Πολιτική|24.07.2022 07:15

Βουλή: Βαρύ κοινοβουλευτικό έργο – 4 νομοσχέδια σε μια εβδομάδα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Τις τελευταίες… εκκρεμότητες από νομοθετικής πλευράς «τρέχει» να κλείσει η κυβέρνηση, καθώς την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστούν 4 (!) νομοσχέδια από την Ολομέλεια. Μάλιστα, στελέχη της αντιπολίτευσης προβλέπουν ότι, επειδή η Βουλή την Παρασκευή θα διακόψει τις εργασίες της για τις θερινές διακοπές, θα υπάρξουν «ύποπτες» τροπολογίες τις τελευταίας στιγμής! Κάτι που παραδοσιακά συμβαίνει στη Βουλή, μολονότι τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αποφύγουν.

Σε κάθε περίπτωση, την ερχόμενη Δευτέρα εισάγεται στην Ολομέλεια προς ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις αναδυόμενες τεχνολογίες. Μεταξύ άλλων, με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δημιουργείται θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης από φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της δημόσιας διοίκησης απέναντι σε απειλές στον κυβερνοχώρο ενώ στο δεύτερο μέρος του προβλέπεται η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι τεχνολογίες του Internet of Things, των drones, του blockchain και της τρισδιάστατης εκτύπωσης τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Την Τρίτη θα ψηφιστεί η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης, το οποίο υπερψηφίστηκε στις αρμόδιες επιτροπές τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από την Ελληνική Λύση. Ουσιαστικά, η βασική πρόβλεψη είναι πως η Ακαδημία των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας γίνεται πανεπιστημιακή σχολή, με δικά της μέλη ΔΕΠ, δηλαδή με δικούς της καθηγητές που θα εκλέγονται και θα αποτελούν το προσωπικό που θα διδάσκει.

Την Τετάρτη αναμένεται, επίσης, να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη Δικαστική Αστυνομία. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η Δικαστική Αστυνομία θα είναι πλέον ένα αυτοτελές σώμα που θα υπάγεται απευθείας στο υπουργείο Δικαιοσύνης και θα στελεχώνεται από ένστολο αλλά και πολιτικό προσωπικό. Το ένστολο προσωπικό θα φέρει κανονικά οπλισμό, όπως η συμβατική αστυνομία και θα έχει την αρμοδιότητα της φύλαξης των δικαστικών κτιρίων και αιθουσών, και την εκτέλεση ποινικών αποφάσεων και επιδόσεων δικογράφων.

Οι εργασίες στην Ολομέλεια αναμένεται να ολοκληρωθούν με την ψήφιση του πολυνομοσχέδιου. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα νομοσχέδιο – σκούπα το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις 12 Υπουργείων. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς παράγοντες το σχέδιο νόμου αποτελείται από ρυθμίσεις που βρίσκονταν στο… περίμενε και αντί να κατατεθούν ως τροπολογίες, αποφασίστηκε να εισαχθεί ως ένα αυτοτελές νομοσχέδιο. Σε αυτό περιλαμβάνεται για παράδειγμα η επέκταση της επιδότησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος (power pass), ενώ υπάρχουν διατάξεις για την πυροσβεστική, αιολικά πάρκα, αλλαγές σε χρήσεις γης σε προστατευόμενες.

Τέλος, την προσεχή Τρίτη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα παρακολουθεί την εκτέλεση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Βουλήκυβέρνησηνομοσχέδιαειδήσεις τώρα