Πολιτική|25.08.2021 06:56

Βουλή: Απαντά ο Μητσοτάκης στην κριτική για τις φωτιές – Τι θα πει στην ομιλία του

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στα πυρά της αντιπολίτευσης για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στις πρόσφατες πυρκαγιές θα απαντήσει στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε μια δύσκολη συγκυρία με πολλά ανοιχτά μέτωπα - από τον κορονοϊό μέχρι το προσφυγικό- η σημερινή συνεδρίαση θα δώσει και μια εικόνα της φθινοπωρινής στρατηγικής της κυβέρνησης.

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη Βουλή

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ουσιαστικά θα περιλαμβάνει τρεις βασικές «ενότητες». Θα έχει αναφορές στο πρόσφατο παρελθόν και στα όσα έγιναν στο μέτωπο των πυρκαγιών, θα περιγράφει μέτρα αποκατάστασης για το άμεσο μέλλον και θα σκιαγραφεί ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο παρεμβάσεων

Από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στους χειρισμούς που έγιναν κατά τη διάρκεια της πολυήμερης μάχης με τις φλόγες σε Εύβοια, Αττική αλλά και σε νόμους της Πελοποννήσου. Με περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια στρέμματα δάσους καμένα - και καθώς η κυβέρνηση έχει μιλήσει για λάθη και αστοχίες - θα υπάρξει αναφορά του πρωθυπουργού σε όσα πρέπει να αλλάξουν για να μην γίνουν ξανά οι πολίτες θεατές στο ίδιο έργο.

Απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης - που μιλά για κατάρρευση του επιτελικού κράτους - ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εστιάσει σε μια σειρά κινήσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Ειδική αναφορά θα κάνει στη λειτουργία της γραμμής εκτάκτων αναγκών 112, υπογραμμίζοντας πως  συνέβαλε στην εκκένωση περιοχών και την προστασία της ζωής των κατοίκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο κομμάτι της ομιλίας του Κ. Μητσοτάκη θα είναι επικεντρωμένο στην επόμενη ημέρα. Το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει σήμερα ο πρωθυπουργός είναι πως οι πολίτες δεν είναι αβοήθητοι αλλά το κράτος είναι δίπλα τους.

Αυτό που θα τονίσει είναι πως προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς η αποζημίωση των πληγέντων και ήδη έχει ξεκινήσει η καταβολή των χρημάτων σε όσους έκαναν αίτηση στην πλατφόρμα «Αρωγή». Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία σε πέντε ημέρες από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας (arogi.gov.gr), έχουν διατεθεί περισσότερα από 10,4 εκατομμύρια ευρώ στους πρώτους 1.742 πολίτες που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους.

Παράλληλα θα αναφερθεί στο σχέδιο για την ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν καταστραφεί, κάνοντας ειδική αναφορά στην Εύβοια (όπου θα εκπονηθεί ένα ολιστικό σχέδιο αποκατάστασης). Από την κυβερνητική πλευρά τονίζεται μεταξύ άλλων πως ήδη έχει  εγκριθεί η έκτακτη επιχορήγηση με περισσότερα από 11 εκατομμύρια ευρώ δήμων και περιφερειών που επλήγησαν.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην «κλιματική κρίση», χτυπώντας καμπανάκι για την ανάγκη να ληφθούν από τώρα  μέτρα για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ειδικότερα θα  επισημάνει πως πρόκειται για ένα νέο τύπο τέτοιων ακραίων φαινομένων (megafires), αναφέροντας ενδεικτικά  πως ξέσπασε ένας μεγάλος αριθμός πυρκαγιών σε σύντομο χρονικό διάστημα και ενώ η χώρα βίωνε παρατεταμένο καύσωνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης θα εστιάσει και σε δύο κινήσεις που θα κάνει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση: 

  • Πρώτον θα αναφερθεί στην κατάθεση στη Βουλή του πρώτου κλιματικού νόμου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις. 
  • Δεύτερον θα υπογραμμίσει τη  ανάγκη να υπάρξει ένα κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο, με τις μεσογειακές χώρες να παίρνουν πρωτοβουλίες. 

Μάλιστα η ανάληψη πρωτοβουλιών για την κλιματική κρίση - με έμφαση στις δασικές πυρκαγιές -  θα απασχολήσει την Σύνοδο Κορυφής των εννέα μεσογειακών κρατών της Ε.Ε. , που θα γίνει τον Σεπτέμβριο στην Κρήτη. Να σημειωθεί εδώ πως το θέμα συζητήθηκε χθες στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την  Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όλες οι ειδήσεις

Νέα μέτρα: Lockdown για ανεμβολίαστους σε εστίαση - Τι ισχύει για μάσκες

Εμβόλια Pfizer, Moderna: Μείωση αποτελεσματικότητας 66% - Ο παράγοντας μετάλλαξη Δέλτα

Πρόστιμα 5.000 έως 10.000 ευρώ για ανεμβολίαστους ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς

Εβρος - Βίντεο ντοκουμέντο: Εκατοντάδες μετανάστες φθάνουν στην Ελλάδα

φωτιάκυβέρνησηπρωθυπουργόςΒουλήαντιπολίτευσηΚυριάκος Μητσοτάκης