Πολιτική|12.02.2019 19:32

Συνταγματική Αναθεώρηση: Πινγκ πονγκ... τεχνασμάτων από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Κατερίνα Τζαβάρα

Στην προοπτική να εξασφαλίσει η πρότασή του για το άρθρο 32 που αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στήριξη και από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ετοιμάζεται να αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αφού η ΝΔ «κάνει πονηριές» και ετοιμάζεται να ψηφίσει την πρόταση αν και διαφωνεί με το περιεχόμενό της, «μας εξαναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν αλλιώς ως μη συμβατά».

Η έμμεση αυτή αναφορά ήταν προφανώς σε σχέση με πληροφορίες για σχέδιο αποχής από την ψηφοφορία τόσων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μην ξεπεραστεί το όριο της πλειοψηφίας των 180.

Η ΝΔ από την πλευρά της θέλει να λάβει 180 το συγκεκριμένο άρθρο ώστε η επόμενη Βουλή να προχωρήσει στην αναθεώρησή του με πλειοψηφία 151 ψήφων. Πηγές της ΝΔ σχολίασαν στη συνέχεια ότι η «συνταγματική μοχθηρία του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται αν συμβεί κάτι τέτοιο σε συνταγματικό αυτοεξευτελισμό. Αν το αντέχουν χαλάλι τους». «Η καταγέλαστη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται, λέει, να μην ψηφίσουν κάποιες από τις δικές τους συνταγματικές προτάσεις, από φόβο μήπως τις ψηφίσει και η ΝΔ, θα μείνει στην Ιστορία ως μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού: Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση όχι μόνον ομολογεί ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, αλλά ότι ο αντίπαλός της θα έχει και την αυτοδυναμία. Για να ολοκληρωθεί η πλήρης αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης-κουρελού, προτείνουμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις τους, να πάνε μετά, όλοι μαζί, και για γκαζόζες... » επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.

Λίγο αργότερα, στην αίθουσα της Ολομέλειας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος πήρε το λόγο για να δώσει εξηγήσεις επί της παρερμηνείας σχολίων του. Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, όσο όλ' αυτά κυκλοφορούσαν ως fake news η αντιμετώπιση ήταν αυτή που πρέπει να είναι γενικά στα fake news.

«Από τη στιγμή που η ΝΔ τοποθετήθηκε επί δήλωσης που δεν έγινε ποτέ, αφού πρώτα έχει αποφασίσει να κινηθεί με πονηριά», καταλαβαίνετε το ατόμημα. Και απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, τους κάλεσε να δείξουν τον απαραίτητο κοινοβουλευτικό σεβασμό. «Αυτή είναι η ύψιστη στιγμή του νομικού πολιτισμού μιας  χώρας. Πρέπει όλοι να δείξουμε την υπευθυνότητα που ταιριάζει στη στιγμή», είπε καταλήγοντας.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη που είπε ότι δεν γίνονται δεκτά μαθήματα κοινοβουλευτικού ύφους από ένα κόμμα «που δεν αντιλαμβάνεται καν τι σημαίνει η έννοια»...

Βενιζέλος: Το πρόβλημα της χώρας είναι κυρίως πολιτικό και όχι συνταγματικό

«Κάθε Σύνταγμα προβλέπει πολύ αυστηρές διαδικασίες αναθεωρητικής συναίνεσης. Αυτές είναι πρωτίστως κοινωνικές και πολιτικές. Αφορούν το κλίμα, την ατμόσφαιρα, τον πολιτικό πολιτισμό», είπε από βήματος της Ολομέλειας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα της χώρας είναι κυρίως πολιτικό και όχι συνταγματικό.

Και συνέχισε «Πέρα από τις προϋποθέσεις τις κοινωνικές και τις πολιτικές οι οποίες δεν υπάρχουν , σημασία έχουν και οι νομικές προϋποθέσεις… Αντί να εκπέμπεται αυτό το ψευδεπίγραφο μήνυμα δηλαδή όλα τα προβλήματα θα λυθούν μέσα από την Αναθεώρηση του Συντάγματος θα ήταν αναγκαίο να τηρούνται Κανόνες Δημοσιονομικής Επίγνωσης. Επίσης η αναθεώρηση αυτή δεν μπορεί να γίνεται ερήμην της μεγάλης Αναθεώρησης του 2001».

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε επίσης ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί καμία διάταξη του Συντάγματος με περισσότερες από 179 ψήφους προκειμένου η επόμενη Βουλή να χρειαστεί να ολοκληρώσει την αναθεώρηση σε κλίμα συναίνεσης, υπογραμμίζοντας ότι «τώρα, κορυφαίο ζήτημα αναδεικνύεται πλέον η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Για το κατά πόσο η επόμενη Βουλή δεσμεύεται ως προς το περιεχόμενο της Αναθεώρησης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε πως «αυτή η λειτουργία της δέσμευσης δημιουργεί νομικό και πραγματολογικό παραλογισμό» προσθέτοντας ότι «η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν υποκαθιστά την ανάγκη να έχει η χώρα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάταξης».

Επίσης σχολιάζοντας τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη συμφωνία Πολιτείας – Εκκλησίας όσον αφορά στη μισθοδοσία των κληρικών, έκανε λόγο για «αριστερό ατιβισμό», αναφέροντας πως μέσω αυτής δημιουργείται η ψευδής εντύπωση πως απελευθερώνονται 10 χιλιάδες θέσεις κληρικών για νέες προσλήψεις.

Σύγκρουση Άδωνι-Παπακώστα

Μπορεί η Αναθεώρηση του Συντάγματος να προϋποθέτει συναινέσεις, αλλά το άρθρο 86 έγινε αφορμή να συγκρουστούν πριν λίγη ώρα στην Ολομέλεια, ο Άδωνις Γεωργιάδης με την Κατερίνα Παπακώστα. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για υποκριτική συμπεριφορά της κ. Παπακώστα που είχε ψηφίσει τη συγκεκριμένη διάταξη όταν ήταν βουλευτής της ΝΔ και προκάλεσε την άμεση αντίδρασή της κατηγορώντας την ευθέως για λαϊκισμό.

«Ο προλαλήσας συνάδελφος πρέπει να γνωρίζει ότι, όταν υπερψηφίστηκε η συγκεκριμένη διάταξη που, από την σημερινή Βουλή, τείνει προς αναθεώρηση, εγώ ήμουν βουλευτής, εκείνος όχι. Να σεβαστεί την κοινοβουλευτική εμπειρία ενός ανθρώπου που αυτά που λέει τεκμαίρονται, ενώ τα δικά του συνήθως όχι» είπε η αναπληρώτρια υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα. Στη συνέχεια εξήγησε ότι η φιλοσοφία του άρθρου κατά την υιοθέτησή του ήταν θετική αλλά στην πορεία αυτό εργαλειοποιήθηκε με αποτέλεσμα μέσω «φαύλων μεθοδεύσεων να αλλοιώνεται το περιεχόμενό του»

ΒουλήΣΥΡΙΖΑΓιώργος ΚατρούγκαλοςΣυνταγματική Αναθεώρηση