Πολιτική | 31.01.2019 15:29

Τη Δευτέρα στη Βουλή το πρωτόκολλο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Κατερίνα Τζαβάρα

Τη Δευτέρα (4/2) αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Πρωτόκολλο Ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, σε δρομολόγηση των συμφωνηθέντων με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το θέμα συζητήθηκε στις 31 Ιανουαρίου στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε και η σχετική ενημέρωση. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ακολουθήσει την κανονική διαδικασία με συνεδριάσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την Ολομέλεια. Ωστόσο, δεν μπορούν ακόμη να ανακοινωθούν λεπτομέρειες μέχρι να κατατεθεί στη Βουλή και να ακολουθήσει νέα Διάσκεψη των Προέδρων.

Παράλληλα μεταξύ 11 και 13 Φεβρουαρίου αποφασίστηκε ότι θα γίνει η πρώτη συζήτηση στην Ολομέλεια για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Μετά από δυόμισι μήνες και δεκαοκτώ συνεδριάσεις η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος ολοκλήρωσε χθες βράδυ το έργο της και η έκθεση προωθείται στην Ολομέλεια.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που έγινε στην Επιτροπή επί των δύο προτάσεων, του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., καθώς και έξι συμπληρωματικών που κατατέθηκαν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχει εισηγητικό χαρακτήρα και οι τελικές αποφάσεις για το ποιες διατάξεις του Συντάγματος θα κριθούν αναθεωρητέες θα ληφθούν από την Ολομέλεια του Σώματος σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, που πρέπει να απέχουν μεταξύ τους ένα μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η δεύτερη συνεδρίαση και ψηφοφορία θα γίνει αντιστοίχως μεταξύ 11 και 13 Μαρτίου.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν όμως στην Ολομέλεια και αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε κάποιες που τυχόν θα επιτρέψουν στους ΑΝΕΛ να διατηρήσουν την Κοινοβουλευτική τους Ομάδα.

Έπειτα από δυόμισι μήνες και δεκαοκτώ συνεδριάσεις η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος ολοκλήρωσε χθες βράδυ το έργο της και η έκθεση προωθείται στην Ολομέλεια.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που έγινε στην Επιτροπή επί των δύο προτάσεων, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και έξι συμπληρωματικών που κατατέθηκαν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχει εισηγητικό χαρακτήρα και οι τελικές αποφάσεις για το ποιες διατάξεις του Συντάγματος θα κριθούν αναθεωρητέες θα ληφθούν από την Ολομέλεια του Σώματος σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, που πρέπει να απέχουν μεταξύ τους ένα μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η δεύτερη συνεδρίαση και ψηφοφορία θα γίνει αντιστοίχως μεταξύ 11 και 13 Μαρτίου.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν όμως στην Ολομέλεια και αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε κάποιες που τυχόν θα επιτρέψουν στους ΑΝΕΛ να διατηρήσουν την Κοινοβουλευτική τους Ομάδα.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Συμφωνία των ΠρεσπώνΝΑΤΟΣυνταγματική ΑναθεώρησηΒουλή