Πολιτική|08.02.2022 16:45

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα βυθίζει τις βάρκες των προσφύγων στο Αιγαίο

Μαρία Ζαχαράκη

Νέες προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας πραγματοποίησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μάλιστα ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε την εν λόγω αναφορά κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Φινλανδό ομόλογό του Πέεκα Χάβιστο.

Όταν ο Τσαβούσογλου άρχισε να κατηγορεί την Ελλάδα, ο Φινλανδός θέλησε να απαντήσει για να υποστηρίξει τόσο τη χώρα μας όσο και την ΕΕ υπονοώντας ότι έχει ευθύνες και η Τουρκία.

Ο Τσαβούσογλου, ειδικότερα, επιτέθηκε στην Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το προσφυγικό, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και πως ευθύνεται για τον θάνατο 19 μεταναστών στον Έβρο, θέμα στο οποίο είχε αναφερθεί προ ημερών και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Ελλάδα συνεχίζει την πολιτική των επαναπροωθήσεων παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και το διεθνές δίκαιο. Πολλοί μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή του εξαιτίας αυτής της τακτικής, γιατί η Ελλάδα βυθίζει τις βάρκες τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης με τον Φινλανδό υπουργό Εξωτερικών.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι εξίσου ένοχη με την Ελλάδα είναι και η ΕΕ που «αγνοεί τους μετανάστες».

«Η Ελλάδα ευθύνεται για τον θάνατο 19 αθώων ανθρώπων που αφέθηκαν στο κρύο» επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός, προειδοποιώντας πως αν η Τουρκία κάνει το ένα δέκατο -χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί- η ΕΕ θα αντιδράσει πολύ σκληρά.

«Ποιος θα το σταματήσει αυτό; Πού είναι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;» διερωτήθηκε ο Τσαβούσογλου, ξεχνώντας προφανώς την εργαλειοποίηση του προσφυγικού από τη χώρα του.

Τσαβούσογλου: Ελλάδα και ΕΕ είναι ένοχες – Να επιβληθούν κυρώσεις στην Αθήνα

«Δυστυχώς, η Ελλάδα συνεχίζει την πολιτική των επαναπροωθήσεων ενάντια στο διεθνές δίκαιο και κατά ξεκάθαρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη μέση της θάλασσας, στη μέση του Αιγαίου, πολλοί μετανάστες από διάφορες χώρες έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας αυτών των απωθήσεων, επειδή η Ελλάδα τρύπησε αυτές τις βάρκες ακόμη και με όπλα. Ας μην παρεξηγήσει κανείς την κριτική μου. Δεν το λέω δηλαδή επειδή έχουμε διαφωνίες με την Ελλάδα σε ορισμένα θέματα ή επειδή οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι κατά καιρούς τεταμένες. Αυτό είναι ένα καθαρά ανθρωπιστικό ζήτημα, αλλά έχει γίνει πλέον πολιτική του κράτους. Εδώ η ΕΕ είναι εξίσου ένοχη με την Ελλάδα. Με την Ελλάδα άλλοτε μιλάμε για τα ζητήματα μεταξύ μας, άλλοτε κάνουμε κάποια βήματα, κάνουμε ό,τι χρειαστεί, αλλά αυτό είναι ξεχωριστό θέμα. Έχει γίνει όμως κρατική πολιτική. Ο πρώτος λόγος που έγινε κρατική πολιτική, είναι η Frontex. Ακόμα και η Frontex βοηθάει την Ελλάδα εδώ. Βλέποντάς το αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ξεκίνησε έρευνα κατά της Frontex. Αλλά δεν προέκυψε τίποτα. Με άλλα λόγια, ζητώ συγνώμη, ζητώ και από το φίλο μου τον Πέκα, αλλά μιλάμε πάντα ειλικρινά. Όσο φταίει η Ελλάδα, άλλο τόσο φταίει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί; Γιατί αν η Τουρκία έκανε το 1/10 από αυτά, ξέρετε πολύ καλά τί κριτική θα ασκούνταν στην Τουρκία. Εμείς το γνωρίζουμε, αλλά η Ελλάδα το αντίθετο, λαμβάνει πλήρη υποστήριξη σε αυτό το θέμα. Έχουν την εξής δικαιολογία. Ποια είναι αυτή; Ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της Ευρώπης. Ωστόσο, τα σύνορα της Ευρώπης ξεκινούν από την Τουρκία ανατολικά και νότια, και όταν πάμε βορειότερα, ξεκινούν από το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Γεωργία, τον Καύκασο και τη Ρωσία. Με άλλα λόγια, εάν προστατεύουμε τα σύνορα της Ευρώπης εδώ, προστατεύουμε και τους εαυτούς μας. Ειδικά στο μεταναστευτικό η Τουρκία είναι προστάτης. Δεν έχει σημασία το αν προστατεύει, αλλά το να αγνοεί ή να υποστηρίζει την απάνθρωπη μεταχείριση, επειδή (η Ελλάδα) προστατεύει τα σύνορα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες που προσπαθεί να υπερασπιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα, όλοι μαζί προσπαθούμε να δώσουμε ένα μάθημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν και τους Ταλιμπάν. Τους λέμε σεβαστείτε τους πάντες, τα δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα των παιδιών. Τώρα, αυτό που κάνει η Ελλάδα, πού το τοποθετούμε; Η Ελλάδα τους παίρνει επίσης τα διαβατήρια και τα ρούχα και τα πάντα και μετά τους πετάει προς τα εδώ. Μιλάμε δηλαδή ότι μέσα στον χειμώνα, παρόλο που έκανε τόσο κρύο και χιόνιζε, αυτοί οι άνθρωποι απωθήθηκαν ημίγυμνοι, παίρνοντας τα ρούχα τους. Έτσι πέθαναν 19 μετανάστες. Πώς λοιπόν το εξηγούμε αυτό;», αναρωτήθηκε.

Η Φινλανδία να προειδοποιήσει την Ελλάδα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την Φινλανδία να… συνετίσει το Νίκο Δένδια στο μεταναστευτικό και κατηγόρησε την Ελλάδα και πάλι για το θάνατο των 19 μεταναστών στον Έβρο. «Ποιος θα το σταματήσει αυτό; Θα πει η Ευρωπαϊκή Ένωση σταματήστε; Πού είναι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Η Φινλανδία είναι ένας από τους κορυφαίους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν μας ενοχλεί αυτό, αλλά είπατε ότι θα έρθει και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη Φινλανδία. Ελπίζω να τον προειδοποιήσετε και γι' αυτό. Αλλά θα έπρεπε να υπάρχουν και κυρώσεις. Δεν πρέπει να είναι αυτή η μεταχείριση απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, που κακοποιούνται από τους λαθρέμπορους, που παίρνουν τέτοιο ρίσκο και βγαίνουν στο δρόμο για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Είτε είναι παράνομος, είτε είναι απλός μετανάστης, όποιος κι αν είναι. Εμείς, ως Τουρκία, δεν αντιμετωπίζουμε όσους εισέρχονται από το Ιράν με τέτοιο τρόπο. Δεν αντιμετωπίζουμε βίαια όσους θέλουν να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν με αεροπλάνο και τους στέλνουμε πίσω. Πρέπει να βοηθήσουμε όσους θέλουν να επιστρέψουν. Περίπου 483 χιλιάδες Σύροι επέστρεψαν όχι γιατί τους απωθήσαμε προς τη Συρία. Ήθελαν να επιστρέψουν, οπότε καλύψαμε και τις βασικές τους ανάγκες εκεί. Με άλλα λόγια, αυτό που κάνει η Ελλάδα δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε ευσυνείδητο, ούτε ηθικό. Δηλαδή δεν τα λέω αυτά λόγω των σχέσεών μας, είμαστε πολύ στεναχωρημένοι. Η Ελλάδα ευθύνεται για τον θάνατο 19 αθώων ανθρώπων που εγκαταλείφθηκαν στο κρύο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι μεγάλες χώρες σε αυτό το θέμα, που αγνοούν τις αυξανόμενες παραβιάσεις τον τελευταίο καιρό [σσ. είναι υπεύθυνες] όσο και η Ελλάδα. Θα ήθελα να το πω ξεκάθαρα», ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Φιλανδός ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δέχεται μεγάλη πίεση – Πρέπει να κουβαλάμε μαζί το φορτίο

Μετά τις δηλώσεις αυτές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε να πάρει το λόγο ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος, αντί να συνετίσει την Ελλάδα καθ’ υπόδειξη του Τούρκου ομολόγου του, αντιθέτως επέρριψε ευθύνες στην Τουρκία. «Θα ήθελα να δώσω ένα πρόσφατο παράδειγμα. Είδαμε τί συνέβη στα σύνορα Πολωνίας, Λευκορωσίας, Λετονίας και Λιθουανίας την περασμένη άνοιξη. Είδαμε τι συνέβη στα σύνορα Πολωνίας, Λευκορωσίας, Λετονίας και Λιθουανίας την περασμένη άνοιξη. Οργανώθηκε ένα τεχνητό κύμα μετανάστευσης σε αυτή τη μεθόριο από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας. Οι στρατιώτες απώθησαν τον κόσμο στα σύνορα της Πολωνίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας. Οι άνθρωποι στην πραγματικότητα προσπαθούσαν να εισέλθουν στην ΕΕ. Προσπαθήσαμε να διορθώσουμε το πρόβλημα. Ξεκίνησε συνοριακή επιχείρηση με τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Frontex. Ταυτόχρονα, από την άλλη, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας ξεκίνησε ένας διάλογος και πολιτικές συνομιλίες με τη Βαγδάτη, αν δεν κάνω λάθος. Ακούστηκε ότι αυτοί οι άνθρωποι παραπλανήθηκαν και γι’ αυτό συσσωρεύτηκαν στα σύνορα της Λευκορωσίας. Έγιναν προσπάθειες να επιστρέψουν αυτοί οι άνθρωποι. Παρενέβησαν επίσης οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να τονίσω πόσο σημαντική είναι για εμάς η συνεργασία σε τέτοιες καταστάσεις. Με αυτό, δεν θέλω να φανεί ότι υπερασπίζομαι τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κανέναν τρόπο.  Γνωρίζουμε πόσο πολύ έχει βοηθήσει η Τουρκία τους Σύρους πρόσφυγες και πόσο έχει επιβαρυνθεί οικονομικά. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εδώ πρέπει να επιλυθούν. Μιλάμε για ειρήνη και διαμεσολάβηση, επομένως η προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι πάντα η επιστροφή των ανθρώπων με ασφάλεια στα σπίτια και τις χώρες τους».

Τσαβούσογλου: Η Frontex υποστηρίζει την Ελλάδα στην απάνθρωπη μεταχείρηση

Το λόγο ξαναπήρε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκειμένου να απαντήσει στις αιχμές του Φινλανδού ομολόγου του. «Η μετανάστευση είναι ένα διεθνές πρόβλημα και πρέπει να συνεργαστούμε. Ως εκ τούτου, θα θέλαμε να επικαιροποιήσουμε την κοινή δήλωση Τουρκίας-ΕΕ της 18ης Μαρτίου. Γιατί το πρόβλημα είναι σημαντικό. Με άλλα λόγια, ανεξάρτητα από το πού ζουν αυτοί οι μετανάστες, είτε θέλουν να επιστρέψουν είτε να ζήσουν σε οποιαδήποτε χώρα, όπως στην Τουρκία, πρέπει να βοηθήσουμε. Αλλά όταν υπάρχει απάνθρωπη μεταχείριση σε αυτούς τους μετανάστες, πρέπει να λέμε ‘‘σταμάτα’’ σε όποιον το κάνει. Δυστυχώς, η Frontex υποστηρίζει στο Αιγαίο και στα χερσαία σύνορά μας τις επαναπροωθήσεις της Ελλάδας ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Μοιραστήκαμε τα έγγραφα, τα βίντεο και τις φωτογραφίες με την ΕΕ. Το αντιμετωπίσαμε αμέσως και συνεργαστήκαμε με τις χώρες, όχι μόνο για τους μετανάστες στην Τουρκία, αλλά και όταν αυτές οι χώρες, η Πολωνία, η Λετονία και η Λιθουανία, αντιμετώπισαν αυτό το πρόβλημα μέσω της Λευκορωσίας. Από αυτούς ήρθαν υπουργοί και ειδικοί. Συνεργαστήκαμε, η Πολιτική μας Αεροπορία και η Turkish Airlines έλαβαν προφυλάξεις και κάναμε ό,τι ήταν απαραίτητο για να αποτρέψουμε ανθρώπους από την Τουρκία να πάνε εκεί από αυτές τις συγκεκριμένες χώρες. Φυσικά, ας στηρίξουμε και αυτές τις χώρες εκεί. Άνθρωποι πέθαναν κι εκεί. Δεν πρέπει να αγνοούμε την κακομεταχείριση των ανθρώπων και εκεί. Είναι σημαντικό για τις χώρες να αναλάβουν δράση. Δεν υπερασπίζομαι την Ουγγαρία, αλλά η ίδια ΕΕ επέκρινε έντονα την Ουγγαρία, όταν η Ουγγαρία έχτιζε έναν συρμάτινο φράχτη πριν από 6 χρόνια. Αλλά τώρα το βλέπω αντιφατικό να βρίσκει σωστό αυτό που κάνει η Ελλάδα. Από την άλλη, είδα τι έκαναν αυτές οι 3 χώρες που αναφέρατε σε αυτή τη συνάντηση του ΝΑΤΟ και όλοι τις υποστηρίζουν. Ας βοηθήσουμε λοιπόν όσους θέλουν να επιστρέψουν. Ας βοηθήσουμε όσους θέλουν να ενσωματωθούν μαζί. Ας συνεργαστούμε για να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες των χωρών, όπου μένουν προσωρινά. Αλλά ας μην αγνοούμε όσους σκοτώνουν ανθρώπους ή τους σκοτώνουν επίτηδες. Αυτή είναι η στάση μας ως Τουρκία».

Χααβίστο: Η Ελλάδα σηκώνει βάρος

Το λόγο ξαναπήρε ο Φινλανδός υπουργός υποστηρίζοντας αυτή τη φορά την Ελλάδα και ζητώντας τη συνδρομή της Τουρκίας για το βάρος που επωμίζεται η χώρα μας. «Πρέπει να σημειωθεί ότι Ελλάδα και Ιταλία δέχονται επίσης τρομερή πίεση, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν σε αυτές τις χώρες. Ως εκ τούτου, πρέπει να μοιραστούμε το βάρος του μεταναστευτικού ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, πρέπει να σηκώσουμε και να επωμιστούμε μαζί το βάρος των μεταναστών που προέρχονται από τη διαδρομή της Μεσογείου. Πρέπει να βοηθήσουμε και αυτές τις χώρες πρώτης γραμμής και να βρούμε τρόπους να μειώσουμε το βάρος τους. Το Ιράν πρέπει επίσης να υποστηριχθεί, όπως είπατε», τόνισε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, ενώ απαντώντας του και πάλι ο Τσαβούσογλου του είπε -στα αγγλικά αυτή τη φορά-, «εμείς όμως δεν απωθούμε ανθρώπους μέσα στο κρύο». Ο Πέκα Χααβίστο απάντησε ότι έχει δίκιο στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μπαχτσελί: Η Ελλάδα, εγκληματίας πολέμου

Την ίδια ώρα, κι ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έβαλε κατά της Ελλάδας για το μεταναστευτικό κάνοντας λόγο για εγκλήματα πολέμου. «Η Ελλάδα έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι μετανάστες που συνωστίζονται στα σύνορα με την ελπίδα, ληστεύονται, τυραννώνται, βασανίζονται και τους αφήνουν να πεθάνουν. Πού είναι αυτή η παγκόσμια συνείδηση; Ρωτάω τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πού κρυφτήκατε; Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα μιλήσει ή θα λάβει καμιά παράνομη απόφαση για αυτό το θέμα;».

ΤουρκίαμετανάστεςΜεβλούτ Τσαβούσογλουειδήσεις τώραΑιγαίο