Ακρίβεια: Τα σενάρια για τα μέτρα στήριξης - Αλλαγή σκηνικού λόγω τουρισμού προσδοκά η κυβέρνηση
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΜε την έξοδο από το τούνελ των ανατιμήσεων να μην φαίνεται στον ορίζοντα η κυβέρνηση προσδοκά πως θα υπάρξουν καλύτερες ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας το καλοκαίρι. Τα μηνύματα από την «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ενώ δεδομένο είναι πως τα νοικοκυριά τους επόμενους μήνες θα επιβαρύνονται σημαντικά λιγότερο στο ενεργειακό πεδίο.
Βασικό πρόβλημα η ακρίβεια – Προσμένουν ανάσα από τον τουρισμό
Επομένως εκτιμάται πως θα δοθεί μια μικρή «ανάσα» στους πολίτες - που δοκιμάζονται από την πορεία των τιμών - αλλά θα υπάρξουν και καλύτερες μέρες για τα δημόσια ταμεία. Δεν είναι τυχαίο πως στο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχουν φωνές για προκήρυξη εκλογών το φθινόπωρο, καθώς και ο επόμενος χειμώνας προβλέπεται δύσκολος (αφού αναμένεται να διατηρηθούν οι υψηλές τιμές στην ενέργεια).
Δεδομένο είναι πως η ακρίβεια αποτελεί το βασικό πρόβλημα, με την κυβέρνηση να επιστρατεύει μέτρα σε δόσεις σε μια προσπάθεια να καλύψει μέρος των απωλειών που έχουν τα νοικοκυριά. Ωστόσο πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση καθώς δεν είναι δυνατόν να τιναχθεί στον αέρα η δημοσιονομική ισορροπία ιδιαίτερα σε αυτή την κομβική στιγμή όπου η χώρα ετοιμάζεται για έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο.
Επομένως δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ελιγμών και η κυβέρνηση επιλέγει να προχωρήσει σε στοχευμένα μέτρα και όχι σε οριζόντιες παρεμβάσεις. Την ίδια στιγμή αναμένονται και οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι όποιες πάντως δεν λαμβάνονται με μεγάλη ταχύτητα.
Οι συζητήσεις δεν έχουν τέλος ανάμεσα στις οικονομικά σφιχτές χώρες του Βορρά και σε ένα Νότο που επιδιώκει δημοσιονομικές «ανάσες». Το μεγάλο ζητούμενο είναι να βρεθεί λύση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 30 και 31 Μαΐου και να μην κλωτσήσουν το τενεκεδάκι πιο κάτω.
Πάντως σε περίπτωση που δεν υπάρξει ευρωπαϊκή απόφαση για πλαφόν δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο σε εθνικό επίπεδο λόγω του υψηλού κόστους. Επομένως προκρίνεται η παράταση του πλέγματος στήριξης στο ενεργειακό πεδίο συν κάποια εξτρά μέτρα για τους πλέον ευάλωτους.
Με την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία να είναι άγνωστη στο οικονομικό επιτελείο έχουν βγάλει τα κομπιουτεράκια για να υπολογίσουν τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει για νέα μέτρα στήριξης. Βέβαια το μεγάλο ζητούμενο είναι να μην αυξηθεί το ποσοστό των πολιτών που προχωρούν σε μια άτυπη… στάση πληρωμών, καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν νέα αύξηση στα ληξιπρόθεσμα το Φεβρουάριο. Μάλιστα ο αριθμός των φορολογουμένων με οφειλές ανέρχεται πλέον σε 4,87 εκατομμύρια (από 4,49 εκατομμύρια στα τέλη Ιανουαρίου) και από αυτούς 2,02 εκατομμύρια απειλούνται με μέτρα αναγκαστικής κατάσχεσης.
Η «μάχη» της καθημερινότητας
Παράλληλα με την δύσκολη μάχη στο πεδίο της οικονομίας αναζητούνται τρόποι για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Για παράδειγμα ψηφίστηκε χθες από την Βουλή η ρύθμιση για τις fast track συντάξεις, ενώ στόχος είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχουν καταβληθεί οι 75.000 κύριες συντάξεις που είναι σε εκκρεμότητα. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών από τις υπηρεσίες και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και απασχόλησης
Υπενθυμίζεται πως στις 20 και 21 Απριλίου θα δοθεί το επίδομα ακρίβειας σε 1.7 εκατομμύρια δικαιούχους, ενώ αντίστροφα μέτρα ο χρόνος για τις ανακοινώσεις όσον αφορά στον κατώτατο μισθό. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις για ένα καινούργιο στεγαστικό πρόγραμμα - με έμφαση στα νέα ζευγάρια- καθώς οι τιμές των ενοικίων έχουν πάρει την ανηφόρα.
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά