Πολιτική|27.02.2022 08:12

ΣΥΡΙΖΑ: Αδιαφορεί η κυβέρνηση παρά την εκτεταμένη ενεργειακή κρίση – Να μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα

Βούλα Κεχαγιά

Ακόμη κι η κυβέρνηση Μακρόν που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σοσιαλιστική κάνει ό,τι δεν έχει επιλέξει να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την προστασία των καταναλωτών από τις αυξήσεις στο ρεύμα βάζοντας ένα πλαφόν 4% και παγώνοντας κάθε αύξηση στα τιμολόγια.

Το παράδειγμα της Γαλλίας επικαλείται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να καταδείξει ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων παρά την παρατεταμένη ενεργειακή κρίση που αναμένεται να ενταθεί εξαιτίας της δραματικής κατάστασης στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η Ελλάδα βιώνει την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση έχοντας ένα επιπλέον “βαρίδι”, που δεν είναι άλλο από τις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης. Και το επισημαίνουν αυτό διότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία έρχονται σε μία χρονική στιγμή που ήδη εδώ και έξι μήνες η χώρα μας καταγράφει ρεκόρ ακρίβειας σε όλη την Ευρώπη.

Επομένως, σημειώνουν οι ίδιες πηγές πέφτει στο κενό η όποια προσπάθεια να παρουσιαστεί η έκρηξη τιμών ως αποτέλεσμα της ουκρανικής κρίσης, αφού έχει έρθει πολύ νωρίτερα προκαλώντας ασφυξία σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επικαλούνται μάλιστα τα στοιχεία που δείχνουν πως η κρίση ακρίβειας στο ρεύμα έχει εσωτερικά χαρακτηριστικά αφού η χώρα μας έχει αρνητική πρωτιά στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη το 2021, τους μήνες Αύγουστο και Νοέμβριο, και το πρώτο δίμηνο του 2022!

Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο Αλέξης Τσίπρας έκρουσε για ακόμη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τις εξελίξεις στην Ελλάδα καλώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αναλάβει τις ευθύνες της για την αποκατάσταση της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας, βάζοντας τέλος στις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Μίλησε μάλιστα για μεγάλα λάθη της κυβέρνησης όπως την “εσπευσμένη, χωρίς σχέδιο, βίαιη απολιγνιτοποίηση, τη δέσμευση μέσα από δάνεια με πράσινη ρήτρα του ενεργειακού μας μείγματος ακόμη περισσότερο από το φυσικό αέριο, την αδυναμία ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με τη ρωσική πλευρά για φθηνότερες τιμές στο αέριο την ώρα που η γειτονική Βουλγαρία πληρώνει 30% φθηνότερο”.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρουν πως μπροστά στα αδιέξοδα η κυβέρνηση δεν λαμβάνει μέτρα ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης και μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Όπως λένε, μία τέτοια επιλογή είναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις στα καύσιμα που περιλαμβάνονται στις προτάσεις της εργαλειοθήκης της ΕΕ.

Σημειώνουν δε ότι η πρόταση μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα που έχει υιοθετηθεί από 18 χώρες της ΕΕ θα μπορούσε να δώσει μία ανάσα σε νοικοκυριά δεδομένου ότι θα μείωνε το κόστος ζωής και το μεταφορικό κόστος που επιβαρύνει σήμερα όλη την οικονομία. Με την εφαρμογή των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχει απορρίψει η κυβέρνηση θα υπήρχε συμφωνα με παράγοντες της Κουμουνδούρου άμεση ωφέλεια:

  • 300 ευρώ στον τόνο πετρελαίου θέρμανσης
  • 100 ευρώ το μήνα για ΙΧ βενζίνης
  • 6 ευρώ για κάθε γέμισμα  IX  diesel  
  • 450 ευρώ το μήνα για φορτηγό μεταφορών Αθήνα-Θεσσαλονίκη και
  • 2000 ευρώ για τον αγρότη ετησίως
ΡωσίαΟυκρανίαΕΦΚπόλεμοςειδήσεις τώραΑλέξης Τσίπραςκαύσιμα