Υδρογονάνθρακες: Επιταχύνονται οι έρευνες – Task force για την παρακολούθηση των εξορύξεων – Τι είπε ο Μητσοτάκης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
«Η Ελλάδα επιταχύνει τις έρευνες υδρογονανθράκων, η χώρα μας ενδέχεται να έχει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.
Πότε θα γνωρίζουμε εάν η Ελλάδα έχει αποθέματα φυσικού αερίου;
«Είμαι χαρούμενος που μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε μια νέα αρχή και θέλω να επαναλάβω πως όταν μιλάμε για έρευνες στον τομέα φυσικού αερίου κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα. Έχουμε ενδείξεις που μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους. Οφείλουμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν υπάρχουν αποθέματα τα οποία είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Θα το ξέρουμε τέλος του 2023», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου, από πλευράς Υπουργείου, δεσμευόμαστε ότι θα αναβαθμίσουμε όλα τα σχετικά έργα σε έργα εθνικής σημασίας προκειμένου να μην επαναληφθούν αναίτιες καθυστερήσεις. Και θα αναβαθμίσουμε την ΕΔΕΥ, την ελληνική κρατική εταιρεία, η οποία συντονίζει και αδειοδοτεί όλη αυτή την διαδικασία, ώστε -εφόσον χρειαστεί- και αυτή να συνδράμει σε προσπάθειες εξερεύνησης», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η σημερινή συγκυρία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναδείξει «δομικές ενεργειακές αδυναμίες» της Ευρώπης, με συνέπειες για όλους τους ευρωπαίους πολίτες, όμως παράλληλα έχει αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά του φυσικού αερίου και στο σκέλος της παραγωγής.
«Θέλω να τονίσω ότι ως την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η εμπορική εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου συχνά δεν αποτελούσε μια οικονομικά ελκυστική ευκαιρία για νέες χώρες οι οποίες μπαίνουν σε αυτό το παιχνίδι, όπως η Ελλάδα, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου. Αυτό, όμως, είναι μία πραγματικότητα η οποία έχει αλλάξει και η πορεία των τιμών φυσικού αερίου διεθνώς, τα σχέδια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, αλλά και η σημασία που γνωρίζουμε ότι θα παίζει το φυσικό αέριο για τα επόμενα χρόνια, για τις επόμενες δεκαετίες ως καύσιμο μετάβασης, ουσιαστικά μάς υποχρεώνει να επαναπροσδιορίσουμε τη στρατηγική μας», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός αποσαφήνισε όμως ότι η επιτάχυνση των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων δεν θα επηρεάσει την ομαλή υλοποίηση των στόχων που έχει θέσει η χώρα για τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας. «Η εντολή μου για την επιτάχυνση των ερευνών για φυσικό αέριο δεν υπονομεύει σε καμία περίπτωση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να ηγηθεί της πράσινης μετάβασης. Ο σκοπός μας είναι πολύ απλός: εφόσον έχουμε αξιοποιήσιμες ποσότητες φυσικού αερίου να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από εθνικό πλούτο», ανέφερε.
«Ο νέος αυτός δρόμος σε καμία περίπτωση δεν μας απομακρύνει από τους μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα. Είναι απλά μία εναλλακτική διαδρομή για να καταλήξουμε στον ίδιο στόχο και είναι μια εναλλακτική διαδρομή την οποία επιβάλλει ο πολιτικός ρεαλισμός. Θα μας οδηγήσει με ασφάλεια, με χαμηλότερο κόστος και χωρίς καθυστερήσεις έως το 2030 στο στόχο της επίτευξης της μείωσης των εκπομπών κατά 55%, όπως έχουμε συμφωνήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ενδιαφέρον για 6 περιοχές
Το ενδιαφέρον, όπως συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εστιάζεται σε έξι περιοχές. «Η μια βρίσκεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Περιφέρεια Ηπείρου, σε σημείο -θα τονίσω- όπου θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή περιβαλλοντική προστασία. Πέντε σε θαλάσσιες περιοχές, στο Ιόνιο οι δύο, στον Κυπαρισσιακό, δύο δυτικά-νότια της Κρήτης», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στα πρώτα στάδια του χρονοδιαγράμματος, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως «πρέπει μέχρι το τέλος του 2023 να γνωρίζουμε εάν έχουμε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην εκμετάλλευσή τους».
Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα ερευνών θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023 και μπορεί οι πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις να γίνουν πριν το τέλος του επόμενου χρόνου. «Εφόσον έχουμε αξιοποιήσιμες ποσότητες θα υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές από εθνικό πλούτο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Task force για την εξέλιξη των ερευνών
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι το υπουργείο προχωρά σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες.
Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε, επίσης, ότι θα συσταθεί μία task force που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών, ενώ η ΕΔΕΥ θα απευθύνει επιστολή στους παραχωρησιούχους με την οποία θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Παράλληλα θα αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη σύντμηση των χρόνων των ερευνών.
Όπως έγραψε νωρίτερα η Κατερίνα Κοκκαλιάρη, η κυβέρνηση ξεδιπλώνει ένα σχέδιο πολλών ταχυτήτων στο ενεργειακό πεδίο. To σχέδιο αυτό είναι εστιασμένο σε πέντε βασικούς άξονες:
1.Ξεπαγώνουν οι έρευνες για κοιτάσματα
Έναρξη ερευνών σχετικά με εγχώρια κοιτάσματα φυσικού αερίου. Κεντρικός στόχος είναι οι εταιρείες που έχουν συμβάσεις να προχωρήσουν, ενώ το μήνυμα που θα εκπέμψει η κυβέρνηση είναι πως θα αντιμετωπιστούν γραφειοκρατικά εμπόδια (π.χ. στο θέμα της αδειοδότησης). Σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινωθεί η σύσταση μιας ενιαίας εταιρείας, που θα χειρίζεται για λογαριασμό του δημοσίου δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Να σημειωθεί πως σε αυτή την φάση το ενδιαφέρον είναι επικεντρωμένο σε περιοχές στην Κρήτη και στο Ιόνιο. Βέβαια πρέπει να επισημανθεί πως πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία που αναμένεται να ξεδιπλωθεί σταδιακά μέσα στα επόμενα πέντε ή έξι χρόνια.
Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως ανάλογα με την εξέλιξη των ερευνών η χώρα μπορεί να καλύψει εγχώριες ανάγκες ή ακόμα και να γίνει και προμηθευτής άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μελέτη για το θέμα έχει κάνει και το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
2. Έμφαση στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ
Έμφαση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Έρχεται νομοσχέδιο για την απλοποίηση της διαδικασίας νέων έργων ΑΠΕ, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του συνολικού χρόνου αδειοδότησης στους 14 μήνες από τα πέντε χρόνια που είναι σήμερα και τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Προετοιμάζεται, επίσης, νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών σταθμών.
3. Αύξηση παραγωγής λιγνιτικής ενέργειας
Αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη την επόμενη διετία. Το σχέδιο ήταν να εξορύξουμε 10 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη φέτος και αυτό θα αυξηθεί σε 15 εκατομμύρια τόνους.
4. Επιταχύνονται οι κινήσεις για το LNG
Επιτάχυνση των κινήσεων για το υγροποιημένο φυσικό αέριο ή LNG. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας, ο ΔΕΣΦΑ έχει δρομολογήσει την αναβάθμιση της αποθηκευτικής δυναμικότητας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, ενώ η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον κριθεί αναγκαίο.
5. Διεθνής συντονισμός
Συντονισμός των κινήσεων με κράτη της ευρύτερης περιοχή. Χθες έγινε τριμερής σύνοδος των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, όπου εξετάστηκε το ενδεχόμενο μεταφοράς LNG με πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου που διαθέτει η Αίγυπτος. Μάλιστα οι υπουργοί συμφώνησαν να διερευνήσουν και την κατασκευή σταθμού LNG στην Κύπρο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν κυβερνητικές πηγές στόχος είναι να μετατραπεί η χώρα σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπη.
Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr