Πολιτική|29.10.2021 13:42

Live streaming οι δηλώσεις Μητσοτάκη - Μέρκελ

Newsroom

Εκτενείς αναφορές στην εποχή των μνημονίων, τις τουρκικές προκλήσεις, το μεταναστευτικό, αλλά και την επόμενη ημέρα στη Γερμανία και την Ευρώπη περιείχαν οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγνκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του έκανε μια αναφορά στις πολιτικές των μνημονίων που επιβλήθηκαν στη χώρα μας. «Ούτε η Ευρώπη, ούτε η Ελλάδα έφτασαν εύκολα στο ξέφωτο της 3ης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Και οι δύο δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις, που επέστρεψαν εναντίον τους μεταμφιεσμένες σε λαϊκισμό και δημαγωγία. Άλλωστε και εσείς οι ίδια παραδεχθήκατε με γενναιότητα ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες τις ώρες που βίωναν την τρικυμία της οικονομικής κρίσης. Ευτυχώς, ούτε η τυφλή ευρωπαϊκή λιτότητα, ούτε τα φτηνά δήθεν εθνικά ζητήματα άντεξαν. Η Ευρώπη απέδειξε ότι οι μεγάλες αποφάσεις την τοποθετούν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και η Ελλάδα μετέτρεψε τα λάθη μιας περιόδου σε ωριμότητα», επεσήμανε.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

«Σε όλο αυτό το διάστημα η κ. Μέρκελ υπήρξε φωνή λογικής και σταθερότητας και στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική στις στιγμές που υψώθηκε. Όπως το 2015 όταν απέναντι σε κορυφαίους υπουργούς της αρνήθηκε τον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Μια επιλογή που είχε τη δική της υπογραφή. Το βάρος των πολιτικών αποφάσεων κρίνεται στη ζυγαριά της αναγκαιότητας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στις ελληνοτουρκικές και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, σημειώνοντας: «Γνωρίζω πως είσαστε υπέρ του διαλόγου και της εκτόνωσης των εντάσεων. Θα αγωνίζομαι να κρατώ ανοιχτούς τους δίαυλους επικοινωνίας. Όμως συχνά, η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία και είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πολιτική και σε ευρωπαϊκή πρακτική σε όσους την προσβάλλουν γιατί όπως λέμε και εδω: “Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους”. Δεν ανεχόμαστε όμως απειλές, ούτε αμφισβητήσεις των δικαιωμάτων μας».

«Η λιτότητα δεν είναι απάντηση σε όλα»

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και στη υπό σχηματισμό κυβέρνηση της Γερμανίας, ζητώντας εμμέσως αναθεώρηση του συμφώνου σταθερότητας και λέγοντας χαρακτηριστικά, «η λιτότητα δεν είναι απάντηση σε όλα».

«Θέλω να σχεδιάσουμε μαζί το μέλλον μιας νέας ανεξάρτητης και ισχυρής ευρώπης. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα. Αυτό είναι παρακαταθήκη και για το νέο σύμφωνο σταθερότητας. Και το γαλλο-γερμανικό σύμφωνο και η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας μπορούν να αποτελέσουν το πρόπλασμα μιας ευρωπαϊκής αμυντικής αυτονομίας. Βαθαίνοντας την δημοκρατία και περιορίζοντας τις ανισότητες. Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και για την Ελλάδα και για τη Γερμανία. Θα βαδίσουμε σε αυτό με οπλισμένοι με το ρήμα της καγκελαρίου «Προσπαθώ, προσπάθησα» και την εμπειρία της εποχής της, μια περίοδος με κυματισμούς που κατέληγε όμως σε ήρεμα νερά. Σας αποχαιρετώ με σεβασμό, η Αθήνα σας περιμένει πάντα ως φίλη», σημείωσε.

Μέρκελ: Πάντα ζωντανές οι σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας

«Οι σχέσεις Γερμανίας- Ελλάδας ήταν αρκετά ζωντανές θα έλεγα. Οι δυσκολίες ήταν δεδομένες όταν επρόκειτο για τη σταθερότητα του ευρώ και εγώ προσωπικά είχα απόλυτη επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση που σήμαινε αυτό και την πρόκληση που σήμαινε αυτό για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Καταφέραμε στο τέλος να βρούμε μια κοινή πορεία, έναν κοινό βηματισμό για να μείνει η Ελλάδα μέλος της ΕΕ» είπε η Ανγκελα Μέρκελ.

Απαντώντας στην αναφορά του πρωθυπουργού σχετικά με την περίοδο των μνημονίων, η κ. Μέρκελ σημείωσε πως «νομίζω ότι τότε ήμασταν εξαιρετικά σοκαρισμένοι για το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ και αυτό έπληξε πραγματικά εκείνες τις χώρες που είχαν υψηλότερο χρέος και που ενδεχομένως δεν είχαν εφαρμόσει σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων όλα όσα θα έπρεπε να είχαν εφαρμόσει. Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους πολίτες της Ελλάδας, από την άλλη υπήρξαν και διαφορετικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα που θεώρησαν ότι πολλές μεταρρυθμίσεις ήταν δυνατές. Τώρα στη σημερινή εποχή το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι τόσο αμφισβητήσιμο πιστεύω ότι έγιναν πολλά βήματα».

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

«Μόλις ολοκληρώθηκε, ουσιαστικά έκλεισε αυτή η φάση, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια τεράστια άλλη πρόκληση που ήταν το μεταναστευτικό που ξεκίνησε το 2015. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να μοιραζόμαστε ευθύνες και νομίζω ότι και το Σύμφωνο ΕΕ-Τουρκίας είναι παράδειγμα που μας δείχνει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και σε αυτή την περίπτωση να συνεργαστούμε και με την Τουρκία. Γνωρίζω τον μεγάλο αριθμό των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όταν πρόκειται για τη συνεργασία με την Τουρκία. Συζητήσαμε και χθες και σήμερα εντατικά ότι θα πρέπει να ισχύουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο και πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό αλλά δύσκολο να βρίσκομαι απαντήσεις και λύσεις μέσω του διαλόγου» πρόσθεσε.

«Στις διμερείς μας σχέσεις αποδείξαμε πως μπορούμε να δουλέψουμε πολύ καλά, γι αυτό και στήριξα το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι σημαντικό χώρες όπως η Ελλάδα να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μακρόχρονες επενδύσεις. (…) Θα υπάρξει εξίσου καλή συνεργασία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από πλευράς μου θα ήθελα να ευχαριστήσω γι αυτή τη συνεργασία. Μπορεί πολλά να μάθει κανείς και να διδαχθεί από την Ελλάδα».

Τι συζήτησε η Μέρκελ με τη Σακελλαροπούλου

Η κ. Μέρκελ νωρίτερα συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, πρώτη πήρε τον λόγο η κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία είπε: «Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στο Προεδρικό Μέγαρο. Υποδέχομαι μια σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε την πολιτική ζωή της Γερμανίας και της Ευρώπης για σχεδόν δύο δεκαετίες. Η παραμονή σας στο τιμόνι μιας σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης επί 16 χρόνια σας έφερε αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις και προκλήσεις, αλλά συμβάλλατε αποφασιστικά σε καταστάσεις δύσκολες για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

«Σας ευχαριστώ προσωπικά για τις διατήρηση των διμερών μας σχέσεων και την φιλεοευρωπαϊκή σας στάση. Υπήρξαν βεβαίως και στιγμές δυσκολίας και έντασης και ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε θεσμικό επίπεδο και αισθανθήκαμε πολλές φορές δικαιολογημένα μόνοι. Όλα όσα ζήσαμε συνέβαλαν στην αλληλοκατανόηση. Είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη διατήρησε την συνοχή της» πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Άνγκελα ΜέρκελΚυριάκος ΜητσοτάκηςΓερμανία