεγόμενο ζήτημα της γενοκτονίας τους έχει ενοχλήσει αρκετά».
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο δείπνο και στο θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων, χαρακτηρίζοντας και πάλι τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ως «ατυχείς». Όπως είπε, «ο λεγόμενος ισχυρισμός περί γενοκτονίας δεν έχει καμία αξία για εμάς. (ο Τζο Μπάιντεν) λειτούργησε με βάση ό,τι έχει ακούσει».
Τσαβούσογλου: «Η Αίγυπτος έχει να κερδίσει πολλά από τη συνεργασία μας – Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν»
Στην εκτίμηση ότι η Αίγυπτος έχει να κερδίσει πολλά από μία ενδεχόμενη συνεργασία της με την Τουρκία προέβη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του μετά τις επαφές του στο Βερολίνο προς την κρατική τηλεόραση TRT Haber, υποστηρίζοντας επίσης ότι οι συνομιλίες με το Κάιρο θα συνεχιστούν.
Μετά την ολοκλήρωση των διήμερων επαφών του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στο Κάιρο στις 5-6 Μαΐου, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι υπήρξε μία θετική ατμόσφαιρα στις πολιτικές διαβουλεύσεις με το Κάιρο και ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Μεσογείου.
«Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε θετική ατμόσφαιρα. Τι μπορεί να γίνει στις διμερείς σχέσεις; Αυτό συζήτησαν οι συνεργάτες μας. Συζήτησαν επίσης περιφερειακά ζητήματα που αφορούν και τις δύο χώρες. Το ζήτημα της Λιβύης, της Συρίας, του Ιράκ, της ανατολικής Μεσογείου, που είναι σημαντικά για όλους μας, όπως επίσης σημαντικά είναι και για την Αίγυπτο. Πάντα το λέμε. Αν μπορέσουμε να συνεργαστούμε εδώ με την Αίγυπτο θα είναι πολύ επωφελές και για την Αίγυπτο. Όταν οι σχέσεις φτάσουν σε αυτό το σημείο, φυσικά θα τα συζητήσουμε όλα αυτά» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα αυτής της προσέγγισης.
«Και οι δύο πλευρές θα αξιολογήσουν αυτή τη διήμερη συνάντηση. Θα μιλήσουμε με τους συνεργάτες μας, όταν επιστρέψουν, και αργότερα θα ανταλλάξουμε απόψεις μαζί τους σχετικά με τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν αργότερα. Τώρα έγινε μια συνάντηση στο Κάιρο.
Εγώ και ο υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι είχαμε ήδη συμμετάσχει σε ορισμένες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο του φόρουμ της Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας, στο περιθώριο της διάσκεψης της Ισλαμικής Συνεργασίας. Υπό αυτήν την έννοια, είναι ένας φίλος μας, με τον οποίο συναντιόμαστε πάντα. Μου τηλεφώνησε και για το ραμαζάνι. Στο ναυάγιο του πλοίου, του τηλεφώνησα για να του πω αν υπήρχε κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αναφορικά με τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν για την εξομάλυνση των σχέσεων το επόμενο διάστημα».
Όταν το εθνικιστικό ΜΗΡ βγάζει στο σφυρί μέχρι και κανάλια…
«Σεισμό» έχει προκαλέσει στα τουρκικά μίντια η είδηση ότι ένα από τα μεγαλύτερα φιλο-κυβερνητικά κανάλια της Τουρκίας το «Habertürk» βγαίνει στο σφυρί μετά από καταγγελίες του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί για στόχευσή του από την παρουσιάστρια της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του καναλιού.
Μετά την απόλυση της παρουσιάστριας και του διευθυντή του καναλιού στην Άγκυρα, επειδή την υποστήριξε, τώρα οι φήμες λένε ότι το φιλο-κυβερνητικό κανάλι αναμένεται να αλλάξει χέρια. Υποψήφιος είναι –και πάλι- ένας επιχειρηματίας φίλα προσκείμενος στην κυβέρνηση Ερντογάν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 41χρονος επιχειρηματίας Νετζάτ Γκιουλσεβέν, ιδιοκτήτης του μικρού καναλιού tv100, ανέβασε τα μανίκια για να αγοράσει την τηλεόραση Habertürk, από τον επίσης φίλο του Τούρκου προέδρου, Τουργκάι Τζινέρ, επικεφαλής του ομίλου Ciner Media Group, και έτσι να αυξήσει τις επενδύσεις του στα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.
Τι συνέβη;
Το κανάλι ΧαμπέρΤουρκ ζει τις τελευταίες ημέρες μια μεγάλη κρίση, αφότου ο αντιπρόεδρος του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης στόχευσε την παρουσιάστρια Εμπρού Μπακί, θεωρώντας ότι επέκρινε τον αρχηγό του κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί και εταίρο του Ερντογάν, όταν ο τελευταίος ανακοίνωσε τα 100 σημεία που πρέπει να αναθεωρηθούν στο τουρκικό Σύνταγμα.
Με ένα tweet του, ο Ιζέτ Ουλβί Γιοντέρ, έστειλε τη δημοσιογράφο και το διευθυντή του καναλιού στην Άγκυρα Μπουλέντ Αϊντεμίρ σπίτι τους, προκαλώντας παράλληλα «σεισμό» στο κανάλι και «πονοκέφαλο» στον ιδιοκτήτη του. «Η επιλογή των καλεσμένων, οι οποίοι είναι εχθροί του MHP, από μία δήθεν δημοσιογράφο, που πάντα εκφράζει τη μισαλλοδοξία της προς στο MHP και διαστρεβλώνει τα γεγονότα με το σαρκαστικό της χαμόγελο, είναι απόλυτα σάπια... Όταν δεν μπορούν να πετύχουν το στόχο τους, προτιμούν να προσφεύγουν σε ασχήμιες».
Στη συνέχεια ο διευθυντής του καναλιού στην Άγκυρα, ο οποίος υπερασπίστηκε τη δημοσιογράφο του, βγήκε στο κανάλι και απαίτησε από το κόμμα του Μπαχτσελί κι από τον ίδιο να ζητήσουν συγνώμη από την Εμπρού Μπακί. Μετά το συμβάν, ο Αϊντεμίρ απολύθηκε, ενώ κι ο αρχισυντάκτης του καναλιού Κιουρσάντ Ογούζ παραιτήθηκε. Τα σχόλια και οι επικρίσεις στα τουρκικά ΜΜΕ έχουν πάρει και πάλι φωτιά, χαρακτηρίζοντας το συμβάν ως νέα πολιτική παρέμβαση στην ελευθεροτυπία και την έκφραση του λόγου.
10ετή απαγόρευση εμπορικής δραστηριότητας στο διευθυντή της Halkbank από τις ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν απαγόρευση εισόδου στο πρώην στέλεχος της Halkbank της Τουρκίας. «Από την ημερομηνία αυτής της Παραγγελίας έως τις 16 Μαΐου 2028, ο Μεχμέτ Χακάν Αττίλα όταν ενεργεί για λογαριασμό του ή των διαδόχων του, των εκπροσώπων του, των υπαλλήλων του ή των αντιπροσώπων του, δεν θα μπορεί, άμεσα ή έμμεσα, να διεξάγει με οποιονδήποτε τρόπο οποιαδήποτε συναλλαγή που αφορά σε εμπορική δραστηριότητα ή δραστηριότητα που αφορά σε εξαγωγή λογισμικού ή τεχνολογίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και υπόκειται σε κανονισμούς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας των ΗΠΑ. Ο Αττίλα έχει τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης εντός 45 ημερών.
Η δίκη της Halkbank, της κρατικής τράπεζας που αντιμετωπίζει κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και για παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν μεταξύ 2010 και 2016, πήρε νέα αναβολή πριν από λίγες ημέρες, ωστόσο είναι μία υπόθεση που αποτελεί «αγκάθι» για τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ.
Διαβάστε επίσης: Δένδιας: Οι ΗΠΑ μπορούν να πείσουν την Τουρκία να αποδεχθεί το Δίκαιο της Θάλασσας
- Σε αναζήτηση «yesmen»: Γιατί ο Τραμπ επιλέγει όλο και πιο ακραίους για να στελεχώσει το υπουργικό του συμβούλιο
- Αμαλιάδα: Τι κατέθεσε για την Ειρήνη Μουρτζούκου η μητέρα του νεκρού Παναγιωτάκη - Οι πρώτες πληροφορίες
- Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ποιοι συμμετέχουν - Τι θα γίνει με τα μέσα μεταφοράς
- Το σατιρικό The Onion αγόρασε το Infowars του συνωμοσιολόγου Άλεξ Τζόουνς: «Σχεδιάζουμε μια… πολύ ηλίθια ιστοσελίδα»