Τι συζητήθηκε στο Μαξίμου κατά τη σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια: Επί τάπητος όλα τα σενάρια για το φυσικό αέριο
NewsroomΟλοκληρώθηκε η κρίσιμη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ, για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.
Σημειώνεται, ότι η κυβέρνηση έχει ήδη καταστρώσει πλάνο για την περίπτωση της πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Σε αυτό προβλέπεται η λειτουργία πέντε μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ντίζελ, αντί για φυσικό αέριο, αλλά και τη λειτουργία τον Σεπτέμβριο και νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα 5).
Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία μετείχε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, έγινε, επίσης, εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και η επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.
Gazprom: Δεν εγγυόμαστε την λειτουργία του Nord Stream 1
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1, που εξυπηρετεί την Ευρώπη, λέγοντας ότι αδυνατεί να επιβεβαιώσει ότι θα ανακτήσει την γερμανική τουρμπίνα που είχε σταλεί για επιδιόρθωση στον Καναδά.
«Η Gazprom δεν έχει στην κατοχή της κανένα έγγραφο που επιτρέπει στη Siemens να βγάλει από τον Καναδά τον κινητήρα της τουρμπίνας αερίου» που η Οτάβα λέει ωστόσο πως θέλει να επιστρέψει στο Βερολίνο, ανέφερε η Gazprom σε ανακοίνωσή της.. «Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατό να εξαγάγουμε αντικειμενικό συμπέρασμα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κατάστασης σχετικά με τη λειτουργία με πλήρη ασφάλεια» του αγωγού, προσθέτει ο όμιλος.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της Gazprom. «Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις της Gazprom», δήλωσε εκπρόσωπος για το υπουργείο και πρόσθεσε πως η Siemens ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο προγραμματισμού έτσι ώστε η μεταφορά και η ανάπτυξη να μπορέσουν να λάβουν χώρα το ταχύτερο δυνατό.
Εντωμεταξύ, οι πρόεδροι των γαλλικών εργοδοτικών οργανώσεων Medef και Confindustria κάλεσαν τον Εμμανουέλ Μακρόν και τον Μάριο Ντράγκι να «ανακοινώσουν αντιδημοφιλή μέτρα» για να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για «πλήρη περικοπή» του ρωσικού φυσικού αερίου που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών.
«Είναι προφανές ότι δεν θα έχουμε άλλο ρωσικό αέριο μέχρι το τέλος του έτους, είτε από επιλογή μας, είτε από επιλογή των Ρώσων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Medef, Ζοφρουά Ρου ντε Μπεζιέ.
Σύμφωνα με το αφεντικό της Medef, ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν πρέπει «να πει την αλήθεια στους συμπολίτες μας».
Στα ύψη οι τιμές
Στο περιβάλλον αυτό εξελίσσονται σε θρίλερ οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για τον Αύγουστο, που θα πρέπει να ανακοινωθούν έως τις 25 Ιουλίου χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά με άγνωστη ακόμη τιμή κιλοβατώρας. Η κυβέρνηση πάντως διαβεβαιώνει πως θα αυξάνει τις επιδοτήσεις όσο αυξάνουν οι τιμές.
Aν αυξηθούν κι άλλο οι τιμές στην ενέργεια λόγω της διακοπής για εργασίες συντήρησης στον Nord Stream 1 και εν τέλει «κλείσει» η στρόφιγγα, θα αυξηθεί και η επιδότηση από το κράτος, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν η Ελλάδα ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2022 η τρίτη ακριβότερη χώρα στην ΕΕ στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στα 237,8 ευρώ ανά MWh, πίσω από την Ιταλία, η οποία είχε την αρνητική πρωτιά με 248,8 ευρώ ανά MWh και τη Μάλτα με 239,2 ευρώ ανά MWh.
«Η ευθύνη για τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ρεύμα σε όλη την Ευρώπη ανήκει στην κυβέρνηση. 61% εμείς ενεργειακό πληθωρισμό, 39% ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη «οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος παραμένουν στα ύψη. Η κυβέρνηση κατάργησε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ενσωματώνοντας τις επιπλέον χρεώσεις στις τιμές της κιλοβατώρας».
«Ψαλίδι» στην κατανάλωση ενέργειας
Την ίδια ώρα η ΕΕ βλέπει μεγάλο κίνδυνο να κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα η Μόσχα και ετοιμάζεται να ανακοινώσει έκτακτο πακέτο μέτρων που έχει στην καρδιά του το «ψαλίδι» στην κατανάλωση ενέργειας και φτάνει έως και τη μείωση της θέρμανσης και της ψύξης.
«Όλοι μπορούν να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο, ακόμα κι αν βρίσκονται σε τομείς υπό προστασία, όπως τα νοικοκυριά ή τα δημόσια κτίρια, οι βιομηχανίες που έχουν δυνατότητα αλλαγής καυσίμου και οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, ανάλογα με το εθνικό πλαίσιο», αναφέρει η Κομισιόν.
Μελέτη του γερμανικού Ινστιτούτου Bruegel αναφέρει πως αν κλείσει η στρόφιγγα η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει σε εξοικονόμηση 15% ενώ η Ελλάδα συγκαταλέγεται μαζί με χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ουγγαρία στην ομάδα που θα πρέπει να προχωρήσουν σε δραστική μείωση ζήτησης 49% στο φυσικό αέριο για να βγάλουν το χειμώνα χωρίς τις ροές από τη Ρωσία. Ήδη πάντως ο λιγνίτης επιστρέφει δυναμικά στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα.
Φωτιά στη Σάμο: Αναζωπύρωση λόγω των ανέμων – Η εικόνα στα πύρινα μέτωπα
Τουρισμός για Όλους: Στις 16 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα – Τι είπε ο Κικίλιας στο OPEN
Έχασε τη μάχη της Φέτας η Δανία: Παρέβη τις υποχρεώσεις της αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ