Πολιτική|30.12.2021 07:15

ΣΥΡΙΖΑ: Ανεπάρκεια και κυνισμός της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία

Βούλα Κεχαγιά

Με καταγγελίες για ανεπάρκεια και αδιαφορία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και για κυνισμό υπουργών της ως προς την εκτίμηση της κατάστασης αποχαιρετά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το 2021. Σήμερα μάλιστα πραγματοποιεί την τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος σε μία προσπάθεια να συνθέσει και να επικυρώσει τα κείμενα πολιτικών θέσεων και του νέου Καταστατικού στην πορεία προς το 3ο Συνέδριο.

Σημειωτέον πως το κείμενο θέσεων-πολιτικής απόφασης συζητήθηκε σε άλλη συνεδρίαση πριν από τα Χριστούγεννα όμως επειδή διατυπώθηκαν σοβαρές ενστάσεις κυρίως από την πλειοψηφία και κατατέθηκαν και άλλα κείμενα-συμβολές ανατέθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα σε τριμελή επιτροπή (Βούτσης, Ραγκούσης, Μπίστης) να συγκεράσει τις απόψεις και να τις ενσωματώσει στο κείμενο την συνολική ευθύνη του οποίου είχε ο Αριστείδης Μπαλτάς.

Ως προς το Καταστατικό οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει πρόβλεψη για αναβαθμισμένο ρόλο των “φίλων” του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ακόμη και σε εσωκομματικά δημοψηφίσματα ή προκριματικές εκλογές για την επιλογή υποψηφίων. Ως προς αυτό το θέμα φαίνεται πως υπάρχουν κάποιες ενστάσεις κυρίως από την πλευρά μελών της Ομπρέλας καθώς έχει κατατεθεί και μία διαφορετική πρόταση εκ μέρους της Τασίας Χριστοδουλοπούλου και άλλων στελεχών. Ενστάσεις σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες διατυπώνονται και για τον ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ενός οργάνου που θεσμοθετείται με σκοπό να αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα των οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Κεντρικής Επιτροπής, των βουλευτών και των κυβερνητικών στελεχών, άλλων στελεχών που προέρχονται από τον χώρο του συνδικαλισμού και της αυτοδιοίκησης, αλλά και εκπρόσωποι της λεγόμενης βάσης του κόμματος από την περιφέρεια και τη Νεολαία.

Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει σύμφωνα με την πρόταση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο ή όποτε κρίνεται αναγκαίο και θα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα.

Ως προς την συγκρότησή του υπήρξαν διαφορετικές γνώμες ακόμη και εισηγήσεις εναντίον της θεσμοθέτησής του. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα έχουν αυξημένα δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις θα έρχονται αντιμέτωπα ακόμη και με το ενδεχόμενο της διαγραφής ή αναστολής ιδιότητας σε περίπτωση που λειτουργούν αντικαταστατικά κάτι που θα αξιολογεί 15μελής Επιτροπή Δεοντολογίας στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όσοι είναι τουλάχιστον 5 χρόνια μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και επιπλέον δεν θα έχουν καμία άλλη ιδιότητα σε άλλο όργανο.

Η ένταξη του μέλους θα γίνεται με αίτηση που υποβάλλεται σε Οργάνωση Μελών ή στον ιστότοπο ISYRIZA όμως η εγγραφή του επικυρώνεται παρουσία του στην πρώτη δια ζώσης ή διαδικτυακή συνέλευση της οργάνωσης στην οποία έχει υποβληθεί το αίτημα

Τα εσωτερικά δημοψηφίσματα προκηρύσσονται σε εθνικό επίπεδο με αίτημα του 15% των μελών που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

ΣΥΡΙΖΑκυβέρνησηΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική ΣυμμαχίαΑλέξης Τσίπρας