Πολιτική | 29.06.2022 15:42

Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Οι κυρώσεις πρέπει να εφαρμόζονται από όλους - Η ενότητα στη Συμμαχία είναι αναγκαία

Newsroom

Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει καταστήσει σαφές ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα, τόνισε πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας και σημείωσε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επικεντρώθηκε στα θέματα της ατζέντας της Συνόδου και ανέδειξε το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Συμμαχία επέδειξε ενότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τονίζοντας την ανάγκη ότι θα πρέπει να συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι είναι παρά πολύ σημαντικό για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας και επισήμανε ότι η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα.

Επίσης ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την εξέλιξη με την Φινλανδία και τη Σουηδία και εξέφρασε την ικανοποίησή του που ξεπεράστηκαν οι όποιες δυσκολίες.

Yπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο σε ό,τι αφορά ειδικότερα στα ελληνοτουρκικά, θέμα που «καίει» την κυβέρνηση μετά το μπαράζ απειλών που έχουν «εκτοξεύσει» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του περί αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σημαντική εξέλιξη.

Ως προς αυτά που ήδη γνωρίζουμε και μεταδίδει η Αλεξία Τασούλη από τη Μαδρίτη για το OPEN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρέθηκε στην ίδια αίθουσα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δείπνο που παρέθεσε ο βασιλιάς Φίλιππος, άρα δεν υπήρξε «ευκαιρία» για κάποια συζήτηση στο περιθώριο.

Ο Τούρκος πρόεδρος, οι αρχηγοί κρατών της Φινλανδίας και της Σουηδίας και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δεν συμμετείχαν στο δείπνο, καθώς εκείνη την ώρα οι τρεις πλευρές υπέγραφαν το μνημόνιο συνεργασίας που «ξεκλείδωσε» την ενταξιακή διαδικασία των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Η ελληνική κυβέρνηση χαιρέτισε το μνημόνιο αλλά... άφησε και αιχμές

Πρόκειται για ένα μνημόνιο που χαιρέτισε η ελληνική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να αφήνει αιχμές προς την Τουρκία, λέγοντας ότι «πρυτάνευσε η κοινή λογική για το καλό της Συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».

Τον πρωθυπουργό στη Μαδρίτη συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Άμυνας. Μάλιστα, κατά την έναρξη της Συνόδου έναν σύντομο κοινωνικό χαιρετισμό, όπως είπε, με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Θα θέσει θέμα αποστρατικοποίησης ο Ερντογάν;

Αναμένεται, ωστόσο, να φανεί τις επόμενες ώρες εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσα στο συμβούλιο, θα κάνει πράξη τις απειλές του, εάν δηλαδή θα θέσει ζήτημα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών. Προς το παρόν, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει κάνει αναφορά στο θέμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβεί σε άλλο χρόνο.

Η γραμμή «Μητσοτάκης γιοκ»

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ερντογάν επέμεινε στη γραμμή του «Μητσοτάκης γιόκ». Την Τρίτη επανέλαβε πως δεν θα έχει διμερή συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και συνέχισε να ρίχνει λάδι στη φωτιά με σκληρές δηλώσεις.

Η ρητορική αυτή τον βοηθά να ενισχύσει τη θέση του στο εσωτερικό ακροατήριο, καθώς η γειτονική χώρα οδηγείται το 2023 σε εκλογές με την οικονομία της να δοκιμάζεται. Μάλιστα, στον χορό των εμπρηστικών δηλώσεων απέναντι στην Ελλάδα συμμετέχει και η τουρκική αντιπολίτευση, η οποία «κοιτά» επίσης προς το σκληροπυρηνικό ακροατήριο.

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν ο Τούρκος πρόεδρος θα αποφασίσει να ξεδιπλώσει τις αναθεωρητικές του απόψεις τόσο στη συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν όσο και  στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Και μπορεί χθες να επέλεξε να μην αναφερθεί στην αποστρατικοποίηση των νησιών, ωστόσο προχώρησε σε νέες ανυπόστατες κατηγορίες για την χώρα μας (περί δήθεν στήριξης τρομοκρατών).

Ουσιαστικά, όπως έγραψε το ethnos.gr, ο Ερντογάν επιδίδεται σε ένα blame game σε μια προσπάθεια να δείξει στη διεθνή κοινότητα  πως δεν έχει την αποκλειστική ευθύνη για το κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και προσπαθεί να αποποιηθεί το ρόλο του «ταραξία» της Ανατολικής Μεσογείου, επιχειρώντας να αναθερμάνει τις σχέσεις του με τη Δύση.

Όλες οι ειδήσεις

«Καταπέλτης» ο εισαγγελέας για Λιγνάδη: Προτείνει ενοχή για τρεις βιασμούς - «Δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις»

Turkaegean: ΕΔΕ από Γεωργιάδη μετά την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος από την Τουρκία

«Είμαι ο γ...μένος πρόεδρος»: Όταν ο Τραμπ προσπάθησε να αρπάξει το τιμόνι της λιμουζίνας για να πάει στον όχλο που διαδήλωνε έξω από το Καπιτώλιο

Τι καλό κρύβεται στις αχνιστές κατσαρόλες του 23ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Αθήνας;

ΡωσίαΝΑΤΟΜαδρίτησύνοδος ΝΑΤΟΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα