Πολιτική | 31.01.2019 21:56

Τζανακόπουλος: «Από αύριο εφαρμόζεται η αύξηση του κατώτατου μισθού»

Newsroom

Υποκριτική χαρακτήρισε την κριτική της ΝΔ σχετικά με την αύξηση του κατώτατου και κατάργηση του υπακατώτατου μισθού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το κυβερνητικό έργο.

Ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης, όποτε ρωτήθηκε τα τελευταία χρόνια για το θέμα αυτό, απέφυγε να πάρει θέση, δηλώνοντας ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει το μέτρο αυτό.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι συγκρούονται δύο εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις, με τον Κ. Μητσοτάκη να θεωρεί τη συντριβή της εργασίας ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας και την κυβέρνηση που πιστεύει πως για να τονωθεί η ανάπτυξη, πρέπει να ενισχυθεί η εσωτερική ζήτηση και έκανε λόγο για «θατσερισμό» από την πλευρά της ΝΔ. «Μιλάμε για δύο απολύτως αντιπαρατιθέμενα πολιτικά σχέδια» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Απαντώντας στις αιτιάσεις περί απορρόφησης της αύξησης του κατώτατου μισθού από τη μείωση του αφορολογήτου, ο Δ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση πάλεψε και έπεισε ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων ήταν αχρείαστο. Όπως είπε, μετά την «εμβληματική πρωτοβουλία» της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, η ΝΔ ανακάλυψε «ένα νέο δράκο» και συμπλήρωσε πως, κατά τον ίδιο τρόπο που η κυβέρνηση επιχειρηματολόγησε για το θέμα των συντάξεων, έτσι θα επιχειρηματολογήσει και για το θέμα του αφορολόγητου. Πως δηλαδή, «δεν υπάρχει ανάγκη οποιουδήποτε πρόσθετου μέτρου ώστε η ελληνική οικονομία να επιτυγχάνει τους συμφωνημένους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα και για το 2020 και για το 2021 και το 2022». Αντίθετα, είπε, δημιουργείται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, που για το 2019 εκφράστηκε με τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό.

«Μία πιθανότητα υπάρχει να συμβεί το κακό αυτό σενάριο. Αν, ο μη γένοιτο, στις εκλογές που μεσολαβούν, ο κ. Μητσοτάκης αναδειχθεί σε πρωθυπουργό της χώρας» είπε και τόνισε ότι «δεν έχει αξία να το συζητάμε» καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές. Υπενθύμισε άλλωστε, ότι το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου έχει ενσωματωθεί στο πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης το προηγούμενο φθινόπωρο.

Όσον αφορά το επιχείρημα περί μείωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι αυτό δεν επιβεβαιώνεται ούτε από τα δεδομένα, ούτε από τη θεωρία και τόνισε πως αν ίσχυε, χώρες της Αφρικής και της νοτιοανατολικής Ασίας, με χαμηλά μεροκάματα, θα ήταν στην κορυφή της ανταγωνιστικότητας.

Αντίθετα, στην κορυφή βρίσκονται χώρες με πολύ υψηλούς μισθούς. «Εμείς φτιάχνουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο δεν στηρίζεται στη συντριβή της εργασίας. Έχει επίκεντρο την εργασία, τα δικαιώματα των εργαζομένων, τους υψηλούς μισθούς που δημιουργούν ζήτηση, δημιουργούν όρους καινοτόμας οικονομίας και όχι μίας οικονομίας που, κατά κύριο λόγο, θα άρμοζε σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου».

«Καλούμε τον οποιονδήποτε αμφισβητεί την ύπαρξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης, να καταθέτει διαρκώς ονομαστικές ψηφοφορίες»

Σε ό, τι αφορά την «ιδιότυπη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο» με τις ονομαστικές ψηφοφορίες, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι αναβαθμίζουν τον ρόλο του βουλευτή, δηλαδή, να είναι παρών στη διαδικασία της Ολομέλειας. «Είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε τη διαδικασία των ονομαστικών ψηφοφοριών μέχρι και το τέλος της συνταγματικής θητείας αυτής της κυβέρνησης. Δεν έχουμε απολύτως κανένα πρόβλημα» τόνισε και δήλωσε: «Καλούμε τον οποιονδήποτε αμφισβητεί την ύπαρξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης, να καταθέτει διαρκώς ονομαστικές ψηφοφορίες και τότε θα βλέπουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα να συνεχίσει απερίσπαστη το νομοθετικό της έργο» είπε.

Απαντώντας στις κατηγορίες του Πάνου Καμμένου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ως κυβέρνηση «κρατάμε την έντιμη, την ειλικρινή και την επιτυχημένη συνεργασία (…) η οποία κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα έξω από την περιπέτεια των μνημονίων και να ανασυγκροτήσει την ελληνική οικονομία και να την περάσει σε μία περίοδο ανάπτυξης». Τόνισε δε, αναφορικά με όσα ισχυρίστηκε ο τέως κυβερνητικός εταίρος για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ότι «ο πρωθυπουργός δεν είχε κανέναν λόγο να προχωρήσει σε προτάσεις οποιασδήποτε πολιτικής συναλλαγής με τον κ. Καμμένο ή με οποιονδήποτε άλλον. Είδατε ότι κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής και να οδηγήσει την κυβέρνηση σε μία νέα περίοδο κοινοβουλευτικής και πολιτικής σταθερότητας».

Ως προς τις «απειλές» ότι η κυβέρνηση δεν θα προλάβει να κάνει την παρέλαση τον Μάρτιο, ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «οι κυβερνήσεις δεν κάνουν παρελάσεις. Οι κυβερνήσεις κυβερνούν και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε μέχρι το τέλος της συνταγματικής μας θητείας».

Εξάλλου, σχολιάζοντας όσα είπε ο κ. Καμμένος για τον τέως υπουργό Εξωτερικών, είπε ότι ο Νίκος Κοτζιάς έχει παίξει κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και στην τελική κατάληξη για την Συμφωνία των Πρεσπών και στις διεθνείς σχέσεις της χώρας. «Είναι ένας υπουργός ο οποίος λειτούργησε πάντοτε με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και τις πολιτικές του αξίες και αρχές» σημείωσε και τόνισε: «Δεν υπάρχει η οποιαδήποτε δυνατότητα από τον οποιονδήποτε να ρίξει σκιά στην ηθική ακεραιότητα του Νίκου Κοτζιά».

Σε ό, τι αφορά τις κατηγορίες σε βάρος της υπουργού Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά, ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι είναι μία «σπουδαία υπουργός», μίλησε για το εξαιρετικό έργο της στην ανάπτυξη του τουρισμού και κατά συνέπεια στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να πληγεί η ηθική της ακεραιότητα και αυτό, όπως είπε, σχετίζεται με το γεγονός ότι είχε το σθένος να υποστηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Να είστε βέβαιοι, ότι κανένας κύριος Γεωργιάδης, ο οποίος είναι κεντρικός παράγοντας σε αυτή την απόπειρα στοχοποίησης και κανένα "κίτρινο" μέσο, δεν θα αφήσουμε να έχει τη δυνατότητα να συνεχίζει αυτού του τύπου τις συκοφαντικές επιθέσεις στο πρόσωπο της κ. Κουντουρά» τόνισε και πρόσθεσε ότι και η ίδια θα χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα για την προστασία της αξιοπρέπειάς και της τιμής της.

Επίσης, για την προσπάθεια εκφοβισμού πολιτικών στελεχών λόγω της θέσης τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι «δεν φοβόμαστε να αντιπαρατεθούμε με το τέρας του Εθνικισμού, με το τέρας της Ακροδεξιάς» και πρόσθεσε: «Να έχουν καλά στο μυαλό τους όσοι συγκαλύπτονται από τη ΝΔ, που υιοθετεί και αγκαλιάζει αυτού του τύπου τις πρακτικές, ότι για άλλη μία φορά σ αυτό τον τόπο η δημοκρατία θα νικήσει».

«Δεν είναι ούτε ηθικά ούτε πολιτικά ορθό, να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες»

Αναφορικά με όσα έχει διατυπώσει ο κ. Καμμένος για προσπάθεια διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι κανένας δεν μπορεί να περιορίσει τη δυνατότητα και το δικαίωμα οποιουδήποτε να εκφράζεται με βάση τη συνείδησή του. Όπως είπε, υπήρχαν υπουργοί, προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ, που θεώρησαν ότι δεν ήταν ορθή η απόφαση του κ. Καμμένου να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι ο καθένας παίρνει την ευθύνη της άποψή του.

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι για τα ζητήματα των κοινοβουλευτικών ομάδων «η πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι, ότι δεν είναι ούτε ηθικά ούτε πολιτικά ορθό, να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων τα οποία στη διαδικασία των εθνικών εκλογών έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στο εθνικό Κοινοβούλιο», αναφερόμενος σε οποιοδήποτε κόμμα «αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διάλυσης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας» κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου, παρά το γεγονός ότι κάποιοι βουλευτές, για λόγους άποψης «μπορεί να επιλέγουν να αποχωρούν από τις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες».

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι είναι ένα πολιτικό ζήτημα, εκφράζοντας την άποψη ότι «πρέπει να συζητηθεί σοβαρά στο πλαίσιο του πολιτικού μας συστήματος».

Ερωτηθείς αν θα αναλάβει κάποια νομοθετική πρωτοβουλία η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα αυτό, απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «σκοπεύει να ανοίξει αυτή τη συζήτηση, στο επίπεδο του δημόσιου διαλόγου». Πρόσθεσε ωστόσο, ότι δεν επιφυλάσσεται για οποιαδήποτε περαιτέρω πρωτοβουλία. Διευκρίνισε επίσης, ότι το ζήτημα αφορά, τεχνικά, τον Κανονισμό της Βουλής, αλλά «δεν είναι οι επιμέρους νομικές διατάξεις του». Όπως είπε, είναι ένα πολιτικό ερώτημα που τίθεται σε πολύ μεγαλύτερη ένταση σήμερα από ό,τι στο παρελθόν.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, αναφορικά με τα ερωτήματα που του τέθηκαν για τον θάνατο των δύο παιδιών στο νοσοκομείο Λαμίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο υπουργός έχει απαντήσει αρκετές φορές, ενώ χαρακτήρισε «εξαιρετικά πιεστικό» τον τρόπο με τον οποίο ρωτήθηκε. Σημείωσε ότι ο ηγεσία του υπουργείου έχει προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες και έχει δηλώσει ότι θα εξαντληθεί η αυστηρότητα της διοίκησης, προσθέτοντας ότι «από κει και πέρα είναι θέμα της δικαιοσύνης». Ανέφερε επίσης, ότι ο κ. Πολάκης έχει ήδη επικοινωνήσει με τον πατέρα του ενός εκ των δύο παιδιών και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο αναπληρωτής υπουργός θα πρωτοστατήσει στην προσπάθεια να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Σε ό, τι αφορά το ζήτημα του διοικητή του Νοσοκομείου Λαμίας που φέρεται να έχει καταθέσει πλαστά πτυχία, είπε ότι διορίστηκε το 2013, κατά τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και αποκαλύφθηκε κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε δε, ότι ο τελευταίος που μπορεί να κατηγορηθεί για συγκάλυψη, είναι ο κ. Πολάκης ο οποίος «έχει δώσει μάχη τα τελευταία 4 χρόνια, με τον ιδιαίτερο, δικό του τρόπο», απέναντι στη διαφθορά, την κομματοκρατία, τις πελατειακές σχέσεις, όπως είπε.

Για την επίθεση του κ. Πολάκη έναντι δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο υπουργός κατηγόρησε ένα μιντιακό σύστημα που κατ΄εξακολούθηση θέλει να αποσιωπά τις θετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι είναι πολλά τα ΜΜΕ που έχουν ως κύριο στόχο να πλήξουν την κυβέρνηση και λιγότερο να αναδείξουν την πραγματικότητα.

Επίσης, απαντώντας στις κατηγορίες της ΝΔ, περί χειραγώγησης της δικαιοσύνης από την κ. Θάνου, κατ΄εντολή του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε διαρκείς παρεμβάσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση, όταν ήταν κυβέρνηση και συγκεκριμένα, στη συγκάλυψη του φακέλου της Χρυσής Αυγής, την τροποποίηση του άρθρου 246 του Ποινικού Κώδικα με την οποία «έπεσαν στα μαλακά» άνθρωποι που κατηγορούντο για βαρύτατα αδικήματα, την υπόθεση Novartis και τη στοχοποίηση μαρτύρων. Έκανε δε λόγο «δια δύο μέτρα και δύο σταθμά» και τόνισε ότι πως «όσο και να ψάξει η ΝΔ, όσο και να σπεκουλάρει η ΝΔ, όσο και να προσπαθεί να ανακαλύψει σκοτεινές διαδρομές, παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, δεν θα τα καταφέρει».

Εξάλλου, ερωτηθείς αν θα αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία μετρά 151 βουλευτές, ενώ όταν του τέθηκε ζήτημα «επικείμενου ανασχηματισμού» είπε ότι ποτέ ένας ανασχηματισμός δεν είναι επικείμενος, παρά μόνο εκ των υστέρων μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι, ενώ είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού.

Επίσης, για το ενδεχόμενο να ξαναβγεί η χώρα στις αγορές, είπε ότι είναι τεχνικές αποφάσεις που θα τα εξετάσουν με σοβαρότητα οι ειδικοί.

Εξάλλου, είπε ότι είναι λάθος να συγκρίνουμε το ελληνικό ομόλογο με ομόλογα άλλων χωρών και τόνισε ότι η κριτική για το επιτόκιο του 3,6%, αν δεν είναι σκόπιμη, δηλώνει άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι αγορές.

Συμφωνία των Πρεσπών

Σχετικά με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τον Ζόραν Ζάεφ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι το ζήτημα είναι τεχνικό και αφορά το γεγονός ότι η συνταγματική αλλαγή του ονόματος θα γίνει αυτόματα με την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της γείτονος στο ΝΑΤΟ. Ανέφερε δε, ότι λίγη ώρα πριν ο ίδιος ο κ. Ζάεφ, αναφερόμενος στη χώρα του, είπε «η Δημοκρατία της Μακεδονίας και σε λίγο καιρό η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Όσον αφορά την ονομασία πολιτικών κομμάτων της γείτονος που φέρουν τον όρο «Μακεδονία», ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η Συμφωνία αναφέρεται σε κρατικά όργανα που θα είναι υποχρεωμένα να αλλάξουν τα ονόματά τους, ενώ τα ζητήματα του πολιτικού προσδιορισμού του καθενός δεν μπορούν να τεθούν σε διαπραγμάτευση που αφορά αναγνώριση κρατών. Ωστόσο δήλωσε ότι επιφυλάσσεται για τη νομική ερμηνεία των σχετικών άρθρων και διατάξεων της Συμφωνίας.

Ερωτηθείς για τη στάση της κυβέρνησης, στην περίπτωση που γίνει χρήση του όρου «Μακεδονία» από τους γείτονες, χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό, μετά τη συνταγματική αλλαγή της ονομασίας, αρνήθηκε να απαντήσει σε υποθετικά σενάρια, δηλώνοντας πως εάν προκύψει, η κυβέρνηση θα εξετάσει πως θα το αντιμετωπίσει.

Αναφερόμενος στη στάση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στο ζήτημα, είπε ότι υπήρξε μία αντιπαράθεση μεταξύ δύο μεγάλων πολιτικών παρατάξεων, με την πλευρά του «ΝΑΙ» να υποστηρίζει τη συνεργασία, την ειρήνη και τη φιλία μεταξύ των λαών, ενώ στην πλευρά του «ΟΧΙ» «τη σφραγίδα έδωσαν κατά κύριο λόγο ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις» και πρόσθεσε ότι η ΝΔ «όχι απλώς υιοθέτησε τις θέσεις της Άκρας Δεξιάς» αλλά «έφθασε στο σημείο να υιοθετεί ακόμα και πρακτικές της Άκρας Δεξιάς», όπως απειλές, εκβιασμούς, απόπειρες προπηλακισμού και έκανε λόγο για «πολιτική κατακρύλα του κ. Μητσοτάκη».

Σχετικά με τα εμπορικά σήματα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με στόχο να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Χαρακτήρισε «απίθανες» ανακρίβειες, ότι δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να κατοχυρώσουμε προϊόντα με την ονομασία «Μακεδονικά» τονίζοντας ότι είναι αυθαίρετο συμπέρασμα.

Η θέση της κυβέρνησης για τη Βενεζουέλα

Μιλώντας για τη θέση της κυβέρνησης για τη Βενεζουέλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «υποστηρίζει τον πολιτικό διάλογο μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πολιτικών δυνάμεων, ώστε να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση, για να οδηγηθεί η Βενεζουέλα σε εκλογές». Πρόσθεσε επίσης, ότι η Ελλάδα, μαζί με τη Σουηδία, ανέλαβαν πρωτοβουλία ώστε να γίνουν διαβουλεύσεις που θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο αιματηρής σύγκρουσης.

Επίσκεψη στην Τουρκία - Κυπριακό

Για το Κυπριακό ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη, ωστόσο είναι διακηρυγμένη η θέση της Ελλάδας για μία επωφελή λύση στο πρόβλημα.

Σχετικά με την ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα που συνήθως απασχολούν την ελληνική κυβέρνηση, όπως τα ζητήματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου, τη Συρία, το Κυπριακό. Είπε ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι και οι δύο πλευρές θα προσέλθουν στον διάλογο με εποικοδομητική διάθεση.

Τέλος, ερωτηθείς για την υπόθεση του Ρώσου κρατούμενου, Αλεξάντερ Βίνικ, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι ζητήματα που σχετίζονται με την προσωρινή κράτηση, αφορούν αποκλειστικά την ελληνική Δικαιοσύνη και δήλωσε με βεβαιότητα ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα απαντήσει αρμοδίως στη ρωσική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

κατώτατος μισθόςΔημήτρης Τζανακόπουλοςαύξηση κατώτατου μισθού