Επίσκεψη Τσίπρα στη Μυτιλήνη: «Η κατάσταση στην αγορά επιδεινώνεται - Απαραίτητο να υπάρξουν μέτρα»
NewsroomΤα αδιέξοδα από τις εκρηκτικές διαστάσεις της ακρίβειας σε καύσιμα, λογαριασμούς ρεύματος και αγορά συζήτησαν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, καταστηματάρχες και καταναλωτές στη Μυτιλήνη κατά την περιοδεία του στην αγορά της πόλης. «Μας πολεμούν ΔΕΗ και δαίμονες» είπε έμπορος στον κ. Τσίπρα, κάνοντας λόγο για μεγάλη πτώση του τζίρου λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών από την ακρίβεια.
«Κάθε βδομάδα κλείνει και μια επιχείρηση. Προσπαθούμε να ορθοποδήσουμε αλλά λογαριασμοί, αυξήσεις δεν μας αφήνουν. Και είμαστε στην παραμεθόριο μην το ξεχνάμε» τόνισε ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης, εξηγώντας πως παρά τα συσσωρευμένα χρέη προσπαθούν να απορροφήσουν τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των προϊόντων για να μπορέσουν να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές, «αλλά συσσωρεύονται νέα χρέη».
Πολλοί επαγγελματίες επεσήμαναν στις συζητήσεις τους με τον κ. Τσίπρα ότι το νησί δεν έχει να περιμένει ιδιαίτερα έσοδα από τον τουρισμό, ενώ αρκετοί τόνισαν τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία από την μείωση του αριθμού των φοιτητών. Όπως εξήγησαν, πέρα από το γεγονός πως ενίσχυαν τη ζήτηση, προσέφεραν και εργασία με αποτέλεσμα τώρα να λείπουν αυτά τα χέρια από την αγορά εργασίας.
«Το καλοκαίρι θα βγει. Από τον Σεπτέμβρη τι θα γίνει;» διερωτήθηκε ιδιοκτήτρια οικογενειακής επιχείρησης.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επισκεφθεί πρατήριο υγρών καυσίμων, όπου ο ιδιοκτήτης του περιέγραψε την οργή των πολιτών για την εκτόξευση της τιμής. Από τη μεριά του ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «το κρίσιμο θέμα είναι ότι αν συνεχιστεί η αύξηση των τιμών στα καύσιμα σε συνδυασμό με την μεγάλη άνοδο των τιμών στην ενέργεια, ο πληθωρισμός θα πάρει την ανηφόρα και θα δημιουργήσει συνθήκες συνολικής πίεσης στην οικονομία».
Μετά την περιοδεία του στην αγορά της Μυτιλήνης ο κ. Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση προς τους εκπροσώπους του Τύπου:
«Δυστυχώς η κατάσταση στην αγορά επιδεινώνεται. Ιδίως σε περιοχές που δεν προσμένουν να αλλάξουν τα πράγματα άρδην από τον τουρισμό, η κατάσταση είναι ακόμα δυσκολότερη. Σήμερα στη Μυτιλήνη μίλησα με ανθρώπους της αγοράς και διαπίστωσα και εδώ, όπως και παντού, την ίδια απόγνωση και την ίδια θλίψη σε σχέση με την οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν.
Είναι λοιπόν απαραίτητο να υπάρξουν μέτρα γιατί θα οδηγηθούμε σε συνθήκες κοινωνικής έντασης, κοινωνικής κρίσης και κοινωνικής έκρηξης. Δεν μπορεί όταν η βενζίνη έχει σκαρφαλώσει στα 2,5 ευρώ, όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 11% και όταν το εισόδημα συρρικνώνεται, όταν η σύνταξη δεν επαρκεί για να βγει η τρίτη εβδομάδα του μήνα, να θεωρούμε ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί για πολύ χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις.
Είναι αναγκαίο έστω και τώρα να δούμε την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Η κυβέρνηση λέει ότι το ποσό αυτό είναι γύρω στο 1,4 δισ. για ολόκληρο το χρόνο, αλλά έχουν περάσει ήδη έξι μήνες. Έστω τώρα, μέχρι τέλος του χρόνου με 700 εκατ. δεν θα βγει έξω ο Προϋπολογισμός. Πρέπει να πάρει ανάσα ο μέσος πολίτης που επιβαρύνεται δυσβάσταχτα, να μπορέσει να κινηθεί η οικονομία.
Να μειωθεί ο ΦΠΑ στα είδη βασικής διατροφής και κατανάλωσης. Δεν θα μας βγάλει έξω από τον προϋπολογισμό περισσότερο από όσο μας βγάζουν οι σπατάλες, οι απευθείας αναθέσεις, οι κλειστοί διαγωνισμοί, οι αγορές εξοπλιστικών προγραμμάτων δίχως σχέδιο που ανακοινώνονται και χωρίς να είναι ενήμερο το ΚΥΣΕΑ.
Πρέπει να στηρίξουμε την κοινωνία. Πρέπει να στηρίξουμε την μικρή και μεσαία επιχείρηση, το κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά, για να μπορέσει η κοινωνία να σταθεί στα πόδια της».
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά