ΣΥΡΙΖΑ: «Ανάβει» ο προσυνεδριακός διάλογος - Κείμενο από Ομπρέλα κατά των προτάσεων Τσίπρα
Βούλα Κεχαγιά«Ζωντανεύει» ο προσυνεδριακός διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετά και την οριστικοποίηση της διεξαγωγής του 3ου Συνεδρίου του κόμματος στο διάστημα 14-17 Απριλίου.
Σημειωτέον πως για όσους εγγραφούν ως μέλη είτε στις Οργανώσεις είτε μέσω του iSYRIZA έως τις 14 Μαρτίου δίδεται το δικαίωμα να συμμετάσχουν σε όλες τις διαδικασίες που θα προηγηθούν και θα ακολουθήσουν το Συνέδριο του κόμματος.
Την Κυριακή τα στελέχη της τάσης “Ομπρέλα” πραγματοποιούν πανελλαδική συνάντηση με κύριο αντικείμενο συζήτησης το κείμενο συμβολής που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα “για ένα συνέδριο δημιουργικού διαλόγου, προωθητικών συνθέσεων και όχι ξεκαθαρίσματος λογαριασμός” όπως επισημαίνεται και στον κύριο τίτλο του. Εισηγητές στην πανελλαδική συνάντηση θα είναι οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Πάνος Σκουρλέτης και Χριστόφορος Παπαδόπουλος.
Το κείμενο της “Ομπρέλας” συμβαδίζει σαφέστατα με την στάση που τήρησαν και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που ανήκουν στην τάση καταψηφίζοντας τις καινοτόμες προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από την κομματική βάση, δηλαδή από τα μέλη του κόμματος. Ως εκ τούτου το κείμενο συμβολής δεν αιφνιδιάζει ως προς τις προτάσεις του τα “ναι” και τα “όχι” του σε σχέση με τις προτεινόμενες και προωθούμενες αλλαγές στο Καταστατικό του κόμματος. Εξάλλου και δημοσίως αρκετά στελέχη της “Ομπρέλας” ανάμεσά τους οι κ.κ. Φίλης και Σκουρλέτης έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με ένα μέρος των προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα με αιχμή την ανάδειξη προέδρου και του ανώτατου κομματικού όργανου, της Κεντρικής Επιτροπής. Το κείμενο υπογράφουν οι: Κώστας Αθανασίου, Βάσω Βερελή, Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Βούτσης, Άγγελος Γκόγκογλου, Θοδωρής Δρίτσας, Έφη Καλαμαρά, Πέτρος Καλκανδής, Κατερίνα Κνήτου, Ερμίνα Κυπριανίδου, Πάνος Λάμπρου, Γιάννης Μπασκόζος, Γιώργος Μπουγελέκας, Ανδρέας Ξανθός, Δημήτρης Παπαδημούλης, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Ράνια Σβίγκου, Πάνος Σκουρλέτης, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Χρήστος Φωτιάδης, Θεανώ Φωτίου και Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Στον αντίποδα των προτάσεων του προέδρου όπως διατυπώθηκαν στο Πολιτικό Συμβούλιο οι υπογράφοντες προτείνουν ο πρόεδρος να εκλέγεται από το Συνέδριο του κόμματος και να λογοδοτεί στην Κεντρική Επιτροπή, ό,τι δηλαδή ισχύει και σήμερα: Στο κείμενό τους αναφέρουν πως “είναι λάθος πρόταση, σε λάθος χρόνο, με λάθος τρόπο” και εκτιμούν ότι η επίμαχη πρόταση ανοίγει έναν νέο κύκλο αντιπαραθέσεων, θυμίζοντας πως η πρώτη μεγάλη εσωκομματική αντιπαράθεση εκδηλώθηκε μετά τις εκλογές του 2019. Ο δεύτερος κύκλος αντιπαράθεσης υπονοούν ότι εγκλωβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ στα εσωκομματικά του αντί να οργανώνει την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και να κεφαλαιοποιεί τον τεράστιο πλούτο θετικών και αρνητικών εμπειριών από την περίοδο της κυβέρνησης της Αριστεράς”. Σχολιάζουν επίσης ότι τα παρωχημένα αρχηγικά πρότυπα δεν ταιριάζουν σ’ ένα σύγχρονο αριστερό ευρωπαϊκό κόμμα.
Το κατηγορηματικό “όχι”
Με ένα κατηγορηματικό “όχι” απορρίπτουν και την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την κομματική βάση. Προτείνουν την εκλογή των μελών της από το Συνέδριο στο οποίο- όπως σημειώνουν- οφείλει και να λογοδοτεί. Σύμφωνα με τα στελέχη της Ομπρέλας “η πρόταση ευνοεί τους “διάσημους”, τις τηλεπερσόνες, τους “αστέρες” της μουσικής βιομηχανίας και τους θεάματος ή και όσους διαθέτουν μερικές χιλιάδες “ακόλουθους” στο διαδίκτυο”.
Από το κείμενο συνάγεται κι ένα “όχι” και στα “εξ οφίτσιο” ηγετικά στελέχη κι εξ αυτού του λόγου αμφισβητούν την αναγκαιότητα λειτουργίας του προτεινόμενου Εθνικού Συμβουλίου “ένα όργανο που απλώς δεν χρειάζεται καθώς το μόνο που προσθέτει είναι επιπλέον κομματική γραφειοκρατία”. Επιπλέον λένε “όχι” σε ένα προγραμματικά θολό και ιδεολογικά ασπόνδυλο κόμμα-παράταξη, απομίμηση άλλων κομμάτων και άλλων εποχών” και ακόμη ένα “όχι” “σε ένα κόμμα σούπερ-μάρκετ με διορισμένα ηγετικά στελέχη, ομάδες με ειδικά προνόμια, οργανωτικά άμορφο με ασαφή όρια ανάμεσα στα μέλη και τους φίλους”.
Ως έμμεσες αναφορές προς το πρόσωπο του Π. Πολάκη θα μπορούσαν να ερμηνευθούν τα σημεία που λένε “κατηγορηματικά όχι στην αθλιότητα των ύβρεων, της δίκης προθέσεων, των χαρακτηρισμών που δεν έχουν καμία απολύτως θέση σ’ ένα δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς”. Κεντρικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όπως τον προσδιορίζουν είναι η νίκη και η πρωτιά του στις εκλογές για την “2η φορά Αριστερά” και η συγκρότηση μίας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας”.
Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα κείμενο συμβολής “για ένα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς, για ένα ισχυρό προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό πόλο” δημοσιοποίησαν και 30 στελέχη της “Γέφυρας”. Μεταξύ άλλων υπογράφουν οι Νίκος Μουζέλης, Νίκος Μπίστης, Σπύρος Δανέλλης, Παναγιώτης Παναγιώτου, Αντώνης Λιάκος, Τάκης Καφετζής, Μαρία Ρεπούση, Αχιλλέας Μητσός, Θύμιος Λιβάνης, Φωτεινή Σιάννου, Μάνος Τρανταλίδης, Ζωή Ακριβούλη, Φώτης Προβατάς, Θοδωρής Ψαλιδόπουλος, Θοδωρής Τσίκας. Μεταξύ άλλων στο κείμενο πλατφόρμα που συνυπογράφουν τονίζουν: “Ως σημαντικότερη δύναμη στον προοδευτικό χώρο, στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επαφίεται η πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση ενός ευρύτερου προοδευτικού πόλου. Ενός “χώρου” στον οποίο να μπορούν να βρουν έκφραση οι αριστεροί ποικίλων αποχρώσεων και προελεύσεων, οι κεντροαριστεροί, οι σοσιαλδημοκράτες, οι σοσιαλιστές, οι προοδευτικοί δημοκράτες του κέντρου, άντρες και γυναίκες καθώς και όσοι και όσες εμπνέονται από τις αξίες της πολιτικής οικολογίας και του φεμινισμού. Έτσι θα μπορέσει να συγκροτηθεί μία σύγχρονη παράταξη, η οποία θα διεκδικήσει τη λαϊκή πλειοψηφία για μία προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.
Να σημειωθεί ότι τα στελέχη της “Γέφυρας” που ανήκουν στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπερψήφισαν τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για αλλαγές.
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά