Πολιτική | 30.04.2022 07:18

Κυβέρνηση: Ξανά στο προσκήνιο τα σενάρια για ανασχηματισμό – Οι… κίτρινες κάρτες στους υπουργούς

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Προειδοποιητικά μηνύματα έστειλε στους υπουργούς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας παράλληλα να κλείσει την εκλογολογία ώστε να μην…  κατεβάσουν μολύβια τα κυβερνητικά στελέχη. Δεδομένο είναι πως σε αυτή την χρονική συγκυρία η αντιμετώπιση των ανατιμήσεων - πρωτίστως στο ενεργειακό πεδίο- αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα του Μεγάρου Μαξίμου.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους υπουργούς

Μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, ωστόσο τόνισε πως «έχει υποπέσει στην προσοχή μου ότι ίσως κάποιοι να μην πιστεύετε ότι ακριβώς αυτή είναι η πρόθεσή μου».

Για να σημειώσει χαριτολογώντας πως: «αν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε προεκλογικά μην διστάσετε να μου το πείτε. Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας, ώστε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία των εκλογών».

Ουσιαστικά το μήνυμα στους υπουργούς είναι να ανεβάσουν ταχύτητες, καθώς το κύμα των ανατιμήσεων έχει δημιουργήσει σειρά θεμάτων που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Με τη χώρα να βρίσκεται ατύπως σε μια μακρά προεκλογική περίοδο φαίνεται πως υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που στρέφουν το βλέμμα στις εκλογικές περιφέρειες τους και ετοιμάζονται για το κυνήγι της ψήφου. Για να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα υπήρξαν και τα χθεσινά «γκάζια» στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι προειδοποιήσεις πηγαίνουν και σε κυβερνητικά στελέχη που αποδεικνύονται ιδιαίτερα… ομιλητικά και ανοίγουν θέματα πριν καν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Η απόφαση για πρόσθετα μέτρα στήριξης είναι ειλημμένη, ωστόσο ακόμα αναζητείται το κατάλληλο μείγμα.

Μια σειρά προτάσεων για την ενίσχυση των νοικοκυριών είναι στο τραπέζι αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την κοστολόγηση, ώστε να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Επομένως φαινόμενα όπου κυβερνητικά στελέχη σπεύδουν να ανακοινώσουν τι μέτρα θα περιλαμβάνει  το πακέτο στήριξης-  πριν αυτό οριστικοποιηθεί - δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτά.

Να σημειωθεί πως  οι χθεσινές αναφορές του πρωθυπουργού «φούντωσαν» τα σενάρια για το χρόνο του επόμενου ανασχηματισμού αλλά και το εύρος του. Είναι βέβαια γνωστό πως ο Κ. Μητσοτάκης επιλέγει στοχευμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και όχι σαρωτικές αλλαγές προσώπων. Ωστόσο οι  πρώτες… κίτρινες κάρτες βγήκαν, ενώ μένει να φανεί το αν θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα οι κόκκινες.

Το timing των επόμενων εκλογών

Για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός έστειλε χθες μήνυμα πως οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, θέλοντας να σταματήσει την ατέρμονη εκλογολογία. Το τελευταίο διάστημα έχει αναζωπυρωθεί η σεναριολογία για κάλπες το φθινόπωρο και γι / αυτό το λόγο ο Κ. Μητσοτάκης θέλησε να κλείσει την σχετική συζήτηση.

Το ενδιαφέρον αυτή την χρονική στιγμή είναι εστιασμένο στην εκπόνηση ενός εθνικού προγράμματος στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με την κυβέρνηση να μιλά για «εισαγόμενη ακρίβεια». Πάντως το κύμα των ανατιμήσεων εκτός από  οικονομικό έχει και πολιτικό αντίκτυπο και στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένουν τις δημοσκοπήσεις του Μαΐου για να φανεί αν σταθεροποιούνται τα «γαλάζια» ποσοστά. Τους προηγούμενους μήνες είχε υπάρξει μια υποχώρηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις και τώρα μένει να φανεί αν μια σειρά ανακοινώσεων (π.χ. αύξηση του κατώτατου μισθού) θα αλλάξουν αυτή την κατάσταση

Δεν αποτελεί μυστικό πως στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν φωνές υπέρ ενός εκλογικού αιφνιδιασμού το φθινόπωρο, καθώς η οικονομία θα έχει τονωθεί από την καλή πορεία του τουρισμού. Στην αντίθετη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός χειμώνα με υψηλούς λογαριασμούς στην ενέργεια - και κατ / επέκταση σε βασικά προϊόντα- με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα παράπονα από τους πολίτες.

Πάντως στο  Μέγαρο Μαξίμου παραμένουν στη θέση για κάλπες στο τέλος της τετραετίας, εκτιμώντας πως σταδιακά θα αυξάνονται τα θετικά μηνύματα από το πεδίο της οικονομίας (π.χ. απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας την επόμενη χρονιά).  Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα ρευστό σκηνικό και αυτό που προέχει είναι η αντιμετώπιση των φουσκωμένων λογαριασμών στην ενέργεια.

εκλογέςΥπουργικό ΣυμβούλιοκυβέρνησηΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραανασχηματισμός