Θα βάλει θέμα αποστρατιωτικοποίησης ο Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ; Οι εκτιμήσεις της Αθήνας και οι πιέσεις για τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης
NewsroomΣυνεχίζει με αμείωτη ένταση η Τουρκία τις λεκτικές -και όχι μόνο- προκλήσεις της, επιμένοντας να βάζει στο τραπέζι την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, όπως χαρακτηριστικά έκανε ο αντιπρόεδρος της χώρας Φουάτ Οκτάι. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην προσεχή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και όλοι αναμένουν να δουν τι θα κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως μετέδωσε η Αλεξία Τασούλη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, οι πληροφορίες που έχει η ελληνική κυβέρνηση είναι πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιμένει να δει την τελική διατύπωση του κειμένου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στη συνέχεια θα κρίνει πια στάση θα κρατήσει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Επειδή όπως όλα δείχνουν, οι Ευρωπαίοι θα καταδικάσουν την τουρκική συμπεριφορά –προς αυτή την κατεύθυνση έδειξε εξάλλου και η δήλωση του κ. Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες, δεν αποκλείεται ο Ρετζέπ Ταγίπ ερντογάν να βγάλει ακόμη και χάρτες με τους ανυπόστατους ισχυρισμούς και να σηκώσει τους τόνους.
Από την άλλη, το ΝΑΤΟ, θέλει αποκλιμάκωση και δεν αποκλείεται ο ΓΓ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ να ανακοινώσει στη Μαδίτη την ενεργοποίηση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης Ελλάδας και Τουρκίας. Ο μηχανισμός είναι αδρανής από τις 6 Απρίλιο του 2021 όταν συνεδρίασαν τελευταία φορά Έλληνες και Τούρκοι
Σε κάθε περίπτωση, το ΝΑΤΟ δεν θέλει να έρθει σε σύγκρουση με την ΕΕ. Και αυτό γιατί σε περίπτωση θερμού επεισοδίου εάν η Ελλάδα ζητήσει ενεργοποίηση του άρθρου 42/7 της ΕΕ για συνδρομή σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης, εκ των πραγμάτων θα υπάρξει διάσταση απόψεων.
Νέα πρόκληση από Οκτάι: «Αφοπλίστε τα νησιά ειδάλλως θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία»
Τις διαθέσεις της τουρκικής πλευράς, επανέλαβε για ακόμη μια φορά ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, ο οποίος σε δηλώσεις του από κοινού με τον Ερσίν Τατάρ, σημείωσε: «Αυτός που τα λέει αυτά και που εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου παραβιάζοντας κατάφωρα τις διεθνείς συμφωνίες είναι ο πρωθυπουργός μιας χώρας. Εάν ο αφοπλισμός των νησιών στο Αιγαίο δεν πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των νησιών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών. Ο στομαχόπονός τους είναι επειδή οι Τουρκοκύπριοι σήκωσαν κεφάλι, ζουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι με τη σημαία τους, τη γη τους και έχοντας τη δική τους εθνική βούληση».
Τι ζήτησε ο Τζόνσον από Μητσοτάκη και Ερντογάν
Προσπάθεια της Βρετανίας και του Μπόρις Τζόνσον προσωπικά να κάμψει την άκαμπτη στάση του Ερντογάν για τη Σουηδία και τη Φινλανδία ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.
Γι’ αυτό και τα τηλεφωνήματα που έγιναν παράλληλα από τον Μπόρις Τζόνσον σε Ερντογάν και Μητσοτάκη πριν από δύο ημέρες. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η Μαρία Ζαχαράκη στο ΟΡΕΝ, είχαν σκοπό να πείσουν τους δύο ηγέτες να μην φέρουν την ελληνο-τουρκική κόντρα, μία διμερή διαφορά στην ατζέντα του ΝΑΤΟ και να επισκιάσουν το βασικό θέμα που είναι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Μάλιστα, αυτό που λένε οι ίδιες πληροφορίες είναι ότι ο Τζόνσον είπε στον Ερντογάν «να μην σηκώσει τους τόνους».
Και αντίστοιχα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι αν ο Τούρκος πρόεδρος ανοίξει το θέμα, όπως ακούγεται από την Κυριακή μέσω της Sabah, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «να μην σηκώσει το γάντι, που θα πετάξει ο Ερντογάν».
Δεν θέλει -με λίγα λόγια- ο Άγγλος πρωθυπουργός στη σύνοδο του ΝΑΤΟ να υπάρξει ελληνο-τουρκική κόντρα. Την ώρα που υπάρχει άλλο πιο σημαντικό θέμα να συζητηθεί και πρέπει να επιτευχθεί συναίνεση.
Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία
Νωρίτερα, μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Μητσοτάκης, επίσης τόνισε πως θα επαναλάβει την έκκλησή του για επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου.
«Θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των Συμπερασμάτων το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιστρέψει σε μία διαδικασία αποκλιμάκωσης, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», σημείωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Και ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες, με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα».
Κορονοϊός: Εισήγηση για 4η δόση του εμβολίου για όσους είναι άνω των 30 ετών
Το top 10 των πόλεων που αξίζει να ζει κανείς στον κόσμο - Σε ποια θέση βρίσκεται η Αθήνα
Υπέροχο βίντεο: Ο Σταύρος Ξαρχάκος διευθύνει... λιλιπούτια ορχήστρα σε ταβέρνα της Σύρου
- Σκότωσαν τον πατέρα τους για 12.000 ευρώ - Πώς σκηνοθέτησαν το άγριο φονικό για να τη γλιτώσουν
- Οι ομαδικοί τάφοι της Συρίας αποκαλύπτουν εγκλήματα χειρότερα των Ναζί - «Κόλαφος» Αμερικανός εισαγγελέας
- Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ μεγάλες εταιρείες - Ποιες είναι
- Ο γιος του Δημήτρη Ήμελλου δεν επιθυμεί πολύ κόσμο και κανάλια στην κηδεία του πατέρα του