Πολιτική | 28.05.2021 22:34

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Σε πλήρη ετοιμότητα η Αθήνα για προκληση ή προβοκάτσια

Newsroom

Την Αλεξανδρούπολη θα επισκεφτεί την Κυριακή 30 Μαΐου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και θα συναντηθεί με τους ψευδομουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής. Σύμφωνα με την μέχρι τώρα ενημέρωση δεν σκοπεύει να μεταβεί στα Πομακοχώρια, αλλά να επισκεφτεί μειονοτικό Γυμνάσιο στην Κομοτηνή αλλά και τον τάφο του πρώην βουλευτή Αχμεντ Σαδίκ. Το απόγευμα θα φτάσει στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια.

Οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε «κοκκινο συναγερμό» και έχουν εκπονήσει σχέδιο για να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανή ενέργεια μπορεί να οδηγήσει σε προβοκάτσια. Την ίδια στιγμή από την κυβέρνηση υπάρχει αποφασιστικότητα για να υπάρξει απάντηση σε περίπτωση που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προβεί σε προκλητικές δηλώσεις.

Οπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, ο τουρκικός Τύπος και συγκεκριμένα η εφημερίδα «Σαμπάχ» σημείωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εκτός από το αίτημα για συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο του ΝΑΤΟ, φέρνει μαζί του και άλλα 7 ζητήματα για να θέσει στο τραπέζι με το Νίκο Δένδια, μεταξύ των οποίων Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο και μειονότητα. Συγκεκριμένα κατά σειρά τα 7 ζητήματα, όπως τα παραθέτει η «Σαμπάχ», είναι:

  • ΑΟΖ σε διαφιλονικούμενες περιοχές στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο
  • Υφαλοκρηπίδα
  • Αποτελέσματα συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη
  • Υποστήριξη Ελλάδας σε τρομοκρατικές οργανώσεις
  • Άσχημες πρακτικές της Ελλάδας κατά των μεταναστών και επαναπροωθήσεις
  • Ζητήματα της ‘τουρκικής’ μειονότητας στη δυτική Θράκη
  • Η πρόταση της Τουρκίας για διεθνή διάσκεψη για την ανατ. Μεσόγειο

Αποφασισμένος να απαντήσει ο Δένδιας σε κάθε πρόκληση

Σύμφωνα με το OPEN, σε όλα τα παραπάνω θέματα -εφόσον αυτά τεθούν από τουρκικής πλευράς-, είναι αποφασισμένος να απαντήσει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικων Νίκος Δένδιας. Εάν δηλαδή ο Τσαβούσογλου θέσει ζήτημα  «τουρκικής μειονότητας στη Θράκη», ο κ. Δένδιας θα υπενθυμίσει ότι η μειονότητα είναι μουσουλμανική, όπως προβλέπει η συνθήκη της Λωζάνης, την οποία η Τουρκία έχει υπογράψει.

Παράλληλα θα απαντήσει πως τα νησιά του Αιγαίου δεν αποστρατικοποιούνται καθώς στην απέναντι πλευρά υπάρχει τουρκική απειλή. Ωστόσο η Ελλάδα θέλει να τιμήσει τον επίσημο προσκεκλημένο με όλους τους τύπους της ελληνικής φιλοξενίας, αρκεί βεβαίως να υπάρξει και σεβασμός από τουρκικής πλευράς.

Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ στη Θράκη για αποφυγή προβοκάτσιας

Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές ασφαλείας για την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, αναπτύσσεται ένα σχέδιο ασφαλείας, με βασικό στόχο να αποτραπεί οποιοδήποτε σχέδιο θα μπορούσε να καταλήξει σε προβοκατόρικη ενέργεια. Κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας από τη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει στην περιοχή ενώ στη Θράκη βρίσκεται και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για να παρακολουθεί κάθε ύποπτη κίνηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου, από την Πέμπτη έχει ξεκινήσει από τις Αρχές μία έρευνα στο Διαδίκτυο για να εντοπίσουν οι αστυνομικοί εάν υπάρχουν ύποπτα καλέσματα από ακραίος ακτιβιστές που θα ήθελαν να δημιουργήσουν οποιοδήποτε πρόβλημα στην περιοχή. Μέχρι στιγμής σε αυτό το επίπεδο φαίνεται πως επικρατεί σιωπή, αλλά οι Αρχές επισημαίνουν πως ακόμα είναι νωρίς και θα υπάρχει επαγρύπνηση μέχρι την τελευταία στιγμή.

Παράλληλα το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ, για την αποτροπή προβοκάτσιας περιλαμβάνει και την μεταφορά αστυνομικών δυνάμεων από άλλες περιοχές στη Θράκη για να ενισχυθούν οι τοπικές αστυνομικές μονάδες. Κυρίως αστυνομικοί θα μεταφερθούν από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ, τα μέτρα ασφαλείας θα τεθούν σε εφαρμογή από το πρωί του Σαββάτου.

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία στο παρά πέντε της επίσκεψης Τσαβούσογλου

Μήνυμα στην Τουρκία ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη χώρα μας, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις δηλώσεις που έκανε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά, σημείωσε πως «ο μόνος τρόπος να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική. Αυτό είναι το κλίμα που θα οδηγήσει σε ένα διάλογο για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών».
«Η κοινοτική συμπαράσταση προς την Ελλάδα και την Κύπρο δεν αποτελεί μόνο αυτονόητη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και ρητή αναγνώριση ότι στο πεδίο αυτό δοκιμάζονται τα στρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντας της ΕΕ» τόνισε συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
«Κοινή είναι και η οπτική μας για τη Λιβύη» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ως «θα πρέπει να εκλείψουν οι εξωτερικές παρεμβάσεις τρίτων». Τέλος αναφέρθηκε και στην Λευκορωσία, λέγοντας πως «Ταυτόσημες είναι και οι θέσεις μας για τα δραματικά γεγονότα στη Λευκορωσία» για να καταλήξει τονίζοντας ότι «ο κρατικός αυταρχισμός δεν έχει θέση στην ήπειρό μας».

Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που ακολούθησε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε πως: «Την τελευταία φορά που ο φίλος Σαρλ Μισέλ βρέθηκε στην Ελλάδα ήταν σε μια δύσκολη συγκυρία όταν μαζί επισκεφτήκαμε τον Έβρο, τα σύνορα Ελλάδος και Τουρκίας που αποτελούν σύνορα με τη ΕΕ. Τόνισα πόσο σημαντική ήταν η παρουσία του για να στείλουμε μήνυμα ότι η χώρα έχει υποχρέωση να φυλάει τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και εκφράσουμε την απόρριψή μας απέναντι σε πολιτικές που εργαλειοποιούν πρόσφυγες, μετανάστες και τους κάνουν πιόνια. Αυτές οι πρακτικές δεν μπορεί και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνουν ανεκτές».

Όλες οι ειδήσεις

Το θύμα της σεξουαλικής επίθεσης σε τρόλεϊ στο ethnos.gr: «Έτρεμα ολόκληρη, αλλά συγκράτησα τα χαρακτηριστικά του»

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία στο παρά πέντε της επίσκεψης Τσαβούσογλου

Πράσινο Πιστοποιητικό: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε σε 8 ερωταπαντήσεις

Αγία Σοφία: Σε κακά χάλια ένα χρόνο μετά τη μετατροπή του ναού σε τζαμί

Νίκος ΔένδιαςαστυνομίαΤουρκίαΘράκηΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνελληνοτουρκικά