Πολιτική|12.05.2022 13:17

Μητσοτάκης: Η συμφωνία με τις ΗΠΑ υπηρετεί πολύπλευρα συμφέροντά μας

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας υπηρετεί πολύπλευρα τα συμφέροντά μας ενώ για την κυβέρνηση μας συμπληρώνει ένα μεγάλο πλέγμα εθνικών συμμαχιών που αναβαθμίζουν τις θέσεις της Ελλάδας στα Βαλκάνια την Μεσόγειο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Ολομέλεια για την αμυντική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ. Παράλληλα, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους υπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα: «Πρώτον η Αμερική διευρύνει την παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο αναγνωρίζοντας σε αυτή όχι μόνο γεωστρατηγικό αλλά και ενεργειακό ενδιαφέρον. Και δεύτερον η χώρα μας καθίσταται με τον πλέον σαφή τρόπο ο βασικός έτερος και συνομιλητής των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ αποκτά πλέον μεγαλύτερη ακόμη σημασία και διάσταση αν συνυπολογιστεί η ασταθής στην κυρία μέσα στην οποία εκδηλώνεται. «Με ένα θερμό πόλεμο να εξελίσσεται εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου και με μία παγκόσμια ενέργεια κι η αναταραχή σε έξαρση. Ενώ στο Αιγαίο διαρκεί η ένταση με τις τουρκικές προκλήσεις. Και βέβαια όλα αυτά συμβαίνουν καθώς οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο μεσογειακό τόξο έχουνε επανέλθει στο προσκήνιο», είπε χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, προσέθεσε, ότι πρόκειται για μία συμφωνία που έρχεται σε συνέχεια των συζητήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης και η οποία τελικά αποκρυσταλλώθηκε ύστερα από πολύ μήνες εντατικές διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό περιλαμβάνει την ρητή δέσμευση ότι αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα θα έχει στρατηγικό χαρακτήρα και μακρύ ορίζοντα, καθώς ανανεώνεται ανά πενταετία με δικαίωμα σε κάθε πλευρά να την καταγγείλει τότε και εφόσον το κρίνει.

Επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να υπερψηφίσει και να μην πει εκ νέου «όχι» όπως έκανε στην Ελληνογαλλική συμφωνία. «Θυμάστε τι λέγατε για την Ελληνογαλλική συμφωνία ότι θα γυρίσουν τα φέρετρα των ελλήνων στρατιωτών από το Σαχέλ; Και επειδή δεν μπορείτε να πάρετε την ψήφο σας πίσω ως προς την ελληνογαλλική συμφωνία κατεγράφη τουλάχιστον τώρα μην προσθέσετε στο γκρίζο κατάλογο των λαθών σας ένα ακόμα με εθνικές συνέπειες», σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ θύμισε τι έλεγε παλαιότερα ο Π. Καμμένος.

« Δεν μπορώ να ακούω ανοησίες περί εκχώρησης ανεξαρτησίας από το κόμμα που είχε υπουργό άμυνας τον κύριο Καμμένο, ο οποίος έχει πει να κάνουμε την Κάρπαθο αεροπορική βάση το αεροδρόμιο της Καρπάθου, εναλλακτικό του ακρωτηρίου Κανάβεραλ»! Μάλιστα, υπενθύμισε ότι ο κ. Καμμένος θα πρέπει κάποια στιγμή να λογοδοτήσει για τα περίφημα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας που μέχρι και σήμερα δεν πετούν! «Εσείς οι βουλευτές αξιωματικής αντιπολίτευσης τι κάνατε στον τομέα των αμυντικών εξοπλισμών όταν είχατε την ευθύνη να κυβερνάται τον τόπο. Το πρόγραμμα «Πάπα 3», τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. 500 εκατομμύρια για να αναπαλαιώσετε αεροπλάνα 50 ετών και κανένα από αυτά τα αεροσκάφη δεν πετάει μέχρι σήμερα, Να λογοδοτήσει κάποια στιγμή ο παλιός συνεταίρος σας ο Καμμένος για τις επιλογές του εκείνης της εποχής…», σημείωσε με νόημα.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν μετεωρίζεται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα ούτε «δηλώνουμε ταχα αδέσμευτοι για να δεσμευτούμε στο άγνωστο». «Το λέμε καθαρά είμαστε με την συμμαχία της Δύσης ερχόμαστε από το Διαφωτισμό και βαδίζουμε με την δημοκρατία», δήλωσε.

Κυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΗΠΑΒουλή