Πολιτική|11.02.2019 08:16

ΚΙΝΑΛ: Επαφές πολλαπλού τύπου στην Κεντροαριστερά

Φώφη Γιωτάκη

Διαρκείς «ανακατατάξεις» κι έντονες παραθέσεις στον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς καταγράφονται πλέον σε καθηµερινή βάση, αναγκάζοντας κόµµατα και κινήσεις να προσέχουν το κάθε τους βήµα στην πορεία συνθέσεων προς τις προσεχείς εκλογικές αναµετρήσεις.

Το Κίνηµα Αλλαγής, διά της Φώφης Γεννηµατά, δεσµεύεται για την αυτόνοµη πορεία του και ετοιµάζεται για το Συνέδριο στα τέλη Μαρτίου, όπου συµµετέχουν, εκτός από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙ∆ΗΣΟ, και δυνάµεις της ∆ΗΜΑΡ που διαφωνούν µε τη «γραµµή» Θεοχαρόπουλου, διαβλέποντας... διολίσθηση µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιώργος Παπανδρέου στέλνει «σήµα» δυναµικής επανεκκίνησης στα στελέχη του κόµµατός του να συµµετάσχουν στο Συνέδριο, µε στόχο την επικράτηση προοδευτικών συµµαχιών εντός και εκτός Ελλάδας και την ανάδειξη µιας «διακριτής, προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης του τόπου ως απάντηση στη συντήρηση και ως διέξοδο από το τέλµα ενός συντηρητικού διπολισµού».

Το Ποτάµι προχωρά άµεσα, σύµφωνα µε πληροφορίες, στη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου του και αφήνει «παράθυρο» δηµιουργίας συµµαχικών σχηµάτων. Και η ∆ΗΜΑΡ του Θ. Θεοχαρόπουλου κινητοποιείται µε στόχο την κάθοδο στις ευρωεκλογές.

«Ναι» στις γέφυρες

Ο Γιώργος Παπανδρέου µε τη χθεσινή δήλωσή του υποστηρίζει επί της ουσίας τις ανοιχτές γέφυρες µεταξύ των διαφορετικών απόψεων στην Κεντροαριστερά και διαµηνύει προς την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόµµατα ή σχήµατα ότι υπάρχει η δυνατότητα σφυρηλάτησης συµµαχιών στο προοδευτικό πεδίο. Αρκεί -όπως τόνισε- να ακολουθούν όλοι τις αναγκαίες σταθερές για την αναγέννηση του σύγχρονου σοσιαλιστικού κινήµατος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε χθες και η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ∆ΗΜΑΡ, όπου αντιπαρατέθηκαν δύο τάσεις: η µία εκφράστηκε από τον αρχηγό της ∆ΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, και από την καθαρή πλειοψηφία των στελεχών, και η άλλη από µια ισχυρή µειοψηφία του οργάνου (από τους κ. Μαργαρίτη, Μαλέλη κ.ά.) που παραµένει και στη ∆ΗΜΑΡ και στο ΚΙΝΑΛ! «Ηταν και είναι αυτονόητη και η αποχώρηση των στελεχών µας από το ΚΙΝΑΛ, την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ, από τους τοµείς πολιτικής και από τα ψηφοδέλτια των βουλευτικών εκλογών. Η ∆ΗΜΑΡ έχει τεθεί εκτός ΚΙΝΑΛ, δεν συµµετέχει πλέον στο ΚΙΝΑΛ» έσπευσε να υπογραµµίσει νωρίτερα ο Θ. Θεοχαρόπουλος, η εισήγηση του οποίου έλαβε 37 ψήφους (ποσοστό 65%), ενώ 19 ψήφους έλαβε το κείµενο της µειοψηφίας.

Το Ποτάµι προχωρά στη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου του και αφήνει «παράθυρο» δηµιουργίας συµµαχικών σχηµάτων

Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι οι συσχετισµοί και οι συνεχείς ανακατατάξεις στην Κεντροαριστερά οδηγούν τα στελέχη σε µικρά βήµατα προς τη µία ή την άλλη κατεύθυνση, καθώς επίσης και τον Θ. Θεοχαρόπουλο στο να αποφύγει σε τούτη τη φάση τη διαγραφή των στελεχών της ∆ΗΜΑΡ που επεσήµαναν σε όλους τους τόνους την απόφασή τους να συµµετάσχουν στο Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ.

Το µόνο σίγουρο είναι ότι άπαντες στην Κεντροαριστερά επιχειρούν να κινηθούν στην Ευρώπη λαµβάνοντας σοβαρά τις προφανείς επιλογές και κατευθύνσεις της σοσιαλδηµοκρατικής οικογένειας. Η κυρία Γεννηµατά µεταβαίνει στο Βερολίνο για να συναντήσει -έπειτα από πολύµηνη µονοµαχία µε το SPD λόγω των Πρεσπών- την Πέµπτη τον Γερµανό υπουργό Οικονοµικών. Ο Θ. Θεοχαρόπουλος µεταβαίνει πρώτον στην Αλβανία για το Συνέδριο του σοσιαλιστικού κόµµατος και, δεύτερον, στα Σκόπια για να συναντηθεί µε τον επίσης σοσιαλδηµοκράτη Ζόραν Ζάεφ.

Φώφη ΓεννηματάΓιώργος ΠαπανδρέουΤο ΠοτάμιΚΙΝΑΛ