Διπλωματική «αναμέτρηση» στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ: Τα σχέδια της Άγκυρας και η απάντηση της Αθήνας
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΟι προκλήσεις συνεχίζονται από την πλευρά της Άγκυρας, που δεν δείχνει διατεθειμένη να κατεβάσει τους τόνους και να δείξει διάθεση διαλόγου. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρεί να ρίξει … στάχτη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Βασικός του στόχος είναι να πείσει τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. πως δεν έχει την αποκλειστική ευθύνη για την ένταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και η προσπάθεια αυτή αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα
Σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό τουρκικό τύπο ο κ. Ερντογάν θα φτάσει στο σημείο να μιλήσει για αποστρατικοποιημένα ελληνικά νησιά στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει στο τέλος του μήνα. Ουσιαστικά ετοιμάζει ένα ακόμα επικοινωνιακό σόου, με στόχο να αποποιηθεί τις καθαρές ευθύνες του για τα ταραγμένα νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μάλιστα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται πως θα παρουσιάσει «ντοκουμέντα» , τα οποία υποτίθεται πως δείχνουν πως η χώρα μας «παραβιάζει τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων».
Πρόκειται για μια ακόμα κίνηση που εντάσσεται σε ένα blame game του κ. Ερντογάν, ο οποίος θέλει να φορέσει τον «μανδύα» του αδικημένου και να κρύψει τις ευθύνες του για την ραγδαία επιδείνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Την στρατηγική αυτή εξυπηρετούν και τα μπρος - πίσω στις κινήσεις Τούρκων αξιωματούχων. Μετά το «Μητσοτάκης γιόκ» του Μαΐου φάνηκε να ανοίγει μια χαραμάδα διαλόγου με το μίνι τετ α τετ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών. Ωστόσο, πριν ..αλέκτωρ λαλήσει ήρθε ο Τούρκος πρόεδρος για να κλείσει εκ νέου τα παράθυρα επικοινωνίας.
Είναι εμφανές πως δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή πλεύσης από την πλευρά της Άγκυρας και επομένως η Αθήνα πρέπει να πορευθεί με αυτά τα δεδομένα και να είναι έτοιμη να απαντήσει στα επικοινωνιακά τερτίπια της γειτονικής χώρας. Η κυβέρνηση εστιάζει στην διεθνοποίηση του θέματος της Τουρκικής προκλητικότητας και ετοιμάζεται με ένα διπλωματικό σπριντ να αναδείξει τον αναθεωρητισμό της γειτονικής χώρας.
Την Τετάρτη θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ρώμη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει την Πέμπτη και την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. και στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει αναφορά στην τουρκική συμπεριφορά και στα συμπεράσματα.
Η… μητέρα των μαχών στο διπλωματικό πεδίο θα δοθεί στις 29 και 30 Ιουνίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Εκεί η ελληνική πλευρά σκοπεύει να απαντήσει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο σε οποιαδήποτε απόπειρα της Άγκυρας να διαστρεβλώσει την ιστορία. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε στον διάλογο με την Τουρκία, αλλά ωφέλιμος διάλογος δεν μπορεί να γίνει υπό καθεστώς οποιασδήποτε απειλής» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη σε συνέντευξη του στο ethnos.gr.
Η Σύνοδος έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το παρόν θα δώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και μένει να φανεί ποιες συναντήσεις θα έχει. Δεδομένο είναι πως η Άγκυρα επιδιώκει τη βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ , σχέσεις που τα τελευταία χρόνια δεν διανύουν το καλύτερο σημείο λόγω της απόκτησης των ρωσικών S 400. Με τον Τούρκο πρόεδρο να μην έχει ακόμα λάβει πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο θα έχει ενδιαφέρον αν θα πετύχει μια συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου.
Στην ευρύτερη «γειτονιά» εστιάζει η Αθήνα.
Μια σειρά κινήσεων της ελληνικής πλευράς είναι εστιασμένες στα κράτη της ευρύτερης περιοχής. Στη Θεσσαλονίκη πρόσφατα φιλοξενήθηκε η Σύνοδος για την Διαδικασία Συνεργασίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με την Ελλάδα να έχει πάρει σαφή θέση και όσον αφορά στην ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Παράλληλα στόχος είναι να διατηρηθεί το πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων με κράτη της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα στο Κάιρο θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση των υπουργών 'Αμυνας Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου.
Να σημειωθεί πως χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνταξίδεψε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι προς Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχουν στο 9ο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αιγύπτου. Νωρίτερα οι δύο υπουργοί είχαν γεύμα εργασίας στην Αθήνα και στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Σε επιφυλακή για το μεταναστευτικό
Αυξημένη ετοιμότητα επικρατεί στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί από την τουρκική πλευρά να εργαλειοποιήσει εκ νέου το μεταναστευτικό. Τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια αύξηση των ροών, ωστόσο μένει να φανεί πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.
Αυτό που σημειώνεται από την κυβέρνηση είναι πως πρέπει η τουρκική πλευρά να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα, για να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές και να εκριζώσει δίκτυα λαθροδιακινητών. Να σημειωθεί πως τουλάχιστον 108 μετανάστες (21 παιδιά, 24 γυναίκες και 63 άνδρες) που επέβαιναν σε ακυβέρνητο ιστιοφόρο σκάφος νοτιοδυτικά της Δήλου υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, διεσώθησαν μετά από ευρεία επιχείρηση του λιμενικού σώματος. Ωστόσο συνεχίζονταν χθες οι έρευνες για τέσσερα άτομα που αγνοούνταν.
ΣΥΡΙΖΑ: Αποκλείει συνεργασία με ΝΔ και κυβερνήσεις «μεγάλου συνασπισμού» ο Αλέξης Τσίπρας
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό