Τσίπρας: Εν μέσω ενεργειακής κρίσης δεν θα ιδιωτικοποιούσαμε τη ΔΕΗ – Υποτίμησε την ακρίβεια ο κ. Μητσοτάκης
NewsroomΣφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, για τα θέματα της ακρίβειας. Ο ίδιος τόνισε πως τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσουν εάν το κόμμα συμμετάσχει σε κυβέρνηση. «Δεν θα το αποφασίσει ο πρόεδρος ή η Κεντρική Επιτροπή, αλλά η βάση».
«Δεν θα τις χάσουμε τις επόμενες εκλογές. Τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο λαός, αλλά και τους ηγέτες των κομμάτων τους επιλέγει ο λαός», τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «η ακρίβεια είναι ένα διεθνές φαινόμενο που έχει πολλαπλασιαστεί εξαιτίας της αδυναμίας του κ. Μητσοτάκη να αντιληφθεί το μέγεθός του. Το υποτίμησε. Δεν είχε την ικανότητα να αντιληφθεί ότι έρχεται ένα κύμα ακρίβειας το οποίο δεν θα είναι προσωρινό με αποτέλεσμα να υπάρχει για πολλούς συμπολίτες μας υπαρξιακό ζήτημα».
«Εμείς δεν θα ιδιωτικοποιούσαμε την ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Δεν αυξήσαμε ούτε ένα ευρώ τον λογαριασμό», είπε ο κ. Τσίπρας. «Μέσα στην πανδημία έγιναν κοσμογονικές αλλαγές, έγινε σαφές ότι δεν μπορεί η αγορά να λειτουργήσει χωρίς παρέμβαση από το κράτος, κάτι τέτοιο μπορεί να φέρει διάρρηξη κοινωνικού ιστού», επεσήμανε.
Κατώτατος μισθός
Για την αύξηση του κατώτατου μισθού είπε ότι «δεν είναι ο κ. Μητσοτάκης που δεν την θέλει, αλλά ένα λόμπι ισχυρό επιχειρηματιών που είναι προσανατολισμένοι στην αύξηση του κέρδους και στην μείωση του μισθολογικού κόστους». Συνέχισε λέγοντας ότι «προφανώς και θα στηρίξω αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ, αν το αποφασίσει η κυβέρνηση».
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
«Όλοι οι σταθμοί έχουν πρόβλημα πλουραλισμού»
«Σχεδόν όλοι οι σταθμοί διαμορφώνουν μια μεροληπτική στάση, ότι δεν υπάρχει άλλη φωνή. Το πρόβλημα στην χώρα σήμερα είναι ότι διαμορφώνεται ένα ραδιοτηλεοπτικό τοπίο όπου όλοι οι σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας έχουν πρόβλημα πλουραλισμού», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Όταν ο δημοσιογράφος ασκεί κριτική πρέπει να είναι έτοιμος να ακούσει κριτική. Η στοχοποίηση δεν με εκφράζει προσωπικά ούτε και τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Πιεστήκαμε από την τρόικα»
Στον αντίποδα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός του στο μέτωπο της ακρίβειας, δηλαδή μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και αύξηση του κατώτατου μισθού, αποδίδοντας την ίδια ώρα στην κυβέρνηση ιδεοληπτική εμμονή και «διαχειριστική ανικανότητα» στο πεδίο της ακρίβειας. «Η κυβέρνηση έχει μια αντίληψη για το πώς λειτουργεί η οικονομία «αφήνουμε την αγορά να αυτορυθμιστεί και το κράτος δεν παρεμβαίνει. Αυτή είναι η αντίληψη Μητσοτάκη» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και απέδωσε την καθήλωση του κατώτατου μισθού στην πίεση που ασκεί στην κυβέρνηση ένα κομμάτι επιχειρηματιών που αποβλέπει, όπως είπε, στην αισχροκέρδεια. Ερωτηθείς για την πολιτική της κυβέρνησής του απέναντι στον κατώτερο μισθό, εμείς «πιεστήκαμε από την τρόικα, όχι από τους επιχειρηματίες» εξήγησε και υπενθύμισε ότι επί ημερών του «αυξήθηκε 11% ο κατώτατος μισθός και 24% ο υποκατώτατος».
Σχολιάζοντας το αίτημα που κατέθεσε για τις πρόωρες εκλογές, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως σημείο καμπής για τις αποφάσεις του την μελέτη των Καθηγητών Τσιόδρα – Λύτρα αναφορικά με τα ποσοστά θνησιμότητας ασθενών εκτός ΜΕΘ και την ανάγκη στήριξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση «απολύτως έχει αποτύχει στην πανδημία», λέγοντας πως «είναι διαχειριστής της συμφοράς ο κ. Μητσοτάκης», τη στιγμή που «εμείς θέλουμε να μπει φρένο σε αυτή τη συμφορά», όπως δήλωσε.
Αναφορικά με την τοποθέτηση του Βουλευτή του κόμματός του, Παύλου Πολάκη σε κομματική εκδήλωση περί κρατικοποίησης τραπεζών και δημόσιων οργανισμών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκαθάρισε ότι «εγώ διαφωνώ κάθετα με αυτήν την αντίληψη», επισημαίνοντας παράλληλα πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που είναι βαθιά δημοκρατικό και θα ακούγονται όλες οι απόψεις». Αντίθετα με τους «χειροκροτητές της ΝΔ» και τον «δημοκρατικό συγκεντρωτισμό του ΚΚΕ», στην αξιωματική αντιπολίτευση, «θα ακούγονται όλες οι απόψεις» διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας, αλλά «με κανόνες», όπως συνέβη κατά τον ίδιο, στην περίπτωση διαγραφής του κ. Κουρουμπλή, οπότε οι κανόνες καταστρατηγήθηκαν.
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά