Πολιτική|13.04.2022 17:57

Μητσοτάκης: Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από 1η Μαΐου - Η μεγαλύτερη πτώση ανεργίας στην Ευρώπη

Αλέξανδρος Διαμάντης

Την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης σε ομιλία του σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, «Δουλειές Ξανά». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την μεγάλη πτώση της ανεργίας που σημειώθηκε στη χώρα μας τον τελευταίο μήνα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη να υπάρξει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τον κόσμο της εργασίας προκειμένου η ανάπτυξη της οικονομίας να έχει αντίκτυπο και στους εργαζόμενους της χώρας. «Το χρέος μας ως προς τον κατώτατο μισθό θα το κάνουμε αλλά χρειάζεται και η συμπόρευση των εργοδοτών σε ατομικό ή και συχνά σε κλαδικό επίπεδο», τόνισε αρχικά και προσέθεσε ότι συχνά η απάντηση του σε εργοδότες οι οποίοι λένε ότι δε βρίσκουμε εργαζόμενους να προσλάβουμε είναι ότι η αύξηση του μισθού είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσελκύσετε περισσότερους εργαζόμενους της επιχείρησης σας.

«Άρα χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο το οποίο θα επιμερίσει δίκαια τον πλούτο που δημιουργούμε ως κοινωνία με πρώτους ωφελημένους τους εργαζόμενους τους μισθωτούς, οι οποίοι δεν μπορούν να βλέπουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας απλά ως μία στατιστική απεικόνισή που δεν αφορά τις ίδιες τους τις ζωές», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Θύμισε, δε, ότι από την 1η Μαΐου αυξάνεται σημαντικά ο κατώτατος μισθός τη στιγμή που όπως είπε η ανεργία έπεσε από το 17,2% έπεσε στο 12,8% τον τελευταίο μήνα που έχουμε διαθέσιμα στοιχεία. «Είναι η μεγαλύτερη και ταχύτερη αποκλιμάκωση σε όλη την Ευρώπη κάτι που σημαίνει ότι αυτό το διάστημα δημιουργείται ήταν παραπάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας και ξεπεράσαμε το όριο των 4 εκατομμυρίων απασχολουμένων», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας ότι είχε προχωρήσει στις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις οι οποίες διαψεύστηκαν. «Θυμάμαι σαν χθες τις απαισιόδοξες προβλέψεις της αντιπολίτευσης ότι η πανδημία θα οδηγούσε σε μία έκρηξη των απολύσεων. Και οι προβλέψεις αυτές διαψεύστηκαν με διαψεύστηκαν προς όφελος των εργαζομένων διότι η κυβέρνηση έσπευσε να στηρίξει πρώτα και πάνω απ' όλα τον κόσμο της εργασίας. Να προστατεύσει τις θέσεις απασχόλησης να στηρίξει τις επιχειρήσεις και ουσιαστικά να μη διακόψει αυτή την πορεία αποκλιμάκωσης της ανεργίας», τόνισε.

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι αυτό δεν ικανοποιεί την κυβέρνηση, καθώς έχουμε την δεύτερη υψηλότερη θέση στην ανεργία και «βέβαια μαζί με την ανεργία έχουμε ακόμα ένα διαχρονικό πρόβλημα χαμηλών αμοιβών και αυτά τα προβλήματα γίνονται πιο έντονα σε μία εποχή που και η χώρα μας δοκιμάζεται από την παγκόσμια ακρίβεια». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η ακρίβεια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στο πλαίσιο των προϋπολογισμών, αλλά χρειάζεται μία πανευρωπαϊκή οργανωμένη αντίδραση.

Χρειάζεται πανευρωπαϊκή προσπάθεια για την ακρίβεια

Ακόμα παραδέχτηκε ότι έχει υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του προϋπολογισμού του ελληνικού νοικοκυριού, όμως όπως τόνισε οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες η κυβέρνηση προσπαθεί στον μέτρο των δυνατοτήτων της να θωράκιση της ελληνική την ελληνική κοινωνία απέναντι στον εισαγόμενο πληθωρισμό.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο επισήμανε ότι δεν συγκροτείται από επιμέρους εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις ούτε είναι και ανεξάρτητο από τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στην αγορά εργασίας. «Ουσιαστικά συμπληρώνει ένα ενιαίο σχέδιο αναβάθμισης της μετατρέποντας την τον ΟΑΕΔ από παγίδα όπου λιμνάζουν τα όνειρα εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων σε ένα σύγχρονο εργαλείο κοινωνικής κινητικότητας και ανταμοιβής. Γιατί αν οι χαμηλοί μισθοί συνεπάγονται αδικία ο αποκλεισμός από την εργασία είναι διπλή αδικία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ΟΑΕΔ θα αποτελέσει σημαντικό πυλώνα της νέας πολιτικής για τη φτηνή στέγη

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντική τομή του νομοσχεδίου την αξιοποίηση της σημαντικής ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ, η οποία «αυτή τη στιγμή παραμένει στην κυριολεξία ακίνητη στερώντας από τον οργανισμό πολύτιμα έσοδα» και τόνισε: «Μπορεί ο ΟΑΕΔ και θα αποτελέσει σημαντικό πυλώνα της νέας πολιτικής για τη φτηνή στέγη».

Επισημαίνοντας πως παρά τα υψηλά ποσοστά ιδιοκτησίας και ιδιοκατοίκησης το 37% ξοδεύει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για έξοδα στέγης και πως 1 στους 3 έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν την κατοικία υπογράμμισε: «Το πρόβλημα είναι ουσιαστικό πια. Πρέπει να αντιμετωπιστεί- και η άλλη όψη μιας αγοράς ακινήτων που ευημερεί αυξάνει ακόμα περισσότερο την πίεση να δρομολογήσουμε πολιτικές έξυπνες στέγης κυρίως για τα νέα ζευγάρια. Περισσότερα θα πούμε σε μια άλλη ευκαιρία».

ανεργίαΟΑΕΔειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκηςκατώτατος μισθόςακρίβεια