Πολιτική | 25.08.2022 14:28

Ξεκάθαρη απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα: Fake news η παρενόχληση τουρκικών F-16 από ελληνικά μαχητικά

Newsroom

Να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα ισχυριζόμενοι ότι ελληνικά F-16 «κλείδωσαν» τουρκικά που συμμετείχαν σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση επιχειρούν οι Τούρκοι με νέες προβοκατόρικες διαρροές του τουρκικού ΥΠΑΜ μέσω... πηγών. Η νέα προβοκάτσια των Τούρκων δεν μένει αναπάντητη από την Ελλάδα αφού το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

Όπως μετέδωσε η Γεωργία Γαραντζιώτη η Αθήνα απορρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς. Ειδικότερα, η Τουρκία είχε δεσμεύσει περιοχή εντός του τουρκικού εναέριου χώρου για την τουρκική άσκηση Nexus Ace που γίνεται μία φορά το μήνα με τη συμμετοχή ΝΑΤΟϊκού ιπτάμενου ραντάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ιπτάμενο ραντάρ AWACS βρισκόταν εντός τουρκικού εναερίου χώρου και περίμενε τα τουρκικά μαχητικά για να ξεκινήσει η άσκηση. Το ιπτάμενο ραντάρ θα έλεγχε περιοχή εκτός FIR Αθηνών. Όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές στο Open, εχθές δεν υπήρχε καμία ΝΑΤΟϊκή άσκηση στο Αιγαίο. Πριν ξεκινήσει η τουρκική άσκηση, οι Τούρκοι και συγκεκριμένα έξι τουρκικά F-16 μπήκαν στο βόρειο Αιγαίο από τη Λέσβο παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο, κάνοντας ουσιαστικά το γύρο της Λέσβου. Ελληνικά μαχητικά F-16 και Mirrage 2000-5 απογειώθηκαν από το Βόλο και τη Σκύρο έσπευσαν να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τουρκικά μαχητικά. Οι αναγνωρίσεις εξελίχθηκαν σε τρεις σκληρές αερομαχίες.

Στρατιωτικές πηγές έλεγαν στο Open πως πρόκειται για μία ακόμα προσπάθεια από την Τουρκία να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα μέσα σε 48 ώρες με συνεχόμενα fake news. Ο στόχος της Άγκυρας είναι σαφής. Προσπαθούν να κατηγορήσουν την Αθήνα στο ΝΑΤΟ χρησιμοποιώντας ψεύδη για να παρουσιάσουν τη χώρα μας ως επιτιθέμενη στο Αιγαίο την ώρα που καθημερινά με τα μαχητικά τους παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο.

Τι έλεγαν τουρκικές πηγές

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι τα αερομεταφερόμενα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης AWACS του ΝΑΤΟ και 2 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 που εκτελούσαν την εκπαιδευτική αποστολή Nexus Ace στο Αιγαίο Πέλαγος κλειδώθηκαν και πάλι από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη F-16 στις 24 Αυγούστου.

Όπως έγινε γνωστό, τα τουρκικά αεροσκάφη έδωσαν την απαραίτητη απάντηση στα ελληνικά αεροσκάφη κατά τον ίδιο τρόπο, δηλαδή κλειδώνοντας αντίστοιχα τα ελληνικά F-16.

Οι πηγές αναφέρουν ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να στοχεύει επίμονα τις αποστολές του ΝΑΤΟ για να αυξήσει τις εντάσεις» και ότι «με το τελευταίο περιστατικό παρενόχλησης, η Ελλάδα σκόπιμα και προγραμματισμένα στράφηκε σε αυτές τις συμπεριφορές».

Δηλώνεται επίσης ότι οι αρχές του ΝΑΤΟ ενημερώθηκαν για το περιστατικό αυτό, όπως και για την προηγούμενη παρενόχληση. Οι πηγές του τουρκικού υπουργείου τόνισαν ότι «το περιστατικό αυτό αποτελεί απόδειξη ότι οι δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Άμυνας για το προηγούμενο περιστατικό δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια».

Επιπλέον, οι πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σημείωσαν ότι αυτή η συμπεριφορά της Ελλάδας είναι απολύτως ασυμβίβαστη με το πνεύμα της νατοϊκής συμμαχίας και θέτει σε σημαντικό κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

F16Τουρκίαστρατιωτική άσκησηειδήσεις τώραΑιγαίο