Πολιτική|16.06.2021 09:13

Live streaming: Η μάχη στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο

Αλέξανδρος Διαμάντης

Με την «μάχη» των αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία θα κορυφωθεί σήμερα το απόγευμα η συζήτηση στην Ολομέλεια επί του εργασιακού νομοσχεδίου. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας καθώς και οι υπόλοιποι αρχηγοί των κομμάτων αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη της τους εντός της Βουλής, τη στιγμή που έξω απ’ αυτή θα διεξάγονται οι πορείες κατά του νομοσχεδίου.

Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι ώρα θα διεξαχθεί η ψηφοφορία

Να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει περίπου στις 8 το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ, δεδομένου ότι τα περισσότερα άρθρα θα ψηφιστούν ονομαστικά ενώ οι βουλευτές θα εισέρχονται στην Ολομέλεια ανά 100 λόγω του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ενδιαφέρον στρέφεται στα επίμαχα άρθρα, όπως αυτό για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ή την κατάργηση του ΣΕΠΕ, την στιγμή η αντιπολίτευση αναμένεται να υπερψηφίσει πληθώρα άρθρων που θεωρούνται «φιλεργατικά».

Οι χθεσινές κόντρες έδωσαν μια πρόγευση σχετικά το τι θα ακολουθήσει σήμερα. Το θερμόμετρο χτύπησε «κόκκινο» μετά την ομιλία του Υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος αντέκρουσε τα πυρά που από το πρωί δέχεται από τα κόμματα της αντιπολίτευση. Τα πνεύματα, μάλιστα, οξύνθηκαν όταν ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην αυριανή απεργία που έχουν εξαγγείλει τα συνδικαλιστικά σωματεία ενώ μίλησε για «δολοφονία χαρακτήρα»! «Εδώ και 2,5 μήνες το νομοσχέδιο είναι ψηλά στη δημοσιότητα- τι δεν έχω ακούσει! Είναι καταδικασμένη η Ελλάδα να συμφωνεί μαζί σου; Προφανώς όχι! Οι επιθέσεις στην πλειονότητά τους  είναι προσωπικές, είναι δολοφονία χαρακτήρα, επιθέσεις που δεν δείχνουν τίποτα άλλο από ότι δεν σας ενδιαφέρει το νομοσχέδιο αλλά έχετε άγχος για το πως πάτε αντιπολιτευτικά και βγάζετε  εμπάθεια και μίσος», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Κλείνοντας, δε, την ομιλία του σε υψηλούς τόνους επικαλούμενος την επιτυχία της ΔΕΗ υπογράμμισε ότι όλα αυτά «τα έκανε ο ανάλγητος νεοφιλελεύθερος που με περιλούζετε με κοσμητικά επίθετα». «Τα επίθετα για σας,  εγώ μένω στις πράξεις! Στη πράξη θα κριθούμε όλοι!  Προχωρούμε με το σχέδιό μας και εσείς μπορείτε να πάρετε γαλέρες που αναφέρεστε και να ταξιδέψετε ολοταχώς στο μεσαίωνα», είπε χαρακτηριστικά. Νωρίτερα είχε δηλώσει υπερήφανος για την υπόθεση με την Ολυμπιακή αλλά και τον ΟΣΕ καθώς γλίτωσε 1 εκ ευρώ την ημέρα από την αεροπορική εταιρεία και 2 εκ. ευρώ από τον ΟΣΕ «Δεν είμαι καινούργιος έχω κριθεί κατ’ επανάληψη από πολίτες, πρέπει να σας πω ότι από το 07 που κατεβαίνω εκλέγομαι σταθερά στις πρώτες θέσεις και στις τελευταίες εκλογές πήρα 1η θέση βόρειο τομέα Αθηνών! Βγήκε χθες ο αρχηγός σας δεν δίνω να σας πω και τόσο μεγάλη σημασία και είπε και εκείνος τα γνωστά κοσμητικά επίθετα! Όλοι είμαστε γνωστοί στη χώρα ξέρουμε πόσο επιρρεπής είναι ο Τσίπρα με αλήθεια έχει πάρει διαζύγιο», συμπλήρωσε ο ίδιος. 

Σε ότι αφορά την εξαγγελθείσα απεργία από την ΑΔΕΔΥ ο κ. Χατζηδάκης αναρωτήθηκε κοιτώντας προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης: «Είστε με συνδικαλιστές του Μετρό που αποφάσισαν να κλείσουν Αθήνα ή με τους μαθητές και τους γονείς». 

Η απάντηση

Το γάντι στον Υπουργό Εργασίας σήκωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, λέγοντας ότι αν «έχετε στο μυαλό σας να προβοκάρετε την αυριανή απεργία να ξέρετε ότι δεν είμαστε χθεσινοί».  

Την ίδια στιγμή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης κάλεσε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Βουλής να συστρατευθούν απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο και να δώσουν το παρών στην αυριανή απεργία. 

Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνειδητά, εμμονικά και με κορωνίδα το εργατικό νομοσχέδιο  θέλει αντί η χώρα να πάρει μπρος τα μπρος να πάει προς τα πίσω, να συντηρητικοποιηθεί και να χαϊδέψει τις πιο συντηρητικές απόψεις αλλά κυρίως να ξεπληρώσει γραμμάτια και να εξυπηρετήσει μεγάλα συμφέρον. 

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης υπογράμμισε ότι ενώ σε όλο τον κόσμο, έχει επιστρέψει η συζήτηση για το καθοριστικό ρόλο του δημόσιου τομέα και των συναφών κοινωνικών κατοχυρώσεων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επιμένει στο δογματισμό της θεολογίας της αγοράς. 

Όλες οι ειδήσεις

Απεργία: Παραλύει ο δημόσιος τομέας – Μέχρι τις 10 το πρωί τα μέσα μεταφοράς

Εργασιακό νομοσχέδιο: Σήμερα η μάχη των αρχηγών στη Βουλή – Οι βασικές αλλαγές που έρχονται

Κυβέρνηση: Η ρητορική του «σκουριασμένου» συνδικαλισμού και το αφήγημα των μεταρρυθμίσεων

Απεργία: Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά – Διαμαρτύρονται επιβάτες

Φώφη ΓεννηματάΚυριάκος ΒελόπουλοςΔημήτρης Κουτσούμπαςεργασιακό νομοσχέδιοΑλέξης ΤσίπραςΒουλήΚυριάκος Μητσοτάκης