Πολιτική|26.07.2022 07:33

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση θέλει να μοιράσει στη ζούλα τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης χωρίς διαφάνεια

Βούλα Κεχαγιά

Ταμείο Ανάκαμψης. Σ’ αυτές τις δύο και μόνο λέξεις συμπυκνώνει ο Αλέξης Τσίπρας τους λόγους της εκλογικής αμφιθυμίας του πρωθυπουργού και της διστακτικότητάς του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές επιδιώκοντας την διενέργειά τους την επόμενη άνοιξη, κίνηση που κατά τη γνώμη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εμπεριέχει για τη ΝΔ υψηλό πολιτικό ρίσκο.

Τέσσερις μήνες μετά την κατάθεση της πρότασής του στη Βουλή ώστε να συγκροτηθεί Επιτροπή Ελέγχου της κατανομής των πόρων του Ταμείου και την απόρριψή της από την πλειοψηφία ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε καυστικά  την αρνητική στάση της κυβέρνησης  με την ακόλουθη επισήμανση: “Είναι πολλά τα λεφτά για να μάς δίνουν και λογαριασμό…”.

Κοινώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλογίζει στην κυβέρνηση πρόθεση να διαχειριστεί χωρίς κανέναν έλεγχο και διαφάνεια και χωρίς να δίνει λογαριασμό στα πολιτικά κόμματα τους πόρους πολλών δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης με τον τρόπο με τον οποίο η ίδια επιθυμεί αποφασίζοντας από μόνη της τις κατευθύνσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση ομιλεί μάλιστα για μεγάλο ρεσάλτο του πρωθυπουργού ώστε “να ξεπληρώσει ό,τι χρωστάει σε πολιτική υποστήριξη και προκαταβολικά ρουσφέτια”.  Κατά την Κουμουνδούρου ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για έλεγχο του Ταμείου Ανάκαμψης “γιατί θέλει να το μοιράσει στη ζούλα, χωρίς να λογοδοτεί” πρακτική που ακολούθησε όπως θυμίζουν παράγοντές της και τα τελευταία δύο χρόνια με το ροκάνισμα 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε απευθείας αναθέσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετά την απορριπτική στάση της ΝΔ απέναντι στην πρόταση Τσίπρα για τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής διαβούλευσης και λογοδοσίας για τα κονδύλια του Ταμείου και του ΕΣΠΑ 2021-2027, σχολίασε πως προφανώς επρόκειτο για προειλημμένη απόφαση όμως ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Τσούλας αποφάσισε να τη φέρει εν κρυπτώ στα τέλη Ιουλίου ώστε να περάσει στα ψιλά η στάση της την οποία και δυσκολεύεται να υποστηρίξει με επιχειρήματα.

Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση σε μία περίοδο που η ελληνική οικονομία αλλά και η πλειοψηφία των πολιτών στενάζουν από το πρωτοφανές κύμα ακρίβεια, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν επιθυμεί τη διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων, καθώς όπως επισημαίνει τούς προορίζει για τις λίγες μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας. “Δεν επιθυμεί η κυβέρνηση να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφαλή και κοινωνικά δίκαιη και εθνικά επωφελή αξιοποίησή τους” σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τονίζει πως τα συγκεκριμένα ευρωπαϊκά προγράμματα υπερβαίνουν τη θητεία μιας κυβέρνησης.

Στη σχετική ψηφοφορία που έγινε πάντως στην αρμόδια Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ υπερψήφισε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την συγκρότηση της Επιτροπής διαβούλευσης και Λογοδοσίας. Ομοίως και η Ελληνική Λύση. Νωρίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση είχε καλέσει τα κόμματα του προοδευτικού χώρου να στηρίξουν την πρόταση Τσίπρα βάσει του άρθρου 118 του Κανονισμού της Βουλής με το σχόλιο πως “σε μια στιγμή που η δεξιά επιλέγει ξανά το δρόμο της αδιαφάνειας και της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος είναι καιρός όλοι να πάρουν θέση”.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το Focus Report  του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2.0 μέχρι τις 30 Ιουνίου το ποσοστό της πραγματικής απορρόφησης των Συνολικών Πόρων ήταν 1% και το ποσοστό της πραγματικής απορρόφησης του Ετήσιου Προϋπολογισμού για το 2022, μόλις 3%. Όπως αναφέρει το ENA ‘η πραγματική απορρόφηση είναι σαφώς χαμηλή σε σχέση με τους συνολικούς πόρους που έχει στη διάθεσή της η χώρα, με τον στόχο του προϋπολογισμού 2022, αλλά και με τους πόρους που έχουν ήδη εισρεύσει από την ΕΕ στη χώρα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑΤαμείο Ανάκαμψηςειδήσεις τώρα