Πολιτική|23.06.2021 07:19

Το «καυτό» καλοκαίρι της κυβέρνησης έχει δύσκολα νομοσχέδια αλλά και…μπουλντόζες

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε μια «δύσκολη» ατζέντα μεταρρυθμίσεων εν μέσω  θέρους είναι η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στον Ιούλιο θα πάρουν το δρόμο για τη  Βουλή δύο πολυσυζητημένα νομοσχέδια, που αφορούν: την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση (δηλαδή του ατομικού κουμπαρά).

Τα συγκεκριμένα νομοσχέδια- που θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου -  αναμένεται να αναζωπυρώσουν έναν κύκλο αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης αλλά και από τα συνδικάτα. Ωστόσο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «τρέξει» σε αυτή τη φάση δύσκολα θέματα, όπως φάνηκε και από την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου (που πέρασε παρά τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης).

Με βαριά ατζέντα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο

Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να  αναφερθεί στη μεταρρυθμιστική ατζέντα, στέλνοντας μήνυμα  πως η κυβέρνηση υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Αυτό που θα επισημανθεί είναι πως η έλευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για τον μετασχηματισμό της οικονομίας, που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Υπενθυμίζεται  πως η Ελλάδα δικαιούται περίπου 31 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και σε δάνεια και μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αλλά και τις ιδιωτικές επενδύσεις τα συνολικά κεφάλαια που μπορεί να κινητοποιηθούν φτάνουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα με το μεταρρυθμιστικό μήνυμα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση, εστιάζει και στο πεδίο των επενδύσεων. Στόχος είναι μια σειρά μεγάλων έργων να προχωρήσουν με ταχύ βηματισμό και να μπουν… μπουλντόζες ώστε να σταλεί μήνυμα επιστροφής στην ανάκαμψη μετά από μια ταραγμένη λόγω κορονοϊού εποχή.  Να σημειωθεί εδώ πως σήμερα  ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ.

Αυτό που τονίζεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως μέσα στην  εβδομάδα θα έχουμε ταυτόχρονα την έναρξη του μεγαλύτερου δημοσίου και του μεγαλύτερου ιδιωτικού επενδυτικού έργου. Η κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό είναι «το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που θα γίνει στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του  πρωθυπουργού στη χθεσινή  εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης έναρξης των εργασιών. Μάλιστα τόνισε ότι «είναι ένα έργο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ» το οποίο θα εξυπηρετήσει σχεδόν 400.000 πολίτες.

Μεταβιβάζεται η ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. στη Lamda

Παράλληλα την Παρασκευή θα υπογραφεί από το ΤΑΙΠΕΔ - παρουσία των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης - η μεταβίβαση της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. στη Lamda Development. Όπως σημείωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης «σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η εταιρεία, τα έργα ξεκινούν τον Ιούλιο. Σε πρώτη προτεραιότητα είναι η κατασκευή του πάρκου, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο αστικό πάρκο στην Ευρώπη», ενώ αναφέρθηκε και στα αλλά έργα που θα γίνουν λέγοντας «θα είναι μία καινούργια πόλη μέσα στην Αθήνα».

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως  η σταδιακή έλευση των κοινοτικών κονδυλίων- αρχής γενομένης από τον Ιούλιο-  θα ανοίξει το δρόμο και για ένα νέο κύμα επενδύσεων, με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη. Ένα από τα πρώτα σχέδια που θα «τρέξουν  αφορά στην υποθαλάσσια διασύνδεση του δυτικού και νότιου τμήματος των Κυκλάδων με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της ηπειρωτικής χώρας και με το ήδη λειτουργικό δίκτυο των βόρειων Κυκλάδων. Βαρύτητα δίνεται σε μεγάλα έργα υποδομής, όπως ο βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης, ο  άξονας Ε65 που θα συνδέει τη νότια και την κεντρική Ελλάδα με την Εγνατία Οδό αλλά και έργα που σχετίζονται με την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου.

Όλες οι ειδήσεις

Γλυκά Νερά: Προφυλακιστέος ο δολοφόνος της Καρολάιν

Δημοσκόπηση OPEN: Μεγάλο προβάδισμα για ΝΔ - Ανασφάλεια στους πολίτες, δυσαρέσκεια για πανδημία και εργασιακό

Ταβέρνα Κρητικός: Βρέθηκε νεκρός ο ιδιοκτήτης Σταύρος Δογιάκης

Κορονοϊός: Την Πέμπτη οι αποφάσεις για τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους – Συνεδριάζει η Επιτροπή

Καιρός – Καύσωνας: Πώς να προστατευθείτε από τις υψηλές θερμοκρασίες

ΑσφαλιστικόΚυριάκος ΜητσοτάκηςκυβέρνησηΥπουργικό Συμβούλιο