Πολιτική | 14.06.2021 18:12

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Ξεκίνησε η συνάντηση στις Βρυξέλες

Newsroom

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 5:20 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις Βρυξέλες. Η συνάντηση ξεκίνησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση είναι κατ’ ιδίαν ενώ μέσα στην αίθουσα βρίσκονται και δύο διερμηνείς. Οι δύο άνδρες έχουν να μιλήσουν δια ζώσης από τον Δεκέμβριο του 2019, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου.  

Ο Έλληνας πρωθυπουργός , πάντως, πριν από το κρίσιμο τετ α τετ με τον Τούρκο πρόεδρο, έσπευσε να δώσει το πλαίσιο της συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο France 24.

T

Ερντογάν: Η επανέναρξη του διαλόγου με την Ελλάδα θα συμβάλλει στην επίλυση των ζητημάτων μας

Οπως μεταδίδει από την Τουρκία, η ανταποκρίτρια του ethnos.gr, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο μήνυμά του Brussels Forum υπογράμμισε τη συμβολή της Τουρκίας στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, τονίζοντας στην 5λεπτη παρέμβασή του τη σημασία -ιδιαίτερα- της αναθέρμανσης του διαλόγου με την Ελλάδα.

«Στις σχέσεις μας με την Ελλάδα λαμβάνουμε υπόψη το διεθνές δίκαιο, τη δικαιοσύνη και την ισονομία, καθώς επίσης επιδεικνύουμε σεβασμό στα αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα. Πιστεύω ότι η ανασύσταση των καναλιών του διαλόγου με τη γείτονα και σύμμαχό μας Ελλάδα θα συμβάλλει στην επίλυση των διμερών θεμάτων και ειδικά στην επικράτηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή μας», δήλωσε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε επίσης -κατά το μότο της Αθήνας για την ΕΕ- ότι «τα σύνορα της Τουρκίας είναι και σύνορα του ΝΑΤΟ», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η Τουρκία διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στη Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία και ότι παίζει έναν ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και τις απειλών.

T

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΝΑΤΟΚυριάκος ΜητσοτάκηςΤουρκία