Πολιτική|03.02.2022 16:28

Τουρκία: Δικηγόροι ετοιμάζουν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας για τους νεκρούς μετανάστες

Μαρία Ζαχαράκη

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εναντίον της Ελλάδας ετοιμάζονται να προσφύγουν Τούρκοι δικηγόροι του συλλόγου της Αδριανούπολης για τους μετανάστες που πέθαναν από το κρύο στον Έβρο. Ο επικεφαλής των δικηγόρων, Ανίλ Γιασαγκιόρ, δήλωσε ότι έχουν γίνει πολλές προσφυγές στο ΕΔΑΔ σχετικά με επαναπροωθήσεις προσφύγων από το 2020, αλλά καμία από αυτές δεν έχει κριθεί.

«Θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τους συγγενείς των θανόντων προς το παρόν. Προσφυγές για νεκρούς μπορούν να υποβληθούν μόνο εάν είναι δυνατή η επικοινωνία με τους συγγενείς τους. Εάν καταφέρουμε να τους προσεγγίσουμε, τότε μπορεί να γίνει προσφυγή», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αδριανούπολης, Τατσετίν Σιβρίκαγια δήλωσε ότι θα γράψουν επιστολές σε πολλούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ε.Ε και των Ηνωμένων Εθνών.

«Θα ήθελα να γράψω μια επιστολή στον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, στον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών και να τους καλέσω να αναλάβουν δράση για την επίλυση αυτού του ζητήματος. Θα γράψω επίσης επιστολές προς την Επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνζα Μιζάτοβιτς, τον ειδικό εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών Φελίπε Γκονζάλες Μοράλες, τον Ύπατο Αρμοστή των Η.Ε .Φίλιππο Γκάντι και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ίλβα Γιόχανσον και να τους καλέσω στην Τουρκία, ειδικά στην Αδριανούπολη. Ας έρθουν να δουν το πρόβλημα επιτόπου. Ας δουν το πρόβλημα που βιώνουν οι μετανάστες», ανέφερε.

Δηλώσεις εκπροσώπου ΟΗΕ στο «Αναντολού» για τους νεκρούς μετανάστες στον Έβρο

Σε ανταπόκριση από τη Γενεύη στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu με τίτλο «ΟΗΕ: Νιώσαμε φρίκη από το θάνατο των 12 παράτυπων μεταναστών από το κρύο που απωθήθηκαν στα ελληνικά σύνορα», αναφέρεται ότι η Safa Msehli, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ για τη μετανάστευση, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu «Είμαστε σε συζητήσεις με τις αρμόδιες αρχές σχετικά με την εξέλιξη αυτής της τραγωδίας».

Η Msehli υπογράμμισε ότι ένιωσαν φρίκη που 12 παράτυποι μετανάστες πάγωσαν μέχρι θανάτου αφού απωθήθηκαν από τα ελληνικά σύνορα. Καταγγέλλοντας τις αυξανόμενες ειδήσεις για «απώθηση» ατόμων που κινούνται στα σύνορα ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών και σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως έχει δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν από τον ΔΟΜ, η Msehli ζήτησε δράση για τη διερεύνηση των απωθήσεων.

«Επαναλαμβάνουμε ότι τέτοιες πρακτικές απαγορεύονται βάσει του διεθνούς δικαίου και δεν πρέπει να γίνονται σε καμία περίπτωση», είπε η Msehli, προσθέτοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί προτεραιότητα στο δικαίωμα στη ζωή, την ευημερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα των παράτυπων μεταναστών σε οποιαδήποτε σύνορα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν έχει ακόμη σχολιάσει τους παράτυπους μετανάστες που απωθήθηκαν από την Ελλάδα και πάγωσαν μέχρι θανάτου.

Κυβέρνηση σε Ερντογάν για τα περί νεκρών μεταναστών στον Έβρο: Συνολικό σχέδιο τουρκικής προπαγάνδας

Σκληρή απάντηση δίνει η Αθήνα στους τουρκικούς ισχυρισμούς περί νεκρών μεταναστών στον ποταμό Έβρο, ισχυρισμούς που αναπαρήχθησαν από τον ίδιο τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, έκανε λόγο για «τουρκική προπαγάνδα».

Σκληρή απάντηση Αθήνας στους τουρκικούς ισχυρισμούς

Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε ψευδή και ανυπόστατα αυτά που είπε ο κ. Ερντογάν και έκανε λόγο για ένα συνολικό σχέδιο προπαγάνδας από πλευράς της Τουρκίας. «Η Τουρκία έχει τεράστιες ευθύνες για την εργαλειοποίηση και την διαχείριση του μεταναστευτικού. Αντίθετα η χώρα μας έχει αποδείξει πολλές φορές όπως με την διάσωση των ανθρώπων στο Αιγαίο και στον Έβρο ότι είναι ένα κράτος δικαίου και σέβεται τον ανθρωπισμό», είπε αρχικά ξεκαθαρίζοντας στη συνέχεια ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η προπαγάνδα και οι ψευδείς ισχυρισμοί της Τουρκίας να δικαιολογήσουν ή να κρύψουν τις ευθύνες της καθώς επίσης και την επιδίωξή της να εργαλειοποίησει το θέμα του μεταναστευτικού. 

Τι είχε πει ο Ερντογάν

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Άγκυρας πριν αναχωρήσει για την Ουκρανία, αναφερόμενος στους 19 νεκρούς μετανάστες που βρέθηκαν στην τουρκική όχθη του Έβρου, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι τους έστειλε στο θάνατο.

«Καταρχήν, το να βλέπεις 19 ανθρώπους να πεθαίνουν από παγωνιά δεν είναι κάτι που μπορεί να το χωνέψεις εύκολα. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που βιώνουμε αυτή την εθιμική στάση της Ελλάδας. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι άνθρωποι, των οποίων τρύπησαν τις βάρκες, και καταδικάστηκαν στο θάνατο. Η βύθιση αυτών των φουσκωτών και η καταδίκη των ανθρώπων στο θάνατο είναι πολύ σημαντικά και δείχνουν ποια είναι η στάση της Ελλάδας απέναντι στους ανθρώπους. Δυστυχώς, αυτός είναι ο δείκτης του ελληνικού πολιτισμού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμενε πάντα σιωπηλή σε αυτό το θέμα, όπως κι ο κόσμος το ίδιο. Δε νομίζω ότι είναι πιθανό να αλλάξουν τις συνήθειές τους», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Για παράδειγμα, υπάρχει μία Frontex που έχουν συστήσει, αλλά δεν λειτουργεί. Δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να υποστηρίζουν την Ελλάδα. Και τώρα αυτό που έκαναν είναι να παρακολουθούν αυτούς τους ανθρώπους να πεθαίνουν από την παγωνιά. Εμείς με όποιον ηγέτη του κόσμου και να βρεθούμε, θα του δείξουμε αυτές τις εικόνες που τραβήξαμε. Θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα μπροστά στα μάτια του κόσμου. Γιατί είναι καθήκον μας μπροστά σε όσους παρακολουθούν το θάνατο της ανθρωπότητας. Θα εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των καταπιεσμένων. Το θεωρούμε ανθρώπινο και θρησκευτικό καθήκον μας», πρόσθεσε.

ευρωπαϊκό δικαστήριοΤουρκίαειδήσεις τώραΈβροςμετανάστες