Πολιτική | 27.04.2022 07:15

ΣΥΡΙΖΑ: Το ορόσημο της 15ης Μάϊου και ο στόχος των επιπλέον 10 χιλιάδων μελών

Βούλα Κεχαγιά

Στην καμπάνια για την ενίσχυση και την αύξηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι στραμμένο το βλέμμα της ηγεσίας του κόμματος στο δρόμο προς την 15η Μάϊου, ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών για την ανάδειξη προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής.

Ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι επιθυμεί την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ένα κόμμα συμμετοχικό, δημοκρατικό και ανοιχτό με αναβαθμισμένο τον ρόλο των μελών του που θα καλούνται να διαμορφώνουν κρίσιμες αποφάσεις. Κατά την Κουμουνδούρου αυτό το μήνυμα έστειλε και το 3ο Συνέδριο του κόμματος συγχρόνως με εκείνο της πολιτικής αλλαγής από έναν ΣΥΡΙΖΑ έτοιμο και έμπειρο να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας για να στηρίξει την κοινωνική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η εγγραφή επιπλέον τουλάχιστον 10.000 μελών και στο διάστημα που απομένει έως τις εσωκομματικές κάλπες κι άλλων τόσων την ημέρα της ψηφοφορίας. Μάλιστα όπως έχει γίνει γνωστό από τον Κανονισμό, όσοι εγγραφούν ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την Κυριακή 15 Μάϊου θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και στην ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου του κόμματος. Για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πάντως θα έχουν δικαίωμα ψήφου όσα μέλη έχουν εγγραφεί στα κομματικά μητρώα έως τις 21 Μαρτίου και είχαν δικαίωμα συμμετοχής και στις διαδικασίες για την εκλογή αντιπροσώπων στο Συνέδριο, δηλαδή περίπου 62.000 μέλη.

Κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει το μεγάλο στοίχημα της ποιοτικής και ποσοτικής αύξησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αλλά και για τον ρόλο που οφείλουν να έχουν τα μέλη του τόσο με αυξημένα δικαιώματα όσο και με καθήκοντα δράσης και δουλειάς στους κοινωνικούς χώρους. Είχε επίσης αναφέρει ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η τεχνολογία για τις ανάγκες της λειτουργίας του κόμματος και συγχρόνως να απαλλαγούν οι οργανώσεις μελών από “την κλεισούρα των κομματικών γραφείων”.

Τσίπρας: Τα ρεύματα ιδεών είναι πλούτος για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σ’ αυτό το πλαίσιο είχε ζητήσει από όλους να κατανοήσουν ότι τα ρεύματα ιδεών είναι πλούτος για το κόμμα, όχι όμως και η ύπαρξη ομαδοποιήσεων που δεν έχουν ιδεολογική στρατηγική και πολιτική διακριτότητα καλώντας τα μέλη να μην ψηφίσουν με βάση λίστες αλλά λαμβάνοντας υπόψη τα προσόντα των υποψηφίων για την Κεντρική Επιτροπή.

Σημειωτέον πως σε κάθε περιφέρεια της χώρας θα στηθούν ξεχωριστές κάλπες ώστε να υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής με βάση τα εγγεγραμμένα μέλη. Συνολικά θα εκλεγούν 300 νέα μέλη στην Κεντρική Επιτροπή, εκ των οποίων το 50% θα είναι γυναίκες με βάση την καταστατική αλλαγή που εγκρίθηκε παμψηφεί στο κλείσιμο του 3ου Συνεδρίου.

Παράλληλα με τις κάλπες για Πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή θα στηθούν και κάλπες για τη διαδικασία έγκρισης ή απόρριψης τροπολογιών που έχουν κατατεθεί αναφορικά με τις υπόλοιπες καταστατικές αλλαγές. Μία εξ αυτών ήταν και η τροπολογία της “Ομπρέλας” για την αυτοπρόσωπη εγγραφή των μελών στις Οργανώσεις κι όχι και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του iSYRIZA. Σ’ αυτήν την κάλπη θα ψηφίσουν μόνο όσοι σύνεδροι συμμετείχαν στη διαδικασία για την έγκριση της πρότασης αναφορικά με τον τρόπο εκλογής Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, δηλαδή περί τους 4.700 σύνεδρους/μέλη.

Αλέξης Τσίπραςειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑ