Πολιτική|23.05.2022 07:25

Σενάρια ανασχηματισμού με το βλέμμα στις κάλπες: Ο παράγοντας οικονομία «κλειδί» των εξελίξεων

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σε… ρυθμούς ανασχηματισμού κινείται η πολιτική συζήτηση, καθώς έχουν αναζωπυρωθεί τα σενάρια για αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο το αμέσως προσεχές διάστημα. Μία τέτοια κίνηση θα είχε διπλό στόχο: να αντιμετωπιστούν αρρυθμίες αλλά και να σταλεί μήνυμα ανανέωσης σε μια κρίσιμη συγκυρία με ανοιχτά πολλά θέματα. Δεδομένο βέβαια είναι πως ούτε οι πρόωρες κάλπες ούτε ο ανασχηματισμός προαναγγέλλονται, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας δεν έχουν γίνει  σχετικές συζητήσεις. 

Υπενθυμίζεται άλλωστε  πως σε πρόσφατο  υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός είχε στείλει … μηνύματα σε υπουργούς που έχουν το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες. Αναφέροντας χαριτολογώντας  πως όσοι  θέλουν περισσότερο χρόνο για να αφοσιωθούν στον προεκλογικό αγώνα μπορούν να απαλλαγούν  από τις υπουργικές ευθύνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου έχουν βρεθεί συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη που φαίνεται πως ενδιαφέρονται πρωτίστως για το  κυνήγι του σταυρού αλλά και στελέχη που με δημόσιες παρεμβάσεις τους ανοίγουν θέματα πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Οι κίτρινες κάρτες έχουν ήδη σταλεί και τώρα μένει να φανεί αν θα ακολουθήσουν οι κόκκινες κάρτες.

Σε περίπτωση που προχωρήσουν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ποια έκταση θα έχουν,  καθώς αυτό μπορεί να κρίνει τον χρόνο των εκλογών. Ένας ευρύς ανασχηματισμός θα απομακρύνει την εκλογολογία, ωστόσο αν επιλέγουν στοχευμένες μόνο κινήσεις αυτό θα δείχνει πως είναι ζωντανή η συζήτηση για φθινοπωρινές κάλπες.

Άλλωστε δεν αποτελεί μυστικό πως ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις για έναν εκλογικό αιφνιδιασμό στο τέλος Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου, καθώς οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια ήρθαν για να μείνουν. Στο γαλάζιο  στρατόπεδο υπάρχει ο φόβος ενός δύσκολου χειμώνα με φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, εξέλιξη που θα έχει και αντίκτυπο στην εικόνα της κυβέρνησης.

Επομένως, δεν είναι λίγοι οι υποστηρικτές των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, οπότε και η καλή πορεία του τουρισμού θα έχει τονώσει την οικονομία. Το επιχείρημα που προβάλλουν είναι πως έτσι και αλλιώς οι εκλογές θα γίνουν μέχρι το καλοκαίρι του 2023, οπότε δεν είναι και τόσο μεγάλη η ανατροπή από άποψη του σχεδιασμού. 

Όσον αφορά στο «προφίλ» του επόμενου ανασχηματισμού - όποτε και αν γίνει -στόχος είναι να σταλεί ένα μήνυμα ανοίγματος στο κέντρο. Βέβαια, θα πρόκειται για στοχευμένα ανοίγματα, καθώς στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες στόχος είναι να μην κοπούν οι γέφυρες επικοινωνίας με το δεξιό ακροατήριο. Από εκεί και πέρα δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες ενοποιήσεις υπουργείων, ενώ  χωρίς αλλαγές θα μείνει ο πυρήνας των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πάντως η σεναριολογία αναμένεται να κοπάσει τις επόμενες  ημέρες, καθώς ο πρωθυπουργός θα βρεθεί αρχικά στις ΗΠΑ και στη συνέχεια στην Ελβετία. Σήμερα θα απευθύνει ομιλία στην 146η Τελετή Αποφοίτησης του Boston College, ενώ αύριο και μεθαύριο θα βρεθεί στο Νταβός για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. 

Η δύσκολη άσκηση της δημοσιονομικής ισορροπίας 

Με το βλέμμα στην οικονομία κινείται η κυβέρνηση, που αναμένει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις σε δύο θέματα πρώτης γραμμής. Το πρώτο θέμα είναι τα μέτρα που θα αποφασίσει η Ε.Ε. για να αντιμετωπίσει το ενεργειακό ράλι των ανατιμήσεων και να επιταχύνει την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Το δεύτερο θέμα σχετίζεται με την αναμενόμενη απόφαση για την παράταση της ρήτρας διαφυγής αλλά και για τις δεσμεύσεις που σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπονται για τα υπερχρεωμένα κράτη.

Προς το παρόν στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας το καλοκαίρι. Η τελευταία έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας θα ανάψει το πράσινο φως για να εγκριθεί η ολοκλήρωση του μεταμνημειακού προγράμματος, με την κυβέρνηση να επενδύει σε ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία.

Πάντως, το μεγάλο ζητούμενο για τα νοικοκυριά δεν είναι άλλο από την στήριξη των οικογενειακών τους προϋπολογισμών. Ωστόσο πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να τιναχθεί στον αέρα η δημοσιονομική ισορροπία. 

Είναι χαρακτηριστικό πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη του στο ethnos.gr σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή, ο δημοσιονομικός χώρος, μέχρι τέλος του 2022, έχει εξαντληθεί» . Όσον αφορά στο ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης τόνισε  πως «εάν προκύψουν θετικότερες εξελίξεις, είτε στην τιμή του φυσικού αερίου είτε στον τουρισμό -όπου ο δημοσιονομικός σχεδιασμός έχει κάνει την συντηρητική υπόθεση ότι θα ανακτήσει το 80% του κύκλου εργασιών του 2019, τότε μπορεί να ξανασυζητήσουμε το θέμα». 

κυβέρνησηΥπουργικό ΣυμβούλιοΚυριάκος Μητσοτάκηςανασχηματισμόςειδήσεις τώραανατιμήσειςακρίβειαεκλογές