Πολιτική | 28.10.2021 12:57

Τσαβούσογλου: Ο Δένδιας κλαίγεται πέντε φορές την ημέρα - Ο εκβιασμός στις ΗΠΑ

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο CNN TÜRK μίλησε για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, από την κρίση των 10 πρεσβευτών, το ζήτημα των F-35 με τις ΗΠΑ, τις εξελίξεις στη Συρία και την ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για τον Έλληνα ομόλογό του με πολύ απαξιωτικά λόγια.

«Ο Έλληνας ΥΠΕΞ παραπονιέται για εμάς σε κάθε συνάντηση και κλαίει σαν μικρό παιδί τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα, επειδή του χαλάμε τα σχέδια στην ανατολική Μεσόγειο.  Αυτή είναι μια στάση που πηγάζει από σύμπλεγμα κατωτερότητας και φόβου».

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση να αλλάξουν οι ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο. Δείξαμε τί μπορούμε να κάνουμε στο γήπεδο και στο τραπέζι απέναντι σε όσους προσπαθούν να μας καταπατήσουν τα δικαιώματα και θα το δείξουμε ξανά. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας».

Νέες γεωτρήσεις

«Η Κύπρος πρόκειται να ξεκινήσει γεωτρήσεις τον Νοέμβριο. Πραγματοποιήσαμε έρευνες στα τεμάχια που η ΤΔΒΚ μας χορήγησε άδειες. Επί του παρόντος, τρία από τα γεωτρύπανά μας είναι στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά θα έρθουν για νέες γεωτρήσεις (στην ανατ. Μεσόγειο). Δεν είναι μόνο λόγια, το ντέρτι μας δεν είναι να κάνουμε επίδειξη δύναμης. Το υπουργείο Ενέργειας θα κάνει έρευνες και θα το αναπτύξουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας το στόλο μας. Δεν κάνουμε γεωτρήσεις για επίδειξη δύναμης.

Γιατί φέρνετε στο προσκήνιο μόνο μία υπόθεση σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ; Γιατί δεν το κάνετε αυτό σε αποφάσεις για άλλες χώρες; Υπάρχουν αποφάσεις του ΕΔΑΔ που άλλες χώρες δεν εφαρμόζουν. Για παράδειγμα, η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει την απόφαση την οποία την καταδικάζει εδώ και 14 χρόνια. Οι σύλλογοι της δυτικής Θράκης δεν μπορούν να ιδρύσουν σωματεία με τουρκικό όνομα. Αλλά η Ευρώπη δεν τηρεί την ίδια στάση απέναντί μας όπως και απέναντι στην Ελλάδα».

10 πρέσβεις

«Η δήλωση που έκαναν οι 10 πρεσβευτές είναι απαράδεκτη, όπως και να την δεις. Οι άνθρωποι μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους, αλλά όταν βλέπουμε τη Σύμβαση της Βιέννης, όλα είναι ξεκάθαρα. Το άρθρο 41 λέει ξεκάθαρα στους διπλωμάτες ότι δεν μπορείτε να παρέμβετε στά εσωτερικά της χώρας στην οποία ασκείς τα καθήκοντά σου. Έδωσα αμέσως οδηγίες στους φίλους μας, τους τηλεφώνησα και τους ενημέρωσα ότι δεν πρέπει να ξεπερνούν τα όρια.

Όλοι τους έλαβαν κλήση και ενημερώθηκαν ότι ξεπέρασαν τα όριά τους. Με εντολή του προέδρου μας ξεκινήσαμε αμέσως τη διαδικασία για την απέλαση αυτών των ανθρώπων. Υπάρχουν τρόποι στη διπλωματία, αρχίσαμε να προετοιμαζόμαστε. Σύμφωνα με το άρθρο 9 της Σύμβασης, μπορούν να απελαθούν χωρίς να αναφέρουν κανέναν λόγο.

Μετά την ομιλία του προέδρου μας ξεκίνησε πανικός. Υπήρχαν κάποιοι που γνώριζαν τις προετοιμασίες μας και ετοίμαζαν τις βαλίτσες τους μετά τη δήλωση του προέδρου μας, η οποία αντικατόπτριζε τα συναισθήματα του έθνους μας. Όταν εκείνοι που έκαναν αυτή τη δήλωση είδαν την αποφασιστικότητά μας, άρχισαν να σκέφτονται πώς να κάνουν ένα βήμα πίσω.

Μάθαμε ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό, το παρασκήνιο. Έκαναν αμέσως βήματα προς τα πίσω. Οι ΗΠΑ έκαναν την πρώτη δήλωση. Ξέρεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να κάνουν μια τέτοια δήλωση χωρίς την έγκριση του Λευκού Οίκου.

Όταν πρωτοήρθε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, του είπα ότι αν έχεις πρόβλημα, οι δίαυλοι επικοινωνίας μας είναι ανοιχτοί, δεν μπορείς να μας δίνεις μηνύματα μέσω των ΜΜΕ και δεν μπορείς να ενεργείς, όπως ο προηγούμενος πρέσβης. Όλοι πρέπει να διδαχθούν από αυτό, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει μάθημα στην Τουρκία.

Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το G-20. Αυτή τη δήλωση την έκαναν νέοι διπλωμάτες. Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι από αυτούς πήραν έγκριση από τη χώρα τους. Συγκεκριμένα, γνωρίζουμε ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ έλαβε έγκριση από τη χώρα του. Ο Μπάιντεν βρίσκεται πίσω από τη δήλωση. Το τελευταίο κείμενο που συντάχθηκε ήταν αποτέλεσμα συστάσεων των σκανδιναβικών χωρών».

Όλες οι ειδήσεις

28η Οκτωβρίου: Υπό τη σκιά του κορονοϊού οι φετινές παρελάσεις

Καιρός - Μαρουσάκης: Έρχεται Μεσογειακός Κυκλώνας - Πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες

«Ήρωες» 1940-2021- Το Εθνος tv στο Αλβανικό μέτωπο

ΚΙΝΑΛ: Η δύσκολη επόμενη μέρα υπό το βάρος της μεγάλης απώλειας της Φώφης Γεννηματά

28η Οκτωβρίου - Ο καστρόπυργος της Αττικής που γοήτευσε τους Γερμανούς: Άθικτα μέχρι σήμερα κράνη, ασύρματοι και ημερολόγιο του Χίτλερ

Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΤουρκίαΑνατολική ΜεσόγειοςΝίκος Δένδιας