Πολιτική | 23.03.2022 11:00

Πώς διαβάζει η κυβέρνηση τις δημοσκοπήσεις: Η ακρίβεια, η διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ και τα σενάρια εκλογών

Newsroom

Σε νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών αναδεικνύεται η ακρίβεια, όπως πιστοποιεί και μια σειρά δημοσκοπήσεων που το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Στην κυβέρνηση βλέπουν πως το επόμενο διάστημα η πολιτική μάχη θα δοθεί στο φλέγον θέμα της οικονομίας, ενώ σφοδρή προβλέπεται η μάχη για τα … μάτια της μεσαίας τάξης.

Σύμφωνα με έρευνα της Marc το 84.7% των ερωτηθέντων αναφέρει ως μεγαλύτερη ανησυχία την ακρίβεια/ ανατιμήσεις, ποσοστό που μάλιστα είναι αυξημένο σε σχέση με τη προηγούμενη έρευνα. Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 30,8 % (είχε 32.5 %  στην προηγούμενη μέτρηση) . Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 21.5 % , έχοντας μια μικρή ενίσχυση της τάξης του 0.3%. Το Κίνημα Αλλαγής είναι στο 14% (υποχωρεί κατά μισή μονάδα) και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με  4,7%, το ΜέΡΑ 25  με 2,9%.

Ο χρόνος των εκλογών

Oσον αφορά στον χρόνο των εκλογών σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες προτιμούν να στηθούν κάλπες στο τέλος της τετραετίας. Ενδιαφέρον έχει και η «πολιορκία» του κεντρώου χώρου, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει ένα προβάδισμα (25.9% των ερωτηθέντων) αλλά να ακολουθεί σε κοντινή απόσταση το Κίνημα Αλλαγής (23.5%)  και στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ (19%).

Η ακρίβεια είναι το ζήτημα που ιεραρχεί η πλειοψηφία των πολιτών ως σημαντικότερο αυτή την περίοδο σύμφωνα με τον « Σφυγμό» του Μαρτίου της Prorata, ενώ  ακολουθούν οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας. Την ίδια στιγμή - σύμφωνα με την ίδια έρευνα - κυριαρχούν εντός της ελληνικής κοινωνίας αρνητικά συναισθήματα, όπως η απογοήτευση, ο θυμός, ο φόβος και η απελπισία, με άλλα, όπως η ελπίδα και η αισιοδοξία να υποχωρούν σημαντικά.

Η επιρροή της Νέας Δημοκρατίας καταγράφεται από τον δείκτη πρόθεσης ψήφου της Prorata στο 31% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 24%, ενώ ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ με 12,5%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και το ΜεΡΑ25 με 2%. Άλλο κόμμα, χωρίς σημερινή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση θα ψήφιζε το 6,5%, ενώ το 15,5% τοποθετείται εντός των ορίων της γκρίζας ζώνης (άκυρο-λευκό, αναποφάσιστοι και αποχή).

Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία - που καταγράφονται στον «Σφυγμό» του Μαρτίου -  σε σχέση με την κομματική προέλευση των αναποφάσιστων αλλά και τις στάσεις τους. Υπολογίζεται  ότι περίπου το 1/3 αυτών είχε στηρίξει στις εκλογές του 2019 το κυβερνών κόμμα, με την πλειονότητα όσων αυτοτοποθετούνται στη γκρίζα ζώνη (82%) να αξιολογεί με αρνητικό πρόσημο το κυβερνητικό έργο.

ειδήσεις τώραακρίβειαδημοσκοπήσειςΝέα Δημοκρατία