Πολιτική | 02.06.2022 07:18

ΣΥΡΙΖΑ: Στα ύψη οι αντιπολιτευτικοί τόνοι με αιχμή εξωτερική πολιτική και αποστολή τεθωρακισμένων σε Ουκρανία

Βούλα Κεχαγιά

Στρατηγική Παπάγου στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής βλέπει να ασκείται από την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανεβάζει πολύ τους αντιπολιτευτικούς τόνους και κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως λαμβάνει μονοπρόσωπες αποφάσεις που εγκυμονούν κινδύνους για τη χώρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συγκάλεσε χθες το απόγευμα σύσκεψη με στελέχη του κόμματος και συμβούλους του με αντικείμενο τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το Ουκρανικό και με αφορμή την αποκάλυψη του Καγκελάριου Σολτς ότι η Ελλάδα θα στείλει τεθωρακισμένα οχήματα στο Κίεβο.

Για το θέμα μάλιστα αυτό μίλησε διεξοδικά και σε συνέντευξή του στο meeting point της Όλγας Τρέμη αναφέροντας : “Μαθαίνουμε από τον Καγκελάριο Σολτς ότι αποφασίζει να δώσουμε τεθωρακισμένα στην Ουκρανία και από τον υπουργό άμυνας των ΗΠΑ ότι θα δώσει αντιαρματικά. Αν είναι δυνατόν να μην υπάρχει ΚΥΣΕΑ, Βουλή, κανείς να μην ξέρει, ο πρωθυπουργός να μην λέει τίποτα και να τον καρφώνει ο Καγκελάριος της Γερμανίας”.

Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας χρέωσε στον κ. Μητσοτάκη μονοπρόσωπη, ΙΧ, εξωτερική- όπως είπε- πολιτική διαπιστώνοντας  ότι έχει αλλάξει το δόγμα της Ελλάδας, ένα δόγμα που ακολούθησαν τόσο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου όσο και ο Κώστας Σημίτης και ο Κώστας Καραμανλής.

Η αγωνία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά στο επίσης στο πόσο βαθιά εμπλέκει τη χώρα ο κ. Μητσοτάκης σ’ έναν πόλεμο και στο ποιους κινδύνους εγκυμονεί η απόφασή του να στείλει τεθωρακισμένα. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας θέτει και ορισμένα εύλογα ερωτήματα: Από πού θα φύγουν αυτά τα τεθωρακισμένα για να πάνε στην Ουκρανία (Έβρο και νησιά;), πότε θα αντικατασταθούν από τα γερμανικά και γιατί δεν δίνει απευθείας η Γερμανία τεθωρακισμένα στην Ουκρανία και τα δίνει μέσω Ελλάδος. Ειδικά για το τελευταίο σχολίασε πως η Γερμανία δεν θέλει να εμπλακεί τόσο σκληρά στον πόλεμο.

Στη σύσκεψη που είχε ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχαν οι τομεάρχες Εξωτερικών και Άμυνας, Γιώργος Κατρούγκαλος και Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής τομεάρχης Άμυνας Γιώργος Τσίπρας, ο πρώην υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Αποστολάκης, ο πρώην Α/ΓΕΣ Γιώργος Καμπάς και ο διπλωματικός σύμβουλος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Την ίδια ώρα οι τομεάρχες Εθνικής Άμυνας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας ζητούν επείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων με αφορμή την πληροφόρηση από τον Γερμανό Καγκελάριο για την αποστολή βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία και την αντικατάστασή του με γερμανικό.

Οι δύο τομεάρχες ασκούν έντονη κριτική και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Οικονόμου που υποστήριξε χθες ότι δεν υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης καθώς οι ανακοινώσεις επρόκειτο να γίνουν όταν θα έρχονταν τα νέα τεθωρακισμένα και θα έφευγαν τα παλιά καθώς και για τον ισχυρισμό του ότι “παίρνουμε πιο σύγχρονα”. Για την ακρίβεια τον ενημερώνουν πως τα BMP1 που θα φύγουν από την Ελλάδα είναι της δεκαετίας του ‘ 60 και ότι τα “πολύ πιο σύγχρονα και καινούργια Marder” που θα αντικατασταθούν από τη Γερμανία είναι της δεκαετίας του 70’.

πόλεμοςΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΟυκρανία