Πολιτική|11.10.2021 22:30

Ανάλυση Ιγνατίου: Οι κρίσιμες για την αμυντική συμφωνία εγγυήσεις των ΗΠΑ

Newsroom

Σημαντική από κάθε άποψη για την Ελλάδα είναι η εβδομάδα που ξεκίνησε τη Δευτέρα, καθώς καταφθάνουν στην Ουάσιγκτον διπλωμάτες, αξιωματούχοι υπουργείων αλλά και οικονομικοί παράγοντες. Άλλοι συμμετέχουν στον στρατηγικό διάλογο και άλλοι στην προσπάθεια για προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Βεβαίως, τη μεγαλύτερη σημασία θα έχουν οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος θα έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, πέραν των άλλων επαφών στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου για το OPEN, οι συνομιλίες του Έλληνα υπουργού των Εξωτερικών με τον κ. Μπλίνκεν θα δώσουν την ευκαιρία και για αμοιβαίες εξηγήσεις σε κάποια θέματα στα οποία δεν είναι ίδιος ο βηματισμός, όπως π.χ. στο μέγα ζήτημα των τουρκικών απειλών εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Όπως έχουμε αναφέρει, ο Ταγίπ Ερντογάν είναι μέρος σχεδίου για να τιναχθεί στον αέρα το ενεργειακό πρόγραμμα των μεσογειακών χωρών προς όφελος της Ρωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες για το θέμα αυτό έχει ενημερωθεί και ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ: ότι δηλαδή η Τουρκία σχεδιάζει να καταστρέψει τον εναλλακτικό ενεργειακό δρόμο της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την εξάρτηση από τη Μόσχα. Είναι ένα σοβαρό θέμα που θα συζητήσει ο κ. Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Αναμένουμε ότι θα γίνει και η συζήτηση για την αμυντική συμφωνία της Ελλάδας και της Γαλλίας. Ο κ. Δένδιας είχε ενημερώσει την Ουάσιγκτον για την πρόθεση της Αθήνας να προχωρήσει με τη γαλλική πρόταση για τις φρεγάτες, αλλά και γενικά για την συμφωνία αυτή καθ’ αυτή. Η συζήτηση είχε γίνει στη Νέα Υόρκη με την υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ.

Παρ’ όλα αυτά ένα μούδιασμα υπήρξε διότι οι Αμερικανοί -για κάποιο λόγο- έλπιζαν ότι η Ελλάδα θα αγόραζε αμερικανικές φρεγάτες. Γνωρίζουν, όμως, ότι αυτό που έκρινε την απόφαση υπέρ της Γαλλίας, ήταν και οι εγγυήσεις για την εθνική ασφάλεια της χώρας», ανέφερε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία πρέπει να μελετηθεί γραμμή με γραμμή, όπως και το κείμενο της επιστολής του κ. Μπλίνκεν που θα συνοδεύει τη συμφωνία. Πάντως, οι Αμερικανοί θεωρούν οτι οι σχέσεις είναι στο πιο υψηλό τους επίπεδο στην ιστορία.

Πέραν της αναβάθμισης της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, η οποία ενισχύεται εξαιρετικά με τα έργα που διεξάγονται στην Αλεξανδρούπολη, η Αθήνα δικαιολογημένα περιμένει και την πρόθεση της Ουάσιγκτον να παρέμβει υπέρ της στην περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει στο αδιανόητο, είτε στον Έβρο είτε στο Αιγαίο.

Το καλοκαίρι του ’20 η Αμερική -με πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ- επέτρεψε στην Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα, μία χώρα σύμμαχό της, και μέλος του ΝΑΤΟ, για δύο μήνες χωρίς να την σταματήσει. Η Αθήνα περιμένει από τη σημερινή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να μην επιτρέψει επανάληψη εκείνης της απαράδεκτης επιθετικότητας από την πλευρά της Τουρκίας.

Τέλος, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg ο Ερντογάν ζήτησε ξανά να συναντήσει στη Ρώμη τον Πρόεδρο Μπάιντεν για να του εξηγήσει δήθεν την απόφαση του να αγοράσει αμερικανικό πολεμικό υλικό που θα κοστίσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέχρι της στιγμής, η μόνη προεδρική συνάντηση στην ιταλική πρωτεύουσα θα γίνει με τον πρόεδρο Μακρόν της Γαλλίας.

Όλες οι ειδήσεις

Κίνηση στους δρόμους: Γιατί μετατράπηκε η Αθήνα σε απέραντο πάρκινγκ – Στο τραπέζι τέλος εισόδου στο Δακτύλιο

Γλυκά Νερά - Σοκάρει ηχητικό ντοκουμέντο: Το θέατρο του Αναγνωστόπουλου μετά τη δολοφονία

Απόλυση εργαζόμενης γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ: «Έστησαν κλοπή» - Δικαιώθηκε στα δικαστήρια

Αντονι Μπλίνκεναμυντική συμφωνίαΗΠΑΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝίκος Δένδιας